Hatiora gaertneri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hatiora gaertneri
Hatiora gaertneri.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Rhipsalideae
Nemzetség: Hatiora
Faj: H. gaertneri
Tudományos név
Hatiora gaertneri
(Regel) Barthlott in Bradleya 5; 100 (1987)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hatiora gaertneri témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hatiora gaertneri témájú kategóriát.

A Hatiora gaertneri egy széles körben termesztett dísznövény, egyike a köznyelv által húsvéti kaktusznak hívott kaktuszok közül. Sokan (régi nevén) Schlumbergera gaertneri néven ismerik, mely még Britton és Rose The Cactaceae c. munkájából származik.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Brazília: Paraná, Santa Catarina államok, epifitikus a lombhullató atlanti erdőkben, 350–1300 m tengerszint feletti magasságban. A Minas Gerais és Sao Paulo államokból származó észlelések minden bizonnyal tévesek.

Jellemzői[szerkesztés]

A növény erősen elágazó habitusú, a terminális hajtásrészek gyakran lecsüngők. A szárszegmensek laposak, néha 3-6 élűek, 50 mm hosszúak, néha elérik a 70 mm hosszt is, szélesek, sötétzöldek, csupán a szegmensek élein jelenik meg vöröses árnyalat. Areolái kicsik, fehéren gyapjasak, néhány sárga sörtével. 1-3 virága a fiatal szárszegmensek disztális részén fejlődik, 40 mm hosszúak, skarlátvörösek. A pericarpium többnyire 5 bordával tagolt 12 mm hosszú, köldökkel illeszkedik a virágtölcsér alsó részéhez. A bibeszál 15 mm hosszú, 6 lobusban végződik, világos rózsaszínű. Termése vörös, megnyúlt, 15 mm hosszú, csúcsán benyomott. Néha a szárszegmensek erősen bordázottak lehetnek, az areolák pedig 7 vagy több tövist hordozóak, csoportosak.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A Rhipsalidopsis subgenus tagja. Közeli rokona a Hatiora rosea fajnak, mellyel a Hatiora × graeseri nevű hibridet képezi. Korábban a Schlumbergera russelliana fajjal együtt sorolták a Schlumbergera nemzetségbe, melyet azonban átértelmeztek, így a korábban Zygocactus truncatus néven ismert faj Schlumbergera truncata nevet kapott, a korábbi Schlumbregera gaertneri-t pedig Hatiora gaertneri néven más nemzetségbe sorolták át. A névváltozások miatt máig sokan tévesztik össze a Schlumbergera truncata és a Hatiora gaertneri fajokat.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2
  • Anderson H.F. et al. (2001): The cactus family. Timber Press, Portland, Oregon, USA. ISBN 0-8819249-8-9