Harsziésze (ellenkirály)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harsziésze

Uralkodásai. e. 131–130
NomenHarsziésze Szauszir
ApjaPaiousz (?)

Harsziésze (? – i. e. 130. szeptember) ókori egyiptomi felkelő, ellenkirály Thébában a ptolemaida korban, az utolsó őslakos egyiptomi uralkodó.

Valószínűleg azonos a Harsziésze, Paiousz fia néven említett személlyel (a Paiousz jelentése: „az istenek ellensége”). Kihasználta a VIII. Ptolemaiosz és nővér-felesége, II. Kleopátra között zajló polgárháborút,[1] és i. e. 131 nyarán elfoglalta Thébát. Ő volt az utolsó őslakos egyiptomi uralkodó, aki fáraónak nevezte magát, de hatalma csak Felső-Egyiptom déli részére terjedt ki, és csak rövid ideig.[2] Valószínűleg teljes fáraói titulatúrát vett fel, ebből azonban csak nomene maradt fenn: ḥr-z3-3s[.t] z3-wsr, Harsziésze Szauszir,Hórusz, Ízisz fia, Ozirisz fia”,[3] amely a Karara 1,2 démotikus papiruszról ismert. Még az év novemberében Ptolemaiosz csapatai elfoglalták Thébát, Harsziésze azonban folytatta a felkelést haláláig, amelyre valószínűleg a következő év szeptemberében került sor.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ptolemy VIII Physcon. Livius.org . (Hozzáférés: 2016. október 15.)
  2. a b Bennett, Chris: Harsiesi. Tyndale House . (Hozzáférés: 2016. október 15.)
  3. Jürgen von Beckerath (1999), Handbuch der Agyptischer Königsnamen, Verlag Philipp von Zabern, Mainz, p. 246

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Harsiesi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Véïsse, A.-E. (2004). „Les "révoltes égyptiennes": Recherches sur les troubles intérieurs en Égypte du règne de Ptolémée III Évergète à la conquête romaine”. Studia Hellenistica 41.