Ugrás a tartalomhoz

Hatha-jóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hatha jóga szócikkből átirányítva)
Tanulók a Hatha-jógát gyakorolják

A Hatha-jóga (szanszkrit: हठ योग) a jóga egyik formája. Az egyik legismertebb jógairányzat, mely elnevezése a “ha” és “tha” szavakból épül össze és ezoterikus jelentéssel bír: a “ha” szó Napot jelent, a “tha” pedig Holdat. A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, soláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben.[1] Eredetileg a Rádzsa-jóga egyik ága volt, ma már azonban önálló, a testi és szellemi egészség megőrzésére törekvő jógarendszert alkot. Fő célja a csakrák megtalálása és aktiválása; így próbálja életre kelteni a kundalinit (a szunnyadó szellemi energiát). [2] A Hatha-jóga a testen való uralom Jógája. A fő jógairányzatokkal szemben nem a megszabadulást és az üdvösséget célozza, hanem a testi egészséget és tökéletességet, ahol valaki a fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van. Főleg Nyugaton lett népszerűvé.

A Hatha-jóga a náth-hagyományból jött létre, amelyre a tantrizmus, a saivizmus és a buddhizmus egyaránt hatással volt. [2] Legfőbb ismertetője a Szvámi Szvatmarama által a 15. században írt Hatha Yoga Pradipika ("A Hatha-jóga lámpása"), valamint Rsi Gheranda "Gheranda szamhitá"-ja volt. De az ősi Hatha-jóga iskola alapítója, Górakhnáth "Góraksasátakam" műve is fontos része e jóga irodalmi hagyományának.

A jóga tanainak feltárói és tapasztalt művelői jól ismerték az emberi testet, a szervezet minden porcikáját és működését, hogy az ülésmódok és testtartások tudatosan befolyásolják a testet, bizonyos szervekre, vagy bizonyos idegközpontokra hatnak ki. Nem mindegy, hogy adott esetben melyik ászana alkalmas. A jógának ezzel a részével főleg a Hatha-Jóga foglalkozik.

Ez a jóga a testen keresztül akarja a pránát uralmának alávetni, s ez nagyon is kézenfekvő módszer, hiszen testben élünk és testünk ezer nyűggel akadályoz bennünket a szellemi összpontosításban, amíg alá nem tudjuk vetni akaratunknak. A Hatha-Jóga egy gyakorlatias módszer és ott kezdi az önfegyelmezést, ahol csakugyan el kell kezdeni: a testünknél, fizikai alkatunk megrendszabályozásánál.

A lélegzésszabályozással, a prána irányításával (pránájáma) együtt jár, tőle elválaszthatatlan a megfelelő testtartás, az úgynevezett ászana. „Ászana" szó szerint ülésmódot jelent. Az ülésmódokhoz tartozó testtartásokat mudráknak nevezik, de a mudrát rendesen az ülésmóddal együtt szokták általában ászanának mondani. Rendkívül sok különböző ülésmód és testtartás ismeretes és mindegyiknek megvan a maga értelme és célja. A Hatha-Jóga igen jól kidolgozott rendszer. A test tökéletes ismeretén alapszik, bár ez az ismeret egészen más gyökerekből nőtt ki, mint a Nyugat anatómiai ismerete. Nemcsak a sűrűtest részeit, szerveit, vezetékhálózatait és szervi erőközpontjait veszi figyelembe, hanem azt is, hogy azok csupán sűrűanyagú közvetítői, eszközei a szellemnek. Amikor a testet edzi, fegyelmezi és rendkívüli mértékben fejleszti, ezt nem öncélú módon teszi, csak azért, hogy a test erős, hajlékony, ügyes és mindenféle feladat elvégzésére kiválóan alkalmas legyen, hanem azért, hogy a test minden külső és belső részén tudatosan uralkodva, legyőzze a test okozta gátlásokat és korlátozásokat, s így szellemi, magasabb rendű célok szolgálatába állíthassa az erőket. A Hatha-Jóga közvetett végcélja is szellemi.[3]

Részei[szerkesztés]

A Hatha-jóga részei:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hatha jóga. (Hozzáférés: 2020. augusztus 11.)
 2. a b Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009
 3. Baktay: A diadalmas jóga

Források[szerkesztés]

 • Srí Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz, 2014
 • Baktay Ervin: A diadalmas jóga – Rádzsa jóga (A megismerés és önuralom tana), 1942

További információk[szerkesztés]

 • Aszen Milanov–Ivanka Boriszova: Jóga. Hatha jóga; ford. Kardos Ede, bev. Nemessuri Mihály, Tóth Dezső; Medicina, Bp., 1968
 • Selvarajan Yesudian: Jóga hétről hétre. Gyakorlatok és meditációk az egész évre; ford. Veszprémi Krisztina, Malik Tóth István; LAZI, Szeged, 2000 (Pentagramma könyvek)
 • Svātmārāma Swami: A hatha-jóga lámpása; ford. Hidas Gergely, Kiss Csaba, Zentai György; Terebess, Bp., 2000
 • Szvámi Véda Bhárati: A hatha jóga filozófiája; ford. Papp József; Filosz, Bp., 2006 (Jóga vidjá)
 • Szvámi Sivánanda Rádhá: Hatha jóga, a rejtett nyelv : szimbólumok, titkok és metaforák; ford. Holló Imola; Filosz, Bp., 2019 (Jóga vidjá könyvek)
 • Mark Singleton: Jógatest. A modern jóga ászanáinak eredete; ford. Szécsi Noémi; Jaffa, Bp., 2022
 • A bölcs Ghéranda tanítása a hatha-jógáról. Ghéranda-szanhitá; ford. Malik Tóth István; Filosz, Bp., 2022 (Jóga vidjá könyvek)