Harangtorony (Aggtelek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A harangtorony és a Petőfi Sándor Művelődési Ház

Az aggteleki református templom harangtornya a falu képének meghatározó eleme. A torony a templomtól szokatlanul messze, az országút és a község régi főutcájának sarkán áll.

Története[szerkesztés]

A tornyot 1804-ben emelték, valószínűleg egy korábbi őrtorony falait felhasználva; a sisakján olvasható 1927 BJ felirat a felújítás évét jelzi.

Az épület[szerkesztés]

A négyzet alaprajzú, népies barokk stílusú torony háromszintes, órapárkánnyal. Sarkait pilaszterek díszítik. Első emeleti ablakai lantablakokat utánoznak, a második emeletiek úgynevezett köténydíszítésűek és egyenesen záródnak. Az ablakok fölött copf füzérdíszek láthatók. Az építmény külső falán helyezték el az I. világháborúban elesett aggtelekiek emléktábláját.

150 kg-os Nagyharangját Wierd György öntötte 1654-ben, Eperjesen. 80 kg-os Kisharangját pedig Ducsák István néven Gombos Lajos öntötte 1960-ban Őrszentmiklóson (ma Őrbottyán) .

Források[szerkesztés]

  • Hadobás S., 2003: Az Aggteleki Nemzeti Park és környéke kultúrtörténeti értékei I. Építészeti emlékek. 2., javított kiadás. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.