Handley Page Victor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Handley Page Victor
Az XM715 lajstromú Victor K.2 Fairfordban, 1984-ben
Az XM715 lajstromú Victor K.2 Fairfordban, 1984-ben

Funkció hadászati bombázó repülőgép
Gyártó Handley Page Aircraft Company
Tervező Reginald Stafford
Sorozatgyártás 1952–1963
Gyártási darabszám 86
Fő üzemeltetők Brit Királyi Légierő (RAF)

Első felszállás 1952. december 24.
Szolgálatból kivonva 1993
Háromnézeti rajz
Handley Page Victor 3.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Handley Page Victor témájú médiaállományokat.

A Victor nagy hatótávolságú, sugárhajtású hadászati bombázó repülőgép, melyet a Handley Page Aircraft Company fejlesztett ki és gyártott a hidegháború idején az 1950-1960-as években, a Brit Királyi Légierő (RAF) részére. Egyike a három „V-bombázó” típusnak, melyeket a RAF alkalmazott, ezek nukleáris fegyverek bevetésére lettek létrehozva.

A tízéves gyártás alatt összesen 86 darab készült belőle – 2 darab HP.80 prototípus, 50 darab B.1 és 34 darab B.2 változat –, az 1993-as kivonásukig számos módosítást hajtottak végre rajtuk a hadászati felderítő, támadó és légi utántöltő feladatok ellátása érdekében. A nukleárisfegyver-elrettentés érdekében 1968-ban hadrendbe állított Resolution osztályú tengeralattjárókról indítható Polaris rakéták miatt a V-bombázóflotta méretét csökkenteni kellett, a feleslegessé vált Victorokat ezért légi utántöltő repülőgépekké alakították át. A falkland-szigeteki háború idején a Victor-tankerek segítették a Vulcanok célhoz jutását, ahogy a Black Buck-i rajtaütés idején is.

Összesen 16 tonna bombaterhet emelhetett fel (35 darab ezerfontos bombát), valamint alkalmassá tették a szintén brit Yellow Sun szabadesésű atombomba és a Blue Steel nevű nukleáris töltetű manőverező robotrepülőgép bevetésére is.

Napjainkra öt példány maradt fenn, ebből csak kettő – két K.2 – gurulóképes.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]