Haszaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Haszake szócikkből átirányítva)
Haszaka (الحسكة
Hesîçe)
Közigazgatás
Ország Szíria
KormányzóságHaszaka
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség188 160 fő (2004)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság300 m
IdőzónaUTC+02:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 30′ 42″, k. h. 40° 44′ 32″Koordináták: é. sz. 36° 30′ 42″, k. h. 40° 44′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Haszaka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Haszaka, vagy más átírásokban el-Haszake, Haszeke (arab: الحسكة, kurd: Hesîçe) város Szíria északkeleti részén, az azonos nevű Haszaka kormányzóság központja. A Hábúr folyó mellett fekszik. Lakossága 188 ezer fő volt 2004-ben. A várost főleg kurdok lakják, a kisebbséget arabok, asszírok és örmények alkotják.

A 2007-2008-as régészeti ásatások egy erődítmény romjait tárták fel az ókori asszír időszakból, a Kr. e. 11-8. századból. Egy kora középkori bizánci templom maradványait is feltárták az 5. századból. Az Oszmán Birodalom idejében a hely jelentéktelen volt. A mai települést a 20. század elején alapították újra.

Nevezetes személyek[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Szíriai polgárháború

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Al-Hasakah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Al-Hasaka című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.