Ugrás a tartalomhoz

Hazug csajok társasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hazug csajok társasága
(Pretty Little Liars)
Műfaj
 • televíziós thrillersorozat
 • tinidráma
 • misztikus televíziós műsor
 • LMBT-témájú televíziós sorozat
 • regényen alapuló televíziós sorozat

Alkotó
 • Leslie Morgenstein
 • Bob Levy
 • I. Marlene King
 • Oliver Goldstick
Író
 • I. Marlene King
 • Sara Shepard
 • Joseph Dougherty
 • Oliver Goldstick
Rendező
 • Ron Lagomarsino
 • Norman Buckley
Főszereplő
FőcímThe Pierces - Secret
ZeneszerzőMichael Suby

Formátum1,78:1, sztereó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok7
Epizódok160 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • I. Marlene King
 • Oliver Goldstick
 • Joseph Dougherty
 • Leslie Morgenstein
 • Bob Levy
Producer
 • Lisa Cochran-Neilan
 • Maya Goldsmith
 • Carol Dunn Trussell
 • Bryan M. Holdman
 • Hynndie Wali
Vágó
 • Susanne Stinson Malles
 • Kaja Fehr
Forgatási helyszínLos Angeles
OperatőrDana Gonzales
Részenkénti játékidő41-45 perc
Gyártó
 • Warner Horizon Television
 • Alloy Entertainment
 • Long Lake Productions
 • Russian Hill Productions
ForgalmazóWarner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adóUSA Freeform
Eredeti sugárzás2010. június 8.2017. június 27.
Első magyar adóRTL II
Magyar sugárzás2014. május 15.2017. szeptember 4.
Státuszbefejezett
Kronológia
KövetkezőHazug csajok társasága: A perfekcionisták
Kapcsolódó műsorRavenswood, az elátkozott város
Hazug csajok társasága: Az eredendő bűn
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hazug csajok társasága témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hazug csajok társasága (eredeti cím: Pretty Little Liars) egy amerikai tini dráma, rejtély és thriller televíziós filmsorozat, megalkotója I. Marlene King, és kis részben Sara Shepard ugyanazon című könyvén alapszik. A sorozat 4 gimis lány életét követi nyomon, akiknek a bandája széthullik a vezetőjük eltűnése után. Egy évvel később az egymástól elidegenült barátnők újra egymásra találnak, amikor üzeneteket kezdenek kapni egy titokzatos, 'A' nevű figurától, aki a legsötétebb titkaik felfedésével fenyegeti őket. A sorozat nagy stábbal rendelkezik Troian Bellisario-val - mint Spencer Hastings -, Lucy Hale-lel - mint Aria Montgomery -, Ashley Benson-nal - mint Hanna Marin, Shay Mitchell-lel - mint Emily Fields -, Sasha Pieterse-szel - mint Alison DiLaurentis - és Janel Parrish-sel - mint Mona Vanderwaal - a főszerepekben.

A sorozat 2010. június 8-án indult az Egyesült Államokban a Freeform filmcsatornán és 2017. június 27-én ért véget. A kezdeti 10 epizód rendelése után a Freeform még 12 epizódot kért 2010. június 28-án. Az első 10 rész sikere bővítésre késztette a könyvsorozatot is az eredeti 8 könyv után. Megjelenése óta a sorozat különböző értékeléseket kapott a televíziós kritikák által, de mindig is a Freeform sikere maradt, hatalmas rajongótábort szerezve. Magyarországon 2014. május 15-én debütált az RTL II-n.

Az első sorozat a Hazug csajok társasága franchise-ból. 2013. március 23-án egy spin-off sorozat lett bejelentve Ravenswood címmel, de egy évad után eltörölték. 2014. június 10-én a Hazug csajok társasága megújult a 6. és 7. évadra. 2016. augusztus 29-én a Freeform megerősítette, hogy a sorozatnak a 7. évad után vége lesz 2017-ben. A sorozat legvégét becslés alapján kb. 1,41 millió néző nézte. A második legmagasabb nézettsége volt minden kábeltévé sorozatból, amit aznap este sugároztak. Az epizódot az "A-List Wrap Party" követte, azaz egy élőben közvetített speciális rész, amelyben a főszereplők és a gyártásvezető King megbeszélik a sorozat végét.

