Harisnyás Pippi (karakter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Harisnyás Pippi
Harisnyás Pippy.jpg

Alternatív név Hosszúharisnyás Pippi
Jellem
Származási hely Svédország
Faj ember
Nemzet svédek
Beszélt nyelv svéd
Felmenők Harisnyás Efraim hajóskapitány
Utód nincs
Specialitás rendkívül erős

Első megjelenés Pippi Långstrump (1945)
Alkotó Astrid Lindgren
Kiadó Rabén & Sjögren

Harisnyás Pippi Astrid Lindgren svéd író műveinek visszatérő szereplője. Teljes neve: Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, svédül: Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.[1]

Történet[szerkesztés]

A kilencéves kislány egy kis svéd faluban él egyedül, a Villekulla-villában házi kedvencei - egy cerkóf (Nilsson úr) és egy ló[2] - társaságában.

Megjelenés[szerkesztés]

Szeplős, sárgarépaszín hajú, copfos, hatalmas fekete cipőt és felemás harisnyát hord.

Személyiség[szerkesztés]

Békés, erőszakot ellenző, jószívű kislány. Akinek rendkívüli ereje van.

Képességek[szerkesztés]

A történet szerint Pippi „a világ legerősebb kislánya”, ugyanakkor nem kapunk magyarázatot arra, hogy mitől ilyen erős. A kislány ereje meglepi és zavarba ejti mind a felnőtteket, mind pedig a gyerekeket. Pippi saját maga nem említi emberfeltti erejét, bár tudatában van annak, hogy mennyire erős. Ereje ellenére nem hajlamos az erőszakra, sőt, amikor a körülmények arra kényszerítik, hogy megvédje önmagát vagy másokat, akkor általában mindig gondosan ügyel arra, hogy senki ne sérüljön meg. Erről olvashatunk a sorozat első könyvében, ahol a történet szerint egymaga megfékez öt, nagydarab rosszfiút. Képes arra, hogy egy kezével megemeljen egy lovat.

Kapcsolatok[szerkesztés]

Édesapja, Harisnyás Efraim (svédül: Kapten Efraim Långstrump) a Hoppetossa hajó kapitánya és egy fiktív déltengeri ország – Kurrekurredutt – uralkodója. Pippi tőle örökölte hihetetlen erejét és racionális észjárását. A hajóskapitány az egyetlen ismert ember, akinek ereje megközelíti az öntörvényű kislány erejét. Apja azért vette meg a Villekulla-villát, mert egy megfelelőbb otthon szeretett volna biztosítani, mint egy vitorlás hajó. Ennek ellenére Pippi kimondottan szereti a hajós életet, és jobb tengerész, meg kormányos, mint édesapja legénységének a többsége.

Mint kiderült, Harisnyás kapitányt egy déltengeri szigetre vetette ki a tenger, ahol a bennszülöttek királyukká koronázták. I. Efraim királyként tér vissza Svédországba, hogy magával vigye Pippit új hazájába, akit innentől megillet a Pippi hercegnő megszólítás. Azonban a kislánya túlságosan megszokta a villát, meg az új barátait, így nem utazik vissza edésapjával a csendes-óceáni szigetre.

Föbb történetek[szerkesztés]

Kulturális hatása[szerkesztés]

A svéd Vimmerbyben, Astrid Lindgren szülővárosában 1981-ben épült egy szórakoztató park, ahol megelevenednek a Harisnyás Pippi könyvsorozat szereplői. A látogatók Pippinek és más szereplőnek öltözött színészekkel találkozhatnak.

1990-től kezdve a szlovéniai Velenjében évente megrendezik az ország legnépszerűbb gyermekfesztiválját, a Pika Fesztivált,[3][4] ami Harisnyás Pippi szlovén neve – Pika Nogavička – után lett elnevezve.

A 2015-ben kibocsátott új 20 koronás bankjegy előlapján - Astrid Lindgren portréja mellett - szerepel Harisnyás Pippi alakja és egy idézet a könyvből. A bankjegy hátlapján Småland tartomány látható. Ebben a tártományban található az írónő szülőhelye - a Näs nevű farm, Vimmerby közelében.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pippi Longstocking című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Efraimsdotter jelentése Efraim lánya.
  2. A könyvsorozatban a lónak nincsen neve, a filmekben Lilla Gubben néven szerepel, ami svédül annyit jelent kicsi öregember.
  3. Pika's Festival (angolul). Culture.si. Ljudmila Art and Science Laboratory. (Hozzáférés: 2017. március 28.)
  4. Pontosabb fordítás: Pika Fesztiválja.
  5. Riksbanken: 20-krona banknote (angolul). [2017. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 28.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]