Harvey Spencer Lewis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harvey Spencer Lewis
Drlewis.gif
Született 1883. november 25.[1][2]
New Jersey
Elhunyt 1939. augusztus 2. (55 évesen)[1][2][3]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása újságíró
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Harvey Spencer Lewis témájú médiaállományokat.

Harvey Spencer Lewis (Frenchtown, New Jersey, 1883. november 25. – 1939. augusztus 2.) rózsakeresztes szerző, okkultista és misztikus. Ő alapította az USA-ban az AMORC –t, amelynek első imperátora volt 1915-1939 között.

Életpályaja[szerkesztés]

Lewis Frenchtownban született, édesapja Aaron Rittenhouse Lewis volt, édesanyja egy német születésű tanárnő Catherine Hoffman. Reklám dekoratőrként dolgozott (a legjobban talán így lehetne kifejezni azt a munkát, amit e téren folytatott, kereskedelmi művész) és ő az e téren megszerzett tapasztalatait remekül felhasználta arra, hogy támogassa illusztrációkkal az AMORC szórólapjait és folyóiratait. Lewis első tanulmányait a rózsakeresztesekről a paranormális jelenségek témakörében folytatta le. Tagja lett egy olyan csoportnak, amely azt a célt tűzte ki, hogy kivizsgáljon 50 hamis médiumnak nevezett személyt, amely később a New York –i Pszichikai Kutató Intézet létrehozásához vezetett, amelynek megválasztott elnöke lett húszéves korában. Későbbi elbeszélése alapján egy Franciaországi útja során nyert beavatást a Rózsakeresztességbe. Küldetésének érezte, hogy visszahozza Amerikába a Rózsakeresztes elveket (ugyanis a források szerint élt egy Németországi bevándorló rózsakeresztesekből álló csoport az USA –ban a 17. században Pennsylvaniában, amely sajnos a 20. századra már régen feloszlott), és hogy a modern világban is helyett kapjanak ezek az elvek, ennek érdekében létrehozta az AMORC –t. Lefordítja a német és francia nyelvű rendelkezésre álló rózsakeresztes forrásmunkákat, amely a Rend első misztikus kánonja lett, majd ez után egész hátralevő élettét az AMORC ügyének szentelte. Megtervezte és felügyelete alatt létrehozta a Rózsakeresztes Parkot San Jose –ban, Kaliforniában, amely tele van egyedi tervezésű objektumokkal. Valamint az egyiptomi tervezésű templomot, az ötödik planetáriumot az USA-ban, egy tudományos laboratóriumot, előadótermeket stúdiumok számára, könyvtárat, és a közigazgatási hivatalokat. Ma egy nemzetközileg elismert és népszerű turisztikai látványosság a Rózsakeresztes Egyiptom Múzeum a Naglee Avenue –n. Feleségül vette Marthat, akivel 1917-től éltek együtt Flushingben, New York államban, ahol Lewis kártyákat tervezett. Az SS Magestic fedélzetén Európába utazik és megteszi az első AMORC Nagy Egyiptomi Utazást, amely az első Misztikus Háromszög volt, amelyre az év Decemberében került sor. Lewis bámulatos tehetséget mutatott az audiovizuális technológia iránt. Remekül észrevette, hogy a rádiós műsorszóráshoz egy jó hang kell, ezért létrehozott egy ún. talk-back rádiót és rendezett gyermek műsorokat is Floridában, Tampa városban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  2. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. http://www.toxipedia.org/display/toxipedia/Harvey+Spencer+Lewis

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Harvey Spencer Lewis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.