Haniá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hanía szócikkből átirányítva)
Haniá (Χανιά)
Közigazgatás
Ország Görögország
RégióKréta (sziget)
PrefektúraHaniá
PolgármesterTasos Vamvoukas
Irányítószám73100
Körzethívószám28210
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség54 559 fő (2021)[1]
Népsűrűség7,300 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület12,56 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Térkép
é. sz. 35° 31′, k. h. 24° 01′Koordináták: é. sz. 35° 31′, k. h. 24° 01′
Haniá weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Haniá témájú médiaállományokat.

Haniá (görögül: Χανιά, törökül: خانيه Hanya) egy város Kréta északi részén, Görögországban.

Történelme[szerkesztés]

A korai keresztény időszak alatt a Bizánci Birodalom településeként Al Hanim-nak nevezték. Az arab megszállók üldözték a helyi keresztényeket. A város 961-ben ismét bizánci fennhatóság alá került, az arab nevet Haniá-ra nevezték át, és a várost megerősítették, hogy ellenállhasson egy arab inváziónak.

1645-ben a törökök megostromolták a várost, a törökök körülbelül 40 000 katonát vesztettek. Később a templomok mecsetekké váltak, így kapott az egyik templom Hünkar Camısı mecset nevet. A török lakók főként a keleti negyedben, Kastelliben és Splantzia településben éltek. 1821-ben a görögök konfliktusba keveredtek a törökökkel Haníában, sokan megsebesültek mindkét oldalon, főleg muszlimok. A török fürdők és szökőkutak népszerűek lettek a lakosság körében: megépült Küçük Hasan Pasa mecsetje a kikötő közelében.

1878-ban a muszlim lakosság jelentős részét megölték vagy a Török Birodalom területére toloncolták.

A második világháborúban[szerkesztés]

A második világháborúban a német csapatok elfoglalták Haniá városát. Haniá déli részén lévő hegyen légvédelem működött, amik addig lőtték a németeket, míg ki nem fogytak a lőszerből. A görög király, II. György a villájában maradt, egy falu mellett, Haníán kívül, majd Egyiptomba szökött. A város egy részét lebombázták. A németek 1944-ben adták föl Kréta szigetét, a zsidó lakosságot elszállították onnan. Az őket szállító hajót, a Tanaist egy angol torpedó véletlenül elsüllyesztette.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. 2021 Greek census