Harley Quinn (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Harley Quinn
(Harley Quinn)
Műfaj akciósorozat, vígjátéksorozat, felnőtt animáció

Alkotó
 • Justin Halpern
 • Patrick Schumacker
 • Dean Lorey (1-2 évad)
 • Chrissy Pietrosh (3. évadtól)
 • Jessica Goldstein (3. évadtól)
Rendező
 • Juan Jose Meza-Leon
 • Matt Garofalo
 • Ben Jones
 • Frank Marino
 • Cecilia Aranovich Hamilton
Hang
 • Kaley Cuoco
 • Lake Bell
 • Ron Funches
 • Tony Hale
 • Jason Alexander
 • J. B. Smoove
 • Alan Tudyk
Zeneszerző Jefferson Friedman

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 2
Epizódok26
Gyártás
Vezető producer
 • Dean Lorey
 • Justin Halpern
 • Patrick Schumacker
 • Kaley Cuoco
 • Sam Register
Producer Justin Halpern
Vágó
 • James Atkinson
 • Annie De Brock
 • Craig Paulsen
 • Charles Breiner
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó
Forgalmazó Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete2019. november 29.
Státusz fut
További információk

A Harley Quinn egy 2019-ben indult, felnőtteknek szóló amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amely a DC Comics azonos című szereplőjének történetén alapszik. A sorozat alkotói Justin Halpern, Patrick Schumacker, és Dean Lorey, rendezői Juan Jose Meza-Leon, Matt Garofalo, Ben Jones, Frank Marino, és Cecilia Aranovich Hamilton, zeneszerzője Jefferson Friedman, vezető producere Sam Register és Kaley Cuoco, aki egyben a címszereplő hangját is kölcsönzi. Műfaja akciósorozat, filmvígjáték-sorozat, és felnőtt filmsorozat.

Amerikában 2019. november 29-én jelent meg először a DC Universe saját streaming-szolgáltatóján, a 3. évadtól az HBO Max vette át a sugárzását, a DC Universe platformjának átszerveződése miatt. Magyarországon várhatóan 2021-ben lesz bemutatva a szinkronizált változat.

Ismertető[szerkesztés]

Harley Quinn szakít Jokerrel, miután rájön, hogy sosem szerette őt igazán és elhatározza, hogy nevet szerez magának, mint Gotham City legrettegettebb gonosztevője. Legjobb barátja és bűntársa, Méregcsók segítségével elindul a bűnözővé válás rögös útján, megtapasztalva annak minden kellemes és kellemetlen velejáróját. Kalandjai során egyre inkább rátalál valódi önmagára, felfedezi, mire is vágyik, és hogy ki az, aki valójában lenni szeretne...

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang
Harley Quinn Kaley Cuoco
Méregcsók Lake Bell
Joker Alan Tudyk
Agyagpofa
Cápakirály Ron Funches
Doktor Pszicho Tony Hale
Sy Borgman Jason Alexander
Frank, a növény J. B. Smoove

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang
Batman Diedrich Bader
Bane James Adomian
Tawny Young Tisha Campbell-Martin
Batgirl Briana Cuoco
Kétarc Andy Daly
Lex Luthor Giancarlo Esposito
Nora Fries Rachel Dratch
Hippolyta királynő
James Gordon Christopher Meloni
Jennifer Mary Holland
Alfred Pennyworth Tom Hollander
Darkseid Michael Ironside
Pingvin Wayne Knight
Wonder Woman Vanessa Marshall
Madárijesztő Rahul Kohli
Mr. Fagy Alfred Molina
Macskanő Sanaa Lathan
Rébusz Jim Rash
Kite Man Matt Oberg
Superman James Wolk
Robin Jacob Tremblay

Epizódszereplők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

2017 novemberében jelentették be először, hogy DC Universe platformjára megrendeltek egy 26 epizódból álló, Harley Quinnről szóló sorozatot, melynek alkotói Justin Halpern, Patrick Schumacker és Dean Lorey lesznek.[2] A sorozatot a Warner Bros. Animation fogja gyártani, az animációt a Digital eMation és a Maven Image Platform fogja készíteni Dél-Koreában.

2018. június 18-án jelentették be, hogy a sorozat 2019 végén fog debütálni, az első évad 13 részes lesz, amely az első felét tartalmazza a sorozat 26 részen át tartó történetének.[3] Az is kiderült, hogy a második évad 2020 tavaszán jelenik majd meg, és mindkét évad kizárólag a DC Universe-en lesz elérhető.[4]

2020 szeptemberében megerősítették, hogy a sorozat sikerének köszönhetően berendelték a 3. évadot, ám a DC Universe átszerveződése miatt a sorozat innentől kezdve az HBO Max szolgáltatón lesz elérhető. Ettől az évadtól Dean Lorey már nem vett részt a munkálatokban, mint showrunner, helyette csatlakozott a sorozathoz Chrissy Pietrosh és Jessica Goldstein.

Szereplőválogatás[szerkesztés]

A sorozat bejelentése után szárnyra kapott az a pletyka, hogy a címszereplő hangjának Margot Robbie-t akarják felkérni, aki korábban Harley Quinn élőszereplős megformálója volt. A készítők később személyesen cáfolták ezt a hírt.[5] Justin Halpern kijelentette, hogy sosem vették fontolóra a színésznő felkérését, mert tisztában voltak vele, hogy a Ragadozó madarak forgatása mellett nem lenne ideje a sorozatra. 2018. október 3-án jelentették be, hogy a szerepet Kaley Cuoco kapta meg, aki egyben a sorozat egyik vezető producere is lesz.[6] Ugyanebben a hónapban jelentették be, hogy Lake Bell fogja kölcsönözni Méregcsók hangját.[7] 2019 elején bejelentették, hogy Alan Tudyk, Ron Funches, Tony Hale, Jason Alexander, Giancarlo Esposito, és Jim Rash adja majd a hangját a DC Comics leghíresebb gonosztevőinek, akik szintén feltűnnek a sorozatban.[8] Azt is bejelentették, hogy J. B. Smoove kifejezetten egy a sorozat kedvéért létrehozott szereplőt fog megszólaltatni, ő lesz Frank, a beszélő növény, Méregcsók lakótársa. Diedrich Bader visszatér majd Batman hangjaként a Batman: A bátor és a vakmerő című sorozat után. Vanessa Marshall szintén visszatér Wonder Woman-ként, miután Az Igazság Ligája: Két Földi válság és Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon című filmekben is megszólaltatta a karaktert.[9] 2020 áprilisában közölték, hogy Michael Ironside is visszatér Darkseid hangjaként korábbi filmekből, illetve Alfred Molina fogja megszólaltatni Mr. Fagyot, Sanaa Lathan pedig a Macskanőt, aki ebben a változatban afro-amerikai lesz.[10]

LGBTQ-reprezentáció[szerkesztés]

A 2. évad második felétől romantikus kapcsolat kialakulása látható Harley Quinn és Méregcsók között. A kettejük közti vonzalom már korábbi epizódokban is el volt hintve, mígnem a 2. évad 7. részében nyíltan ki is mutatkozik, amikor egy sikeres börtönszökés után szenvedélyesen megcsókolják egymást. A kritikusok vegyesen fogadták ezt a fordulatot. Sophie Perry, a Curve című magazin kritikusa szerint Harley esetében már korábban is voltak utaló jelek a másságára, ám sem a média, sem DC Comics nem foglalkozott vele olyan mélyen, mint a jelenlegi sorozat.[11] Mások weboldalak azt írták, hogy az eset sokkal inkább "a szexuális feszültség érzékeltetése két nő barátságában", amely könnyen lehet egyszeri fellángolás, vagy lehet akár egy lassan kibomló meleg románc is, attól függően, milyen irányba terveznek haladni az alkotók.[12] Később az alkotók megerősítették, hogy a két szereplő románcának kialakítása a sorozat meghatározó eleme volt a kezdetektől fogva. A 2. évad utolsó epizódjában mindketten el is ismerik az egymás iránt táplált szerelmüket, amit az Autostraddle című online magazin úgy véleményezett, mint "a legmeghatározóbb meleg pillanat az animációs sorozatok történetében." Nem sokkal a 3. évad bejelentése után Patrick Schumacker közölte, hogy a történet további részében Harley és Méregcsók hivatalosan is egy pár lesznek, és a hangsúly a kapcsolatuk fejlődésére, megerősítésére helyeződik.[13] Azt is megerősítette, hogy ennek hiteles bemutatására a stáb új forgatókönyvírókat bérelt fel, akik maguk is az LGBT-csoporthoz tartoznak.

Források[szerkesztés]

 1. Cranz, Alex: The Excellent DC Universe Is Dead, and a Comics-Only Service Is Taking Its Place. io9, 2020. szeptember 18. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)
 2. 'Harley Quinn': DC Digital Service Orders Animated Series About Comic Book Villainess From 'Powerless' Trio. Deadline Hollywood , 2017. november 21. [2018. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 27.)
 3. DC Universe Streaming Service Set To Launch With Live-Action 'Titans', 'Doom Patrol', & 'Swamp Thing'. Deadline Hollywood , 2018. június 28. [2018. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 5.)
 4. Ridgely, Charlie: DC Universe Originals Release Schedule Revealed. Comicbook.com, 2018. október 4. [2018. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 13.)
 5. Kaley Cuoco to star in 'Harley Quinn' series: 'It has definitely been empowering'. Entertainment Weekly , 2018. október 3. [2018. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 3.)
 6. EXCLUSIVE: Cast Of Characters Confirmed For New Animated Harley Quinn Series - Page 2 of 2 - That Hashtag Show. That Hashtag Show , 2018. február 7. [2018. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 27.)
 7. The Harley Quinn TV Show Will Probably Feature The Joker And More Awesome DC Villains. Cinema Blend , 2018. február 8. [2018. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 27.)
 8. Animated Harley Quinn TV Show Characters Revealed. Screen Rant , 2018. február 7. [2018. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 27.)
 9. @ArkhamHQ16: From TV Guide Kaley Cuoco on DC Universe Harley Quinn! @HarleyMovieNews @dcumoviepage @DCEUPosts @ArkhamAnnie @DcComicsUnited @HarleyQuinnDCTVpic.twitter.com/bazUhXhw4n, 2019. július 25.
 10. Exclusive: Harley Quinn series boss explains decision to change Catwoman. Digital Spy , 2020. május 3.
 11. Harley Quinn Season 2 Episode 7 Review: There's No Place to Go But Down. Den of Geek , 2020. május 15. [2020. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 12. Is Queerbaiting Finally Being Put To Bed?. Curve , 2020. május 22. [2020. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 24.)
 13. "Harley Quinn" Season 2: Harley and Ivy Ride Off Into The Sunset in Canonical Bisexual Love, 2020. június 29. [2020. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 30.)

További információk[szerkesztés]