Hathorhotep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hathorhotep
Hwtt
Hr
Htp

Hathorhotep (ḥwt-ḥr(w)-ḥtp;Hathor elégedett”) ókori egyiptomi hercegnő volt a XII. dinasztia korának végén. Egyetlen kanópuszedény-töredékről ismert, melyet Dahsúrban találtak, III. Amenemhat király piramisánál.[1] Ez arra utal, a hercegnőt is ebbe a piramisba temették, és III. Amenemhat lánya lehetett, a töredéken ábrázolt állatfigurákat azonban lábak nélkül ábrázolták – elkerülendő, hogy megtámadják az elhunytat –, ami kizárólag III. Amenemhat korának végétől a XIII. dinasztia koráig volt jellemző, így Hathorhotep lehet egy későbbi uralkodó lánya is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jacques de Morgan: Fouilles à Dahchour en 1894–1895. Holzhausen, Wien 1903, p. 105. fig. 154 online Archiválva 2021. június 10-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hathorhetep című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.