Hauser Adrienne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hauser Adrienne
Életrajzi adatok
Született 1963. november 26. (58 éves)
Debrecen
Pályafutás
Hangszer zongora
Tevékenység zongoraművész

Hauser Adrienne weboldala

Hauser Adrienne (Debrecen, 1963. november 26. –) zongoraművész.

Élete[szerkesztés]

Hauser Adrienne zongoratanulmányait négy és fél éves korában kezdte. Hétévesen felvették a Zeneakadémia "Kivételes Tehetségek" Tagozatára, 1981-ben a Zongora Tanszakra, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, és Kurtág György tanítványa volt. 1985-ben díjat nyert a Magyar Rádió Zongoraversenyén, és ugyanabban az évben, Varsóban a Lengyel Televízió portré filmet készített róla.

Részt vett több mesterkurzuson, Párizsban Yvonne Leféburenél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát.

A Magyar Rádiónál rendszeresen fellép, hanglemezei pedig a Quint - Harmonia mundi kiadásában Kocsis Zoltánnal Bartók Csodálatos mandarinja, a Hungarotonnál Eötvös Péter vezényletével Stravinsky Les Noces c. műve, amely Magyarországon az "Év hanglemeze" díjat nyerte el.

Európa szinte összes országában, valamint Egyiptom, Dubai, Dél-Korea és India nagyobb városaiban is koncertezett.

Neves fesztiválok meghívott vendége is volt, úgy mint a brüsszeli Brussels Piano Festival-on, a lengyelországi Chopin Festival-on, Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Nemzetközi Bartók Fesztiválon, az Interforumon, a lengyelországi Chopin, a Fazioli és a svájci Bellerive, a francia Liszt en Provence, az olasz Musiques en mer, és a szerbiai Nimus fesztiválon.

1989-ben létrehozta a Kocsis-Hauser Alapítványt Kocsis Zoltánnal a tehetséges gyerekekért Mátészalkán, ahol gyakran ad jótékonysági koncertet.

Az 1998-ban létrejött Tiszadobi Zongorafesztivál megalapítója és művészeti vezetője, mely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el hanem a Henry Ford díjat is.

Kocsis Zoltánnal két gyermekük született, Márk (1987) és Rita (1988).

2011-ben Szöulban mesterkurzust adott.

2012-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Prima Díj nyertese.

2016-ban kanadai turnéra készül.

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]