Hasimoto Hakaru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hasimoto Hakaru
(橋本策)
Hashimoto Hakaru.JPG
Született 1881. május 5.
Iga
Elhunyt 1934. január 9. (52 évesen)
Mie prefektúra
Állampolgársága japán
Foglalkozása
Iskolái Kyushu University
Halál okahastífusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hasimoto Hakaru témájú médiaállományokat.

Hasimoto Hakaru (橋本策, Hepburn-átírással Hakaru Hashimoto) (18811934) japán patológus és sebész. Ő írta le először a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladását. A betegséget róla nevezték el Hashimoto-thyreoiditisnek.

Élete[szerkesztés]

Hasimoto japán orvoscsaládba született és 22 évesen kezdte el tanulmányait a Kjúsúi Egyetem frissen alapított orvosi karán, Fukuokában. Az egyetem befejezése után, 1907-től öt évig dolgozott egy sebészeti osztályon Mijake Hauari professzor vezetése alatt. 1912-ben publikálta[1] felfedezését a Struma lymphomatosáról, a pajzsmirigy strumával és lymphocitás beszűrődéssel járó gyulladásáról, melyhez a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) kapcsolódik. A közleményben Hasimoto leírta a betegség jellegzetes szövettani tulajdonságait. Mivel a cikk egy berlini szakfolyóiratban jelent meg, a felfedezés a kezdetekben Japánban nem keltett visszhangot.

A munka közzététele után Hasimoto három évet Európában. Berlinben, Göttingenben és Londonban) dolgozott és a vesetuberkulózist kutatta. Az első világháború kitörésekor visszautazott Japánba, ahol kiváló hassebészként sikeres karriert futott be. Két további publikációja jelent meg, egyik az orbáncról, a másik a mellkas sérüléseiről.

1934-ben, 53 évesen halt meg, tífuszban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hashimoto, H. (1912): Zur Kenntnis der lymphomatösen Veränderung der Schilddrüse (Struma lymphomatosa). Archiv für klinische Chirurgie, Berlin 97: 219-248.