Harisnyás Pippi (karakter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inger Nilsson (1968)
Harisnyás Pippi

Alternatív névHosszúharisnyás Pippi
Jellem
Származási helySvédország
Fajember
Nemzetsvédek
Beszélt nyelvsvéd
FelmenőkHarisnyás Efraim hajóskapitány
Utódnincs
Specialitásrendkívül erős

Első megjelenésPippi Långstrump (1945)
AlkotóAstrid Lindgren
KiadóRabén & Sjögren

Harisnyás Pippi Astrid Lindgren svéd író műveinek visszatérő szereplője. Teljes neve: Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, svédül: Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.[1]

Történet[szerkesztés]

A kilencéves kislány egy kis svéd faluban él, egyedül a Villekulla-villában, házi kedvencei – egy cerkóf (Nilsson úr) és egy ló[2] – társaságában.

Megjelenés[szerkesztés]

Szeplős, sárgarépaszín hajú, copfos, hatalmas fekete cipőt és felemás harisnyát hord.

Személyiség[szerkesztés]

Békés, erőszakot ellenző, jószívű kislány. Akinek rendkívüli ereje van.

Képességek[szerkesztés]

A történet szerint Pippi „a világ legerősebb kislánya”, ugyanakkor nem kapunk magyarázatot arra, hogy mitől ilyen erős. A kislány ereje meglepi és zavarba ejti mind a felnőtteket, mind pedig a gyerekeket. Pippi saját maga nem említi emberfeletti erejét, bár tudatában van annak, hogy mennyire erős. Képes arra, hogy egy kezével megemeljen egy lovat. Ereje ellenére nem hajlamos az erőszakra – sőt, amikor a körülmények arra kényszerítik, hogy megvédje önmagát vagy másokat, akkor általában mindig gondosan ügyel arra, hogy senki ne sérüljön meg. Erről olvashatunk a sorozat első könyvében, ahol a történet szerint egymaga megfékez öt, nagydarab rosszfiút.

Kapcsolatok[szerkesztés]

Édesapja, Harisnyás Efraim (svédül: Kapten Efraim Långstrump) a Hoppetossa hajó kapitánya és egy fiktív déltengeri ország – Kurrekurredutt – uralkodója. Pippi tőle örökölte hihetetlen erejét és racionális észjárását. A hajóskapitány az egyetlen ismert ember, akinek ereje megközelíti az öntörvényű kislány erejét. Apja azért vette meg a Villekulla-villát, mert megfelelőbb otthont szeretett volna biztosítani a kislány számára, mint egy vitorlás. Ennek ellenére Pippi kimondottan szereti a hajóséletet, és jobb tengerész és kormányos, mint édesapja legénységének a többsége.

Mint a történetből kiderül, Harisnyás kapitányt egy déltengeri szigetre vetette ki a tenger, ahol a bennszülöttek királyukká koronázták. I. Efraim királyként tér vissza Svédországba, hogy magával vigye Pippit új hazájába, akit innentől megillet a Pippi hercegnő megszólítás. Azonban kislánya túlságosan megszokta a villát és új barátait, így nem utazik vissza édesapjával a csendes-óceáni szigetre.

Fontosabb történetek[szerkesztés]

Kulturális hatása[szerkesztés]

A svéd Vimmerbyben, Astrid Lindgren szülővárosában 1981-ben épült egy szórakoztató park, ahol megelevenednek a Harisnyás Pippi könyvsorozat szereplői. A látogatók Pippinek és más szereplőnek öltözött színészekkel találkozhatnak.

1990-től kezdve a szlovéniai Velenjében évente megrendezik az ország legnépszerűbb gyermekfesztiválját, a Pika Fesztivált,[3][4] ami Harisnyás Pippi szlovén neve – Pika Nogavička – után lett elnevezve.

A 2015-ben kibocsátott új 20 koronás bankjegy előlapján - Astrid Lindgren portréja mellett - szerepel Harisnyás Pippi alakja és egy idézet a könyvből. A bankjegy hátlapján Småland tartomány látható. Ebben a tártományban található az írónő szülőhelye - a Näs nevű farm, Vimmerby közelében.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pippi Longstocking című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Efraimsdotter jelentése Efraim lánya.
  2. A könyvsorozatban a lónak nincsen neve, a filmekben Lilla Gubben néven szerepel, ami svédül annyit jelent kicsi öregember.
  3. Pika's Festival (angolul). Culture.si. Ljudmila Art and Science Laboratory. (Hozzáférés: 2017. március 28.)
  4. Pontosabb fordítás: Pika Fesztiválja.
  5. Riksbanken: 20-krona banknote (angolul). [2017. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 28.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]