2019-ben egy második spin-off és egyben az eredeti sorozat folytatása Hazug csajok társasága: A perfekcionisták címmel, Sasha Pieterse és Janel Parrish játékával eredeti szerepükben Alison DiLaurentis, illetve Mona Vanderwaal-ként. A sorozatot egy évad után eltörölték.

Bevezető

[szerkesztés]

A sorozat a pennsylvaniai kisvárosban, Rosewoodban követi nyomon öt gimnazista lány életét: Spencer Hastings, Hanna Marin, Aria Montgomery, Emily Fields és Alison DiLaurentis elválaszthatatlan barátnők, egészen addig, amíg Alison, csapatuk vezére egy nyári éjszaka el nem tűnik. Egy évvel a tragédia után, az egymástól elidegenült 4 lány újra egymásra talál, ugyanis rejtélyes üzeneteket kedenek kapni egy titokzatos gonosztól, „A”-tól, majd később "A.D."-től, aki ismeri minden titkukat, hibájukat és hazugságukat - amelyekről korábban csak Alison tudott -, és fenyegeti, kínozza őket velük. A lányok első feltételezése, hogy visszatért barátnőjük és ő írja az üzeneteket, hamisnak bizonyul, amint egy holttestet találnak az egykori DiLaurentis-házban, amelyet Alisonként azonosítanak. A négy lány rájön, hogy valaki más szeretne bosszút állni rajtuk, valószínűleg Alison miatt, aki rengeteg embert kínzott és keserítette meg az életüket, leginkább szóban.

Produkció

[szerkesztés]

Eredetileg a televíziós sorozatok alapján könyvet forgalmazó Alloy Entertainment nevű könyvkészítő cégtől származik a sorozat, mivel ők adták ki a Hazug csajok társasága előtt a sorozat alapkönyveit.[1] Az ötleteket úgy írták le, mint a Született feleségeket a tizenévesek számára. Alloy találkozott a könyvíró Shepard-dal és adtak neki egy lehetőséget, hogy fejlesszen a könyv sorozaton.[1] Az Alloy és a Warner Horizon érdeklődött az iránt, hogy készítsenek egy televíziós sorozatot már 2010 előtt is. Elsőleg a The WB-nek tervezték 2005-ben egy másik írónak, amíg 2006-ban le nem állt a csatorna és újra elindult, a The CW néven.[2] Az első regényt a HarperTeen tette közzé 2006 októberében. 2008 júniusában az Alloy elárulta, hogy fejlesztésen van egy Hazug csajok társasága televíziós pilot az ABC Family-nek, ami a könyvsorozaton alapszik.[2] A Pilot után, amit Vancouver-ben vettek fel a sorozat átment Los Angeles-be forgatni.[3][4]

Szereplőválogatás

[szerkesztés]

Az ABC Family elkezdte a szereplőválogatást a Hazug csajok társasága pilot-jához 2009 októberében.[2] Lucy Hale-t kiválasztották Aria Montgomery szerepére; őt követte Troian Bellisario és Ian Harding (mint Spencer Hastings és Ezra Fitz illetőleg) 2009 novemberében.[5] 2009 decemberében a The Futon Critic megerősítette, hogy kiválogatták Ashley Benson-t Hanna Marin és Shay Mitchell-t Emily Fields szerepére, Nia Peebles-t Pam Fields-ére, Roark Critchlow-t Tom Marin-ére és Bianca Lowson-t Maya-éra.[6][7] Mitchell kezdetben Spencer szerepére jelentkezett majd megpróbált Emily-ére is.[8] A The Hollywood Reporter azt is megjegyezte, hogy Torrey DeVitto és Sasha Pieterse visszatérő szerepet kaptak a pilot-ban.[7] A The Alloy weboldal később megerősítette, hogy Pieterse Alison DiLaurentis-t fogja játszani és DeVitto Melissa Hastings-et, valamint azt is megemlítették, hogy kiválasztották Janel Parrish-t Mona Vanderwall szerepére.[9] 2010. január 27-én az ABC Family berendelte a Hazug csajok társaságát egy sorozatra, melynek premierje 2010 júniusában volt. 2010 áprilisában Aria apja, Byron szerepére Chad Lowe-ot és Holly Marie Combs-ot Aria anyja, Ella szerepére választották ki. Jenna Marshall-t Tammin Sursok játssza.

