Hans Landa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hans Landa
Becstelen brigantyk-szereplő
Megjelenési információk
MegalkottaQuentin Tarantino
MegszemélyesítőjeChristoph Waltz
Magyar hangCsankó Zoltán
Hans Landa adatai
BeceneveZsidóvadász
Fajaember
Nemehímnemű
Születettnáci Harmadik Birodalom
Foglalkozásapolitikus, katona
TitulusaEzredes
LakóhelyeUSA Nantucket, USA
Nemzetiségeosztrák
Szeme színeZöld
Haja színeSötétszőke
Beszélt nyelvekNémetország német (anyanyelv)
Olaszország olasz
UK angol
HovatartozásHarmadik Birodalom
SS
Sicherheitsdienst
PártNemzetiszocialista Német Munkáspárt

Hans Landa ezredes Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című filmjének egyik szereplője. Christoph Waltz osztrák színész alakítja. Landa az antagonista, aki szembeszáll a Brad Pitt alakította Aldo Raine főhadnagy vezette Brigantykkal. Alakításáért Waltz széles körű elismerést kapott, és elnyerte többek között a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat,[1] a legjobb férfi mellékszereplő Golden Globe-díjat és a legjobb férfi főszereplő díját a 2009-es Cannes-i Filmfesztiválon. A színész egyik legnagyobb alakítása után Tarantino következő filmjében, a Django elszabadul című filmben is szerepet adott Waltsnak.

A film szerint a második világháborúban a szövetségeseknek sikerül megölniük Hitlert és nagyobb a náci vezetőket a megszállt Franciaországban.

Karakter[szerkesztés]

Hans Landa ezredes (németül Standartenführer) egy osztrák SS-tiszt, akit a Sicherheitsdiensthez osztottak be. A „zsidóvadász” becenevet kapta, mert elképesztő ügyességgel kutatta föl a bujkáló zsidókat a megszállt Franciaországban.

Az egoista és ambiciózus Landa nagyon büszke félelmetes hírnevére és a becenévre. A főnökéhez, Reinhard Heydrichhez hasonlítja magát. Amikor a hadi szerencse nácik ellen fordul, gúnyolódni kezd, utalva arra, hogy az ő feladata a zsidók felkutatása és elfogása.

Anyanyelve a német, de folyékonyan beszél olaszul és angolul.

Landa intelligens, opportunista, arrogáns, könyörtelen és kérlelhetetlen, de tud körültekintő, udvarias is lenni. Ő kizárólag önérdekből cselekszik. Végül a film végére fenntartás nélkül oldalt vált, hogy segítsen a Brigantyk-nak Hitler és a náci párt vezetői meggyilkolásában egy francia moziban. A merényletben játszott szerepéért cserébe Landa teljes mentelmi jogot követel háborús bűnei miatt, házat a Nantucket-szigeten, katonai nyugdíjat, nyilvános elismerést és ügynökként munkát a Stratégiai Szolgáltatások Hivatalában, valamint a Medal of Honor érdemrendet.

A film eseményei után Landát hősként ismerik el a történelemkönyvekben és az Egyesült Államokban, mert részt vett a második világháború befejezésében és hozzásegített Adolf Hitler megöléséhez. A világháború után Nantucket szigetén telepszik le.[2]

Koncepció és a karakter megszületése[szerkesztés]

Quentin Tarantino azt mondta, hogy Landa talán az általa írt legnagyobb karakter. Eredetileg Leonardo DiCapriót akarta a szerepre, de Tarantino később úgy döntött, hogy a karaktert egy német vagy osztrák színész játssza. A szerepet végül az osztrák Walts kapta meg, aki Tarantino szerint „visszaadta nekem a filmemet”, mivel úgy érezte, Landa nélkül nem készülhet volna el a film.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hans Landa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • FANDOM Hans Landa a tematikus Becstelen brigantyk wikiben (angolul)