Harkányi Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harkányi Béla
SzületettHarkányi Béla Fülöp Miksa
1869. április 11.[1]
Pest
Elhunyt1932. január 23. (62 évesen)[1]
Budapest[2]
Állampolgárságamagyar
HázastársaHieronymi Blanka
Foglalkozása
Tisztségeegyetemi tanár
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
SírhelyeFiumei Úti Sírkert (29/1, N/A, 1, 24)
A Wikimédia Commons tartalmaz Harkányi Béla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Taktaharkányi báró Harkányi Béla Fülöp (Pest, 1869. április 11.[3]Budapest, Józsefváros, 1932. január 22.)[4] csillagász, matematikus, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, az ógyallai Magyar Királyi Asztrofizikai Obszervatórium főobszervátora.

Élete[szerkesztés]

A nemesi származású báró taktaharkányi Harkányi család sarja. Harkányi (1867-ig Koppély) Károly (1826–1919) politikus, földbirtokos és monostori Vörös Emília fia. A budapesti, lipcsei és strassburgi egyetemeken tanult, a párizsi obszervatóriumban észlelőként tevékenykedett. Egy nagyobb észak-amerikai tanulmányút után 1896-ban Budapesten doktorált. Konkoly Thege Miklós javaslatára az ógyallai Magyar Királyi Konkoly-alapítványú Asztrofizikai Obszervatórium első obszervátorának nevezték ki. (1899 - 1903). Itt Konkoly Thege Miklós észlelőjeként dolgozott, kiemelésre méltó munkái a Nova Persei észlelése, meteor és napfolt megfigyelései. Külföldi tapasztalatai alapján átszervezte az intézet kutatási programját: a korábbi színkép vizsgálatok helyett az akkor már kis műszereknek számító ógyallai távcsövekkel is eredményesen végezhető fénymérések kerültek előtérbe. 1907-ben a Budapesti Tudományegyetemen az asztrofizika magántanárává habilitálták. A korszerű asztrofizika nemzetközileg elismert magyar úttörője volt: elsőként határozta meg a Planck-formula segítségével a csillagok felszíni hőmérsékletét (1902), majd módszert dolgozott ki a csillagok átmérőinek megállapítására. Gothard Jenő színképvizsgálatait felhasználva kimutatta, hogy a nóvák fényessége és spektrumuk jellege párhuzamos hullámzást mutat. Foglalkozott a csillagászat klasszikus területeivel, doktori értekezésében a földtengely pólusingadozásának problémáját dolgozta fel. Szívesen foglalkozott matematikai problémákkal, pl. kidolgozta a hullámzó vízfelületen létrejövő tükröződés geometriai elméletét. Németül publikált eredményei mind a csillagászok, mind a fizikusok körében élénk visszhangra találtak, nevét ma is idézik az asztrofizika megalapozását tárgyaló tankönyvek. Cikkei az Astronomische Nachrichtenben, a Matematikai és Természettudományi Értesítőben, a Mathematikai és Physikai Lapokban és más szaklapokban jelentek meg, emellett írt népszerűsítő cikkeket is (pl.: a Természettudományi Közlönyben és a Stella Almanach-ban). Számos tudományos társaság vezetőségi vagy tiszteletbeli tagja volt.

Fontosabb művei[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Nevét visel a 202599 Harkányi kisbolygó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Sírja a Fiumei Úti Sírkertben

Források[szerkesztés]

  • Tass A.: Erinnerung an B. v. H. Vierteljahrschrift der Astr. Gesellschaft, 1932/4.
  • Lassovszky K.: Csillagászati Lapok 1938/2.
  • Bartha Lajos: A csillaghőmérséklet meghatározás magyar úttörői, Évfordulóink a műszaki és természettudományokban 1994 (Budapest 1993).
  • Magyarok a természettudomány és a technika történetében
  • Csillagászattörténet, (Budapest 1982.)
  • Poggendorff: Biographisch… IV.

További információk[szerkesztés]