2011. január 7-én Tilky Jones-t kiválasztották Logan Reed szerepére.[10] 2011. április 8-án Annabeth Giss-t kiválasztották Anne Sullivan szerepére, egy terapeuta, aki megpróbálja kideríteni a főszereplők titkait.[11] 2011. május 23-án Andrea Parker aláírta, hogy megjelenik Jessica DiLaurentis-ként, Allison anyjaként.[12] 2012. január 30-án a The Hollywood Reporter beszámolt arról, hogy Tyler Blackburn-t főszereplővé léptetik elő a harmadik évadban[13] 2012 márciusában Janel Parrish-t szintén előléptették visszatérőből főszereplővé a harmadik évadban.[14]

Promotálás

[szerkesztés]

A sorozat főcímdalát a The Pierces nevezetű amerikai banda énekli, a dal címe Secret. Ezt a számot eredetileg Ashley Benson ajánlotta a sorozat készítőinek, mert amikor elolvasta a forgatókönyvet, rögtön ez a szám jutott eszébe.[forrás?]

Szereplők

[szerkesztés]

Főszereplők

[szerkesztés]

Vendég- és mellékszereplők

[szerkesztés]
Színész(nő) Szerep Magyar hang Évad
Aeriél Miranda Shana Fring 3-4
Amanda Schull Meredith Sorenson Bognár Anna 1-3
Andrea Parker Jessica DiLaurentis (2.) / Mary Drake 2-6 / 6-7
Annabeth Gish Dr. Anne Sullivan 2-3, 6
Anne Marie DeLuise Mrs. DiLaurentis (1.) 1
Brant Dougerty Noel Kahn Előd Botond 1-5, 7
Brendan Robinson Lucas Gottesman Penke Bence 1-7
Bryce Johnson Daren Wilden Viczián Ottó 1-4
Caleb Lane Rhys Matthews 6
Carlos Marks Ian Thomas Simonyi Balázs 1-2
Cody Allen Christian Mike Montgomery Ungvári Gergely 1-6
Diego Boneta Alex Santiago Kováts Dani 1
Dre Davis Sara Harvey / Red Coat / Black Widow 6-7
Drew Van Acker Jason DiLaurentis (2.) Markovics Tamás 1-7
Huw Collins Dr. Elliott Rollins 6-7
James Neate Toby Cavanaugh (1.) Szabó Máté 1
Jim Abele Kenneth DiLaurentis 2, 5-6
Julian Morris Dr. Wren Kingston Szvetlov Balázs 1-4, 7
Keegen Allen Toby Cavanaugh (2.) Szabó Máté 1-7
Lesley Fera Veronica Hastings Hirling Judit 2-7
Lindsey Shaw Paige McCullers Kelemen Kata 1-5, 7
Nolan North Peter Hastings Megyeri János 1-7
Mary Paige Keller Dianne Fitzgerald 3, 7
Meg Foster Carla Grunwald 4-5, 7
Parker Bagley Jason DiLaurentis (1.) 1
Patrick J. Adams Hardy 1
Roma Maffia Linda Tanner 4-7
Sean Faris Gabriel Holbrook 4-5
Shane Coffey Holden Strauss Czető Ádám 2-3, 7
Sterling Suleiman Nate St. Germain / Lyndon James 3
Tammin Sursok Jenna Marshall Dögei Éva 1-5, 7
Torrey DeVitto Melissa Hastings Haffner Anikó 1-7
Vanessa Ray CeCe Drake 3-6, 7
Yani Gellman Garrett Reynolds Joó Gábor 1-3
Konor 4
Adam Lambert önmaga 3
A Hazug csajok társasága főszereplői a The Paley Center-ben a Media's PaleyFest 2014-en a "Hazug csajok társaságáért". Balról: Troian Bellisario, Ashley Benson, Lucy Hale, Shay Mitchell, Sasha Pieterse.

