Harry Julian Allen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harry Julian Allen
Született1910. április 1.
Maywood
Elhunyt1977. január 29. (66 évesen)
Stanford
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásamérnök
IskoláiStanford Egyetem
Kitüntetései
  • Daniel Guggenheim Medal
  • Fellow of the Royal Aeronautical Society
A Wikimédia Commons tartalmaz Harry Julian Allen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Harry Julian Allen (1910. április 1. – 1977. január 29.), röviden Harvey Allen űrhajózási mérnök, később a NASA igazgatója az Ames Research Center-ben. Leginkább a légkörbe visszatérő űrhajók alakját lényegesen meghatározó „lekerekített alakú test” („Blunt Body Theory”) kidolgozásáról ismert. Ezt az elméletét jelenleg is alkalmazzák az űrhajózás gyakorlatában.

Élete[szerkesztés]

Allen Maywoodban született (Illinois állam, USA). A Stanford University-re járt, ahol 1932-ben szerezte meg diplomáját. Űrhajózási mérnök fokozatot 1935-ben szerzett. 1936-ban csatlakozott a National Advisory Committee for Aeronautics-hoz, ami a Langley Research Centerben működött. 1940-ben átkerült az Ames Research Laboratory-ba, ahol az elméleti aerodinamikai kutatásokkal foglalkozó csoport vezetője lett. 1945-től a nagysebességű kutatások osztályának vezetője. 1959-től az asztronautika helyettes igazgatója, majd 1965-1969 között igazgatója.

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

Allen az aerodinamikai kutatások minden ágával foglalkozott. Jelentősen hozzájárult a szubszonikus, transzszonikus, szuperszonikus és hiperszonikus áramlások tanulmányozásához. Amikor az Egyesült Államok ballisztikus rakéták kidolgozásába kezdett, Allen a légkörbe való visszatérés dinamikáját és termodinamikáját kezdte kutatni, továbbá a sugárzás és a meteorok hatását a világűrben lévő űreszközökre. A légkörbe való visszatéréshez úgy találta, hogy nem az addig (amerikaiak és szovjetek által is) alkalmazott, hosszú, hegyes csúcsra van szükség, hanem a lekerekített, „tompa” orr több hőt képes leadni, így az űrhajó kevésbé hevül fel. Ez kulcsfontosságú felismerés volt. (a hosszú, hegyes csúcsot azért alkalmazták, mert annak kisebb a légellenállása). A korai kísérletek a hegyes orrú rakétákkal azt mutatták, hogy a hő hatására a rakéta fémteste olvadni kezdett.

Allen elmélete alapján dolgozták ki a hőpajzsot is, ami a visszatérés során az űrhajót és az űrhajósokat védi a túlhevüléstől.

Díjak, elismerések, tagságok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Nicholas J. Hoff.szerk.: National Academy of Engineering: Harry Julian Allen (1910-1977), Memorial Tributes: National Academy of Engineering, Volume 1 (1979) 

További információk[szerkesztés]