Harmonikus színezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Három szintű, 7-szeresen elágazó fa 12 színnel történő harmonikus színezése. A fa harmonikus kromatikus száma 12, mivel kevesebb színt használva lenne olyan színpár, ami egynél több szomszédos csúcspáron jelentkezne. Továbbá, a Mitchem-képlet alapján χH(T7,3) = ⌈(3/2)(7+1)⌉ = 12.

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén egy harmonikus színezés olyan (jó) csúcsszínezés, melyben minden színpáros legfeljebb egy szomszédos csúcspáron jelenik meg. A G gráf harmonikus kromatikus száma, χH(G) a minimális számú szín, ami szükséges G harmonikus színezéséhez.

Minden gráfnak van harmonikus színezése, hiszen minden csúcs különböző színre színezése megfelel a feltételeknek; ezért χH(G) ≤ |V(G)|. Triviális, hogy léteznek olyan G gráfok, melyekre χH(G) > χ(G) (ahol χ a kromatikus szám); példa erre az összes, 2-nél nagyobb hosszúságú út, melyek 2-színezhetők, de nincsen harmonikus 2-színezésük.

A χH(G) néhány tulajdonsága:

  1. , ahol Tk,3 a 3 szintű teljes k-áris fa. (Mitchem 1989)

A harmonikus színezést elsőként Harary and Plantholt (1982) vetették fel. Még mindig keveset tudni vele kapcsolatban.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Harmonious coloring című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]