Hamming-súly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy karaktersorozat Hamming-súlya a sorozat azon karaktereinek száma, amelyek különböznek a felhasznált ábécé zérószimbólumától.

Megegyezik az azonos hosszúságú, de csupa zéróból álló karaktersorozattól mért Hamming-távolságával. Egy kettes számrendszerben felírt szám esetén pedig a szám Hamming-súlya egyenlő az 1-es számjegy előfordulási számával.

A nevét Richard Hamming amerikai matematikusról kapta, bár nem ő használta először a fogalmat.[1] Már 1899-ben James Whitbread Lee Glaisher angol matematikus és csillagász is használta a bináris számokkal kapcsolatban, amikor meghatározta a páratlan binomiális együtthatók számát egy Pascal-háromszög egyetlen sorában (Gould-sorozat).[2]

A Hamming-súly az információelméletben, a kódelméletben, a kriptográfiában használatos.

Példák[szerkesztés]

Ábécé Sorozat Hamming-súly
0, 1 11101 4
0, 1 11101000 4
0, 1 00000000 0
' ', a–z hello world 10

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hamming weight című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pondere Hamming című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.