Hammámet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hammámet
Közigazgatás
Ország Tunézia
Irányítószám8050
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség97 579 fő (2014)
Terület36 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 25′, k. h. 10° 36′Koordináták: é. sz. 36° 25′, k. h. 10° 36′
Hammámet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hammámet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

el-Hammámet (arabul الحمامات; nyugati nyelvekre átírva gyakran: Hammamet) város Tunézia északkeleti részén. A Cap Bon-félsziget déli végén fekszik, a Nábul kormányzóságban, Tunisztól 60-70 km-re. Az azonos nevű kerület közigazgatási központja.

A város a tengerpart mentén húzódik; két központja van: a régi városrész: "Medina Hammamet" és az új, az 1990-es években épült tengerparti rész: "Yasmine (Jázmin) Hammamet". Strandjainak köszönhetően népszerű hely, az ország egyik elsődleges turisztikai célpontja és üdülőhelye.

Népessége[szerkesztés]

2014
97 579

Története[szerkesztés]

Az 1. században Pupput település a mai Hammamet területén feküdt, amely a 2. században római gyarmattá vált.[1] A település további történetéből csak néhány adat maradt fenn.

A 13. században falakat építettek a település körül, a 15. században pedig Hammamet medináját. Spanyol, majd török uralom alá került.

A modern korban üdülőhely lett és 20. század elején a hely már népszerű volt. A svájci festőt, Paul Klee-t 1914-es látogatása során elkápráztatta a varázsa és megörökítette a város látványát a mecsettel együtt.[2] Az 1920-as évek végén egy román milliárdos, George Sebastian fedezte fel a helyet és egy álomvillát építtetett ide.[3] A II. világháború után alkalmanként a város olyan rangos vendégeket fogadott, mint Bettino Craxi, Sophia Loren, Adamo vagy Frédéric Mitterrand. Igazi kozmopolita várossá vált.

Látnivalók[szerkesztés]

Fő látnivalók: [4]

  • Medina (óváros)
Keskeny és kanyargós utcák, jól megőrzött, hagyományos építészettel. A kerület két legfontosabb épülete a Nagy-mecset és a Szidi Abdel Kader-mecset, amelyek egymással szomszédosak. A Nagy-mecset a 15. században épült, 1972-ben restaurálták. Minaretje az iszlám építészet különösen szép példája. A Szidi Abdel Kader mecset 1798-ban épült, és ma medreszeként (iszlám iskola) működik. [4]
  • A tengerpart
Sokak számára a strand a fő attrakció, ahol idejük nagy részét töltik. A város fehér homokos, fő strandja a medinától délnyugatra húzódik a kikötőig.[4]
  • Hammamet Kulturális Központ (Villa Sebastian)
George Sebastian, a román milliárdos az épületet az 1920-as évek végén építette. Minden nap nyitva áll a látogatók előtt, akik bejárhatják és megcsodálhatják, valamint megnézhetik a helyszínen rendezett kortárs, kis művészeti kiállításokat. A gyönyörű villakertekben minden júliusban és augusztusban megrendezésre kerül a Hammamet Nemzetközi Zenei és Dráma Fesztivál, Hammamet legnagyobb éves rendezvénye. [4]