Helyszínek

[szerkesztés]

Rosewood

[szerkesztés]

Rosewood egy kitalált város az USA államában, Pennsylvania-ban. Ez a fő helyszíne a sorozatnak és a könyveknek. A hazugok ebben a városban élnek a legtöbb másik szereplővel. Sok helyszínt tartalmaz: a rendőrség, a Rosewood gimnázium, a templom, a Rosewood Bevásárló Központ, a Hollis főiskola, a Rosewood Közösségi Kórház, a Rosewood filmszínház, a mauzóleum, a fogászati iroda, a szemészgyógyászat és a Rosewood Bíróság.

Másodlagos helyszínek

[szerkesztés]

Évadok

[szerkesztés]
Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 22 2010. június 8. 2011. március 21. 2014. május 15. 2014. július 14.
2 25 2011. június 14. 2012. március 19. 2014. július 15. 2014. október 3.
3 24 2012. június 5. 2013. március 19. 2015. október 1. 2015. november 3.
4 24 2013. június 11. 2014. március 18. 2016. április 23. 2016. július 16.
5 25 2014. június 10. 2015. március 24. 2017. január 27. 2017. március 2.
6 20 2015. június 2. 2016. március 15. 2017. március 3. 2017. március 30.
7 20 2016. június 21. 2017. június 20. 2017. augusztus 8. 2017. szeptember 4.

Kritikák

[szerkesztés]

Amerikai DVD kiadások

[szerkesztés]
A Hazug csajok társasága amerikai DVD kiadásai
Név Kiadási dátumok Ep# DVD információk
1. régió 2. régió 4. régió
A teljes első évad 2011. június 7. 2012. szeptember 24.[15] 2011. november 2.[16] 22
 • Hazug csajok társasága: Két igazság és egy hazugság—felfedezés néhány mókás ténnyel és képzeletbeli tévhitekkel a Hazug csajok társasága stábjáról.
 • Ez az egész egy kis hazugsággal kezdődött: A Hazug csajok társasága készítése ahogyan az oldalak és karakterek Sara Shepard novellájából ezzé a kihagyhatatlan sorozattá válnak
 • Kis titkok a Set—Catch up-ból a szereplőkkel és a stábtagokkal, a nyár legforróbb műsorából, valamint több szaftos titkot is hoznak el nekünk a Hazug csajok társasága forgatásáról
 • Törölt jelenetek és extrák
A teljes második évad 2012. június 5.[17] 2013. november 11.[18] 2012. szeptember 5.[19] 25
 • A divat bűnös élvezete: Csekkold Aria élesen bohém kinézetét, Hanna rock'n'roll báját, Emily lesimított, sportos stílusát és Spencer prepster tökéletességét
 • A rejtély férfijai: Borongó szemöldökök, lelkes mosolyok és rejtélyes elmék... készülj fel a szívolvasztó srácokra Rosewood-ból
 • Törölt jelenetek és extrák
A teljes harmadik évad 2013. június 4. 2014. április 21.[20] 2013. június 19.[21] 24
 • Rövidfilm: "Az 'A' Network"
 • Törölt jelenetek
 • Bónusz webizódok
 • A Találka a temetőben rész alternatív befejezése
A teljes negyedik évad 2014. június 3. 2014. szeptember 29.[22] 2014. július 9.[23] 24
 • Rövidfilm: "Letakaratlan vörös kabát: Alison él!"
 • Rövidfilm: "Vallomások egy hazugtól"
 • Rövidfilm: "Csinos kis jelenetek"
 • Bónusz ismétlő rész
 • Törölt jelenetek
A teljes ötödik évad 2015. június 2. 2015. július 15.[24] 2015. június 19. 25
 • Rövidfilm: "Jó csajok, rossz hazugságok: Az erősebb PLL-ek"
 • Featurette: "Hazug csajok társasága: A srácok visszatértek!"
 • Featurette: "Egy csinos 100. ünneplése"
 • Featurette: " Karácsony Rosewood-ban: A jéggolyó tervezése"
 • We Love You to DeAth: Rajongói értékelős epizód
 • Törölt jelenetek

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pretty Little Liars (TV series) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
 1. a b Maughan, Shannon: Moving On Up: Pretty Little Liars. Publishers Weekly. Reed Elsevier, 2008. június 26. [2010. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 4.)
 2. a b c Andreeva, Nellie: ABC Family nears 'Little Liars' pickup. The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media, 2009. október 19. [2010. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
 3. Moorhouse, Drusilla: 'Pretty Little Liars: Stars Share Secrets on the Set of Their New Show. E! Online. NBCUniversal, 2010. június 8. (Hozzáférés: 2011. december 11.)
 4. Ahearn, Victoria: 'Pretty Little Liars' actress shows Canuck roots. MSN Canada, 2010. június 21. [2010. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 11.)
 5. Andreeva, Nellie: ABC Family fills comedy, Liars roles. The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media, 2009. november 11. [2010. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
 6. ABC Family (December 7, 2009). "ABC Family announces additional casting for its upcoming pilots". Sajtóközlemény. Elérés: January 28, 2010. Archiválva 2017. augusztus 9-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2017. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 24.)
 7. a b Andreeva, Nellie: Laura Leighton joins 'Pretty Little Liars'. The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media, 2009. december 7. [2010. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 7.)
 8. Ko, Nalea J.: 'Pretty Little Liars' Actress Shay Mitchell on Coming to America. Pacific Citizen, 2011. július 6. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 7.)
 9. Pretty Little Liars on TV!. Alloy Entertainment, 2010. január 28. [2015. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 15.)
 10. Longman, Haley: 5 Things to Know About Pretty Little Liars Newbie Tilky Montgomery Jones. Teen.com. Alloy Media, 2011. január 13. [2011. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 18.)
 11. Wightman, Catriona: Annabeth Gish joins 'Pretty Little Liars'. Digital Spy, 2011. április 8. (Hozzáférés: 2011. április 8.)
 12. Wightman, Catriona: Andrea Parker joins 'Pretty Little Liars'. Digital Spy, 2011. május 23. [2015. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 23.)
 13. Goldberg, Lesley: 'Pretty Little Liars': Tyler Blackburn Promoted to Series Regular (Exclusive). The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media, 2012. január 30. (Hozzáférés: 2012. január 31.)
 14. Ng, Philiana. „'Pretty Little Liars': Janel Parrish Upped to Series Regular for Season 3”, The Hollywood Reporter, Prometheus Global Media, 2012. március 19. (Hozzáférés: 2012. március 20.) 
 15. Pretty Little Liars - Season 1 [DVD]. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2013. szeptember 28.)
 16. Pretty Little Liars - The Complete 1st Season (5 Disc Set) (DVD). EzyDVD. [2011. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 28.)
 17. Pretty Little Liars: The Complete Second Season (2011). Amazon.com. (Hozzáférés: 2013. április 16.)
 18. Pretty Little Liars - Season 2 [DVD]. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2013. szeptember 28.)
 19. Pretty Little Liars: The Complete Second Season. JB Hi-Fi. [2014. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 16.)
 20. Pretty Little Liars - Season 3 (Exclusive to Amazon.co.uk) [DVD]. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2014. február 18.)
 21. Pretty Little Liars S3. Sanity. [2013. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 16.)
 22. Pretty Little Liars - Season 4 (Exclusive to Amazon.co.uk) [DVD]. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2014. február 18.)
 23. PRETTY LITTLE LIARS - COMPLETE SEASON 4. DVDland.com.au. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 18.)
 24. Pretty Little Liars - Season 5 [DVD]. Amazon.co.uk

További információk

[szerkesztés]