Hat szigma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hat szigma-módszer olyan, az információelmélet és statisztika szemléletére alapozó (adatfeldolgozás-központú) vállalatirányítási módszer, amely öt nagyobb lépésre (meghatározás, mérés, elemzés, fejlesztés, ellenőrzés) tagolja a vállalati folyamatok javítására és fejlesztésére szolgáló eljárások összességét. A módszer nemcsak a vállalat működésének feltérképezéséhez kíván támpontokat adni, hanem, lévén egy strukturált, tényekre alapozott minőségjavító program (quality management initiative), annak javításához is.

A hat szigma módszer a megrendelő (ügyfél) teljesítményét, a folyamatok eredményességét mérhető adatokon alapuló elemzéssel fokozza (javítja), amelynek nagyságrendje egyszerűbben fogalmazva az egy millió művelet/darabra eső hibák száma. Ez a cél a 3, 4 vagy még annál is kevesebb hiba egy millióból.

Azért hívják szigmának, mert a matematikai statisztikában a „szigma” a mért adatok változékonyságára utal (l. szórás). A „szigma” itt a folyamat teljesítményére (hibamentes működésére) vonatkozik, tehát minél nagyobb a „szigma” értéke, annál inkább hibamentes a működés, ami maga az elérendő cél. Az a vállalat, amely képes hat szigma minőséggel gyártani, az a legyártott 10 000 000 db. terméke közül legfeljebb 34 db nem megfelelő terméket állít elő, tehát a gyártása 99,99966%-ban hibamentes terméket eredményez.

A minőségfejlesztő, eredményes megoldáshoz pontos, hasznos, és nem költséges adatok gyűjtésére és elemzésére van szükség, és a meglévő vállalati információs rendszert például statisztikai elemző rendszerrel kell összekapcsolni. Tehát a cél: a vállalat költségeinek és veszteségeinek csökkentése, pénzben mérhető eredmény elérése, az ügyfél megelégedésének növelése.

A hat szigma módszert nemcsak a gyártóiparban, hanem a szolgáltatásban és tranzakciós környezetekben is használják, de kisebb folyamatok – például: fejlesztés, szolgáltatás, adminisztráció stb. vagy gépek, egységek stb. – működésének javítására is használható. A dokumentált minőségirányítási rendszerek mellett a hat szigma projektek teszik a vállalatok működését igazán hatékonnyá, ami annak köszönhető, hogy a matematikai statisztikai módszereket igen intenzíven alkalmazzák.

A módszer alkalmazása úgy történik, hogy a módszer alkalmazásában már tapasztalt és jártas főleg műszaki, pénzügyi hátterű személyek rendszeresen ellenőrzik a vállalati folyamatokat, és egyfajta edzőként továbbképzik az egyes vállalati területek hat szigmás feladatokra is kijelölt vezetőit. A hatszigmás tudás jelölésére a dzsúdóból átvett fokozatokat használják, így vannak zöld öves, fekete öves és mester kategóriás hatszigmás tanácsadók, vezetők.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]