Győzedelmes hagyma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Havasi hagyma szócikkből átirányítva)
Győzedelmes hagyma
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Alosztály: Liliom-alkatúak (Liliidae)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
Alcsalád: Hagymaformák (Allioideae)
Nemzetség-
csoport
:
Allieae
Dumort. (1827)
Nemzetség: Hagyma (Allium)
Faj: A. victorialis
Tudományos név
Allium victorialis
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Győzedelmes hagyma témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Győzedelmes hagyma témájú médiaállományokat és Győzedelmes hagyma témájú kategóriát.

A győzedelmes hagyma vagy havasi hagyma (Allium victorialis) védett reliktum faj és egyben gyógynövény.[1] A neve nem a győzelemből, hanem a Mons Victoralis (Mont St. Victoire Provence-ban) hegyről, eredeti termőhelyéből ered.

Leírása[szerkesztés]

Csoportosan növő, 30–60 cm magas, hagymás évelő. A hagyma ujjnyira megnyúló, kúszó gyökértörzsből nő, buroklevelei rostosak. A szár közepéig leveles, hengeres, felfelé fokozatosan élessé válik. Levelei alig nyelesek, széles lándzsásak, 8–17 cm hosszúak, 3–6 cm szélesek, redőzöttek, hamvaszöldek. A virágzat végálló, 4–5 cm átmérőjű, gömbös állernyő, a buroklevelek lehullók. A virágok lepellevelei 5 mm hosszúak, zöldes-fehérek vagy sárgásak, illatosak. Az érett toktermés kilöki magából a fekete magvakat. Virágzás: május-június. Bimbósan bókoló virágzáskor felegyenesedő virágai, szárlevelei és hálózatosan, recésen foszló hagymaburoklevelei révén különböztethető meg a gyakori, csak tőlevelekkel bíró medvehagymától.

Élőhelye[szerkesztés]

Élőhelye a medvefül kankalinhoz hasonló, elsősorban az alhavasi, havasi öv szikláin, sziklahasadékaiban és sziklagyepeiben él, de az Alpok előterében előfordul lápréteken is. Kedveli a szivárgásoktól nedves, sok meszet és kevés humuszt tartalmazó, köves talajt. A nyílt és a zárt dolomitgyepekben, az északias fekvésű bükkösök és a karszterdők érintkezési vonalában fordul elő a Dunántúli-középhegységben (Vértes, Bakony, Keszthelyi-fennsík) és a Bükk-vidék területén.

Felhasználása[szerkesztés]

Havasi hagymából készült saláta – Örmény recept.[1][halott link]

Hozzávalók: 40 dkg havasi hagyma, só, ecet ízlés szerint. A havasi hagyma szárait átválogatjuk, megmossuk, leforrázzuk, ezután sós vízben megfőzzük. Miután elkészült, lecsurgatjuk, lehűtjük, salátástálba rakva sózzuk, ecettel leöntjük.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]