Hangtükör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy 4,5 méteres, betonból készült első világháborús hangtükör Kilnsea közelében (Yorkshire, Egyesült Királyság). Az előtte látható cső tartotta a „gyűjtőfejet” (mikrofont)

A hangtükör a hanghullámok fókuszálására és felerősítésére használt berendezés, melyet a hadviselésben az ellenséges repülőgépek előrejelzésére használtak.

Hangtükrök a hadviselésben[szerkesztés]

A britek az első világháború alatt kezdtek kiépíteni egy hangtükrökből álló jelzőrendszert, miután Nagy-Britannia északkeleti partjait 1915 áprilisa és 1917 novembere között tizenöt Zeppelin-támadás érte.[1] Az első állomások Boulby, Kilnsea, Redcar (mind Yorkshire), Hartlepool (Durham, már nem áll), valamint Sunderland városa mellett létesültek, 1916-ban.[2] A déli part menti állomások helyszínei: Abbot's Cliff (Folkestone-tól keletre), Denge (Dungeness-fok), Dover (a várostól keletre), Warden Point (Sheppey-sziget) és Hythe (mind Kent), valamint Selsey (Nyugat-Sussex). Ezeken kívül a stratégiai fontosságú Málta szigetén is készült egy – Szicília felé irányított – hangtükör, Maghtab közelében.[3]

A hangtükrök a 30-as évek közepére gyakorlatilag használhatatlanná váltak, mivel a repülőgépek gyorsasága jelentősen megnőtt. Míg például a sunderlandi tükör a zeppelinek érkezését tizenöt perccel korábban jelezte,[4] a második világháború előtt már 350 km/h-val közlekedő repülőgépeket még azok a tükrök is csak négy perccel korábban észlelték, amelyek jó idő esetén 25–30 km-re hallottak.[5]

A britek a hangtükör program során kikísérletezték, hogyan lehet több megfigyelőpont eredményei alapján meghatározni az ellenséges gépek helyzetét, így ezt a módszert a radaroknál már készen alkalmazhatták.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Richard Newton Scarth, Echoes from the Sky: A Story of Acoustic Defence (Hythe Civic Society, 1999) (ISBN 1-900101-30-0)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hangtükör témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap