Hauser Adrienne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hauser Adrienne
Életrajzi adatok
Született 1963. november 26. (59 éves)
Debrecen
Házastársa Kocsis Zoltán
Pályafutás
Hangszer zongora
Tevékenység zongoraművész

Hauser Adrienne weboldala
SablonWikidataSegítség

Hauser Adrienne (Debrecen, 1963. november 26. –) zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

Hauser Adrienne zongoratanulmányait négy és fél éves korában kezdte. Hétévesen felvették a Zeneakadémia „Kivételes tehetségek” Tagozatára, 1981-ben a Zongora tanszakra, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. 1985-ben díjat nyert a Magyar Rádió zongoraversenyén, és ugyanabban az évben, Varsóban a Lengyel Televízió portréfilmet készített róla.

Részt vett több mesterkurzuson, Párizsban Yvonne Lefébure-nél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát.

A Magyar Rádiónál rendszeresen fellép, hanglemezei pedig a Quint – Harmonia mundi kiadásában Kocsis Zoltánnal Bartók Csodálatos mandarinja, a Hungarotonnál Eötvös Péter vezényletével Stravinsky Les Noces című műve, amely Magyarországon az Év hanglemeze díjat nyerte el.

Európa szinte összes országában, valamint Egyiptom, Dubai, Dél-Korea és India nagyobb városaiban is koncertezett. Neves fesztiválok meghívott vendége is volt, úgymint a brüsszeli Brussels Piano Festival-on, a lengyelországi Chopin Festival-on, Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Nemzetközi Bartók Fesztiválon, az Interforumon, a lengyelországi Chopin, a Fazioli és a svájci Bellerive, a francia Liszt en Provence, az olasz Musiques en mer és a szerbiai Nimus fesztiválon. 2011-ben Szöulban mesterkurzust adott.

1989-ben Kocsis Zoltánnal létrehozta a Kocsis-Hauser Alapítványt a tehetséges gyerekekért Mátészalkán, ahol gyakran ad jótékonysági koncertet.

Az 1998-ban létrejött Tiszadobi Zongorafesztivál megalapítója és művészeti vezetője, amely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford-díjat is.

Kocsis Zoltánnal két gyermekük született, Márk (1987) és Rita (1988).

2012-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Prima Díj nyertese.

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]