Havasi Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Havasi Balázs
Havasi Balázs zongorával.jpg
Életrajzi adatok
Született 1975. szeptember 18. (40 éves)
Budapest, magyar
Pályafutás
Kapcsolódó előadó(k) The Unbending Trees (2006-)
Hangszer zongora
Tevékenység zongoraművész, zeneszerző
Kiadók Havasi Records, EMI, Sony Music, Warner-Magneoton

Havasi Balázs weboldala

Havasi Balázs (Budapest, 1975. szeptember 18. – ) magyar zongoraművész, zeneszerző.

Kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Liszt Ferenc Zeneakadémián olyan professzorok tanították, mint Falvai Sándor, vagy a több mint 200 klasszikus lemezen közreműködő zongoraművész professzor, Jandó Jenő. 1996-ban, 21 évesen már tanított a Weiner Leó Konzervatóriumban. A Zeneakadémián töltött évek alatt Havasi megnyerte a fiatal művészek jövőjének támogatását zászlajára tűző szervezet, a Yamaha Foundation of Europe által szervezett zongoraverseny első díját.[1]

Korai albumok (2000–2005)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az EMI lemezkiadó közvetlenül a diplomája megszerzése után öt éves exkluzív lemezszerződést ajánlott fel a fiatal művésznek. Az EMI lemezkiadóval kötött szerződés ideje alatt két filmzene albumot készített.[1]

Szerzői albumok szóló zongorára (2005–2008)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005 és 2008 között négy szólózongora albumot jelentetett meg egymás után (Piano, Seven, Infinity, RED), amelyeket teljes egészében zeneszerzőként jegyzett. Saját művein jól érezhető a klasszikus zenei tanulmányokkal eltöltött közel 25 év, ugyanakkor felfedezhető benne a mai kor filmzenei, repetitív, vagy new age behatása is.

Az első nemzetközi sikerek: The Unbending Trees[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tagja az The Unbending Trees zenekarnak. Havasi szólózongora műveire Hajós Kristóf írt és énekelt fel angol szövegeket. Egy brit producer kínált először lemezszerződést a zenekarnak.

A The Unbending Trees 2007-ben mutatkozott be Londonban. A BBC 6 felkérésére – Sebestyén Márta után második magyar előadóként – a zenekar radio sessiont vett fel. Később Tracey Thorn angol énekesnő feldolgozta You Are a Lover című dalukat, mely felkerült a világhírű előadó Love and Its Opposite című albumára is. Havasi így egy az egész világon terjesztésre kerülő, ezidáig több százezer példányban elkelt sikeralbum egyik zeneszerzőjévé vált.[forrás?]

Symphonic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. november 26-án állt színpadra először a Havasi Symphonic produkció a Magyar Zeneakadémia nagytermében. A produkcióban közel 100 művész vett részt, a Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság mellett közel húsz világzenei szólista működött közre. Az ősbemutatón Havasi egy perc alatt 498-szor leütötte ugyanazt a hangot a zongorán.[1]

Cultural Bridge Project – Havasi és Kína[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Havasi különleges kapcsolatot ápol Kínával. Nagyapja 1957-től egy magyar cég képviselőjeként évekig Kínában élt. Mérnökként beutazta Kínát, és kínai nyelven tartott előadásokat. Később Havasi édesanyja szintén Kínába költözött, és a család a Pekingi Magyar Nagykövetségen lakott. Havasi már gyerekkorában bensőséges viszonyba került az egzotikus országgal, szüleitől, nagyszüleitől rengeteg történetet hallva róla. Miután nagypapáját 2010-ben elvesztette, elhatározta, hogy létrehoz egy nagyszabású kulturális projektet, amellyel nem csak nagyszülei emléke előtt tiszteleg, de egy Kína és Európa között átívelő kulturális híd megépítését teszi lehetővé. A nagyszabású projekthez fontos partnert talált a Talentis Group személyében. 2011. február 26-án, Budapesten mutatkozott be hivatalosan először a Cultural Bridge Project. Az est fővédnöke Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, díszvendége Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, házigazdája pedig Kenyeres Sándor, a Talentis Group alapítója volt. A különleges program az egész közép-kelet-európai régióból vonzotta kiemelt vendégeit, akik között megtalálhatók voltak a legfontosabb kínai vállalkozások vezetői, diplomaták, illetve a magyar és az európai üzleti elit tagjai. Az európai és magyar zenészek Havasi vezetésével a Yunnan Art Group kínai művészeti csoporttal tartottak közös művészeti előadást. A színpadon közel 150 művész állt egyszerre. A Yunnan Group autentikus kínai népi hangszereket és táncosokat felvonultató világhírű társulat, melynek vezetője Tao Chun, a 2008-as pekingi olimpia záróünnepségének rendezője és koreográfusa volt. Az est egy olyan művészeti produkciót látott a közönség, melyben kínai és magyar művészek közösen állították színpadra a Kulturális Híd szimfóniát, melyet a zeneszerző, Havasi autentikus kínai és magyar népdalmotívumok felhasználásával kifejezetten erre az alkalomra komponált. A szimfónia a Kultúrák Hídja Gálaest célkitűzéseinek zenei szimbóluma volt.

Drum&Piano – új zenei produkció a TED Global-on[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Havasi 2011-ben barátjával, Kiss Endi dobossal hozta létre egyik legfiatalosabb zenei produkcióját, a Drum&Piano projektet. A projekt a klasszikus zongora és a rock dob különleges összepárosításán alapszik, és a világ nagyközönsége előtt a TED Globalon, az egyik legrangosabb tudományos konferencián mutatkozott be Skóciában. A TED Global konferenciának, amelyen tartott már előadást számos Nobel-díjas mellett Bill Clinton, Gordon Brown vagy Bill Gates is, 1984-es alapítása óta a két zenész személyében először volt magyar előadója. A TED Global célja, hogy olyan innovátorokat mutasson be a tudomány, a szórakoztatás vagy a technológia világából, akik kreativitásukkal, újszerű látásmódjukkal képesek megváltoztatni, átformálni a világot. Havasi a TED Global európai igazgatója, Bruno Giussani felkérésére érkezett Skóciába, hogy legújabb zenei projektjével bebizonyítsa, a zenei műfajok és kategóriák átjárhatóak, és egy olyan, több mint 200 évvel ezelőtt született hangszer, mint a zongora, lehet modern és széles körben népszerű a 21. században is. A két zenész olyan előadókkal állt egy színpadon Edinburgh-ban mint Robert Gupta, a Los Angelesi Filharmonikusok hegedűse, Yang Lan, kína legbefolyásosabb média személyisége, a Sun médiabirodalom alapító tulajdonosa, vagy Thandie Newton, a Mission Impossible és a 2012 című hollywoodi filmek sztárja.

A világ körül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010. július 21-én meghívást kapott a Shanghai World Expo Centerbe, hogy a világkiállítás ideje alatt a Sanghaji Szimfonikus Zenekarral adja elő egyik művét. A koncertet a kínai nemzeti televízió is közvetítette, ezért becslések szerint közel 200 millió ember kísérhette figyelemmel.

2010 júliusában a több mint 2500 éves kultúrával büszkélkedő kínai városba, Shaoxingbe utazott a világszerte százezreket összefogó zenei szervezet, a Kórusolimpia meghívására.

2010. december 15-én a Kínai Nemzetközi Rádió partneri együttműködést írt alá a magyar Klasszik Rádióval, ahol Havasi rövid előadást tartott, és személyesen találkozott a Kínai Nemzetközi Rádió (China Radio International) elnök-vezérigazgatójával, Wang Gengniannal.

A 2011. február 26-án megrendezett Cultural Bridge elnevezésű koncertjéről szinte a teljes kínai média beszámolót közölt. A CCTV híradóját közel 600 millió ember követhette figyelemmel, de összefoglalót közölt az eseményről a Phoenix TV és a China Daily is.

2011. március 13-án a Havasi Symphonic produkció kifejlesztését bemutató dokumentumfilm 42 ország 136 pályaműve közül a legjobb 24 közé került be Berlinben, a Delphic Art Movie Award dokumentumfilm fesztiválon.

2011. május 31-én a Hong Kong-i Kereskedelmi és Ipari Kamara (HKCICA) jubileumi rendezvényét nyitotta meg.

2011. június 16-án fellépett a Konfuciusz Intézetek III. világkonferenciáján, ahol személyesen találkozott Hszü Csia-lu kínai parlamenti alelnökkel és Hszü Lin asszonnyal, a Konfucius Intézetek Központjának vezetőjével, a kínai kormány főtanácsadójával.

2011. június 25-én Triesztbe kapott meghívást, ahol a Verdi Színházban a rangos Marco Luchetta Nemzetközi Sajtódíj gálaünnepsége került megrendezésre. Az eseményt az olasz Rai Uno állami televízió közvetítette.

2011. július 12-én a TED Global konferencián lépett fel Skóciában.

Havasi Balázs komponálta a 2013-as augusztus 20.-i budapesti (és a később időjárási okok miatt elmaradt balatoni[2]) tűzijáték hivatalos zenéjét, a "Tűzijáték-szvitet".[3]

Albumai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Vallomások zongorára (2001)
 • Évszakok (2001)
 • A szív hangjai (2003)
 • Best of Havasi (2004)
 • Nappalok és éjszakák (2004)
 • Piano (2005)
 • 7 (Seven) CD+DVD (2006)
 • Infinity (2007)
 • The Unbending Trees: Chemically Happy (Is The New Sad) (2008)
 • Red (2010)
 • Symphonic CD (2010)
 • Symphonic DVD (2010)
 • Drum and Piano CD + DVD (2011)
 • Ecset és Zongora (2012)
 • Havasi Symphonic Special Deluxe Edition CD + DVD (2012)
 • Ecset és Zongora CD + DVD (2012)
 • The Unbendig Trees: Meteor (2013)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]