Harkovi csata (1943. augusztus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Negyedik harkovi csata
Churchill Mk VI. brit gyártmányú harckocsi szovjet használatban egy kiégett Sd.Kfz. 232 mellett, Harkov térségében
Churchill Mk VI. brit gyártmányú harckocsi szovjet használatban egy kiégett Sd.Kfz. 232 mellett, Harkov térségében

KonfliktusMásodik világháború, Szovjet hadszíntér
Időpont1943. augusztus 1223.
HelyszínSzovjetunió, Harkov város környéke (ma Ukrajna)
Eredményszovjet győzelem
Szemben álló felek
Németország Szovjetunió
Parancsnokok
Erich von Manstein Ivan Sztyepanovics Konyev
Szemben álló erők
ismeretlenismeretlen
Veszteségek
ismeretlenismeretlen

A negyedik harkovi csata a második világháború egyik összecsapása volt 1943. augusztus 12–23. között Harkov város térségében. Az 1941-ben német megszállás alá került város visszafoglalásáért a Vörös Hadsereg korábban kétszer is támadást indított, ám mindkét offenzíva sikertelenül zárult. Az 1943 nyarán lezajlott kurszki csata következményeként azonban a szovjet csapatok negyedik támadása sikerrel járt a kimerült németekkel szemben, akik augusztus 23-án kiürítették a várost.

Előzmények[szerkesztés]

A kurszki csatát követően, 1943. augusztus 3-án, a Vörös Hadsereg útjára indította a Polkovogyec Rumjancev hadműveletet, melynek célja Belgorod és Harkov városok visszafoglalása volt. Már az offenzíva első napján a Voronyezs Front áttörte a német vonalakat és mintegy 100 km-es előrenyomulást hajtott végre, csak augusztus 12-én állította meg őket a német 12. páncélos hadtest. A szovjet előrenyomulás miatt a németek már augusztus 5-én kiürítették Belgorodot.

A csata[szerkesztés]

A Belgorodból kivonult csapatok Erhard Raus generaloberst parancsnoksága alatt Harkovtól északra alakítottak ki védekezőállást, a Donyec és Lopany folyók között. Augusztus 12-én a szovjet Sztyeppe Front támadásba lendült és megkísérelte a Poltava és Harkov közti vasútvonal átvágását, de az SS-Panzerdivision "Das Reich" alakulatai augusztus 22-ig sikeresen feltartóztatták a szovjet támadást.

A szovjet csapatok azonban a Donyec jobb partján sikeresen felszámolták a német állásokat, így a Harkovot védő Werner Kempf páncélos tábornok augusztus 12-én elrendelte a város feladását - Hitler parancsa ellenére -, megakadályozandó, hogy Harkov körül egy "újabb Sztálingrád" jöjjön létre. Kempf felettese, Erich von Manstein - habár egyetértett a tábornok döntésével - Hitler parancsára felmentette pozíciójából és helyére Otto Wöhler gyalogsági tábornokot helyezte, aki folytatta Harkov védelmét. Hosszú utcai harcok után - a Poltava-Harkov vasútvonal áttörése után - azonban Manstein augusztus 22-én elrendelte a város feladását. Augusztus 23-án reggel 11 órára a város teljesen a szovjet csapatok fennhatósága alá került.

Források[szerkesztés]

  • Decision in the Ukraine Summer 1943 II SS & III Panzerkorps, George M Nipe Jr, JJ Fedorowicz Publishing Inc. 1996.
  • Earl F Ziemke Dorset: Stalingrad to Berlin - The German Defeat in the East, Dorset Press, 1968.
  • Steven H Newton: Panzer Operations The Eastern Front Memoir of General Raus 1941-1945, Da Capo Press, 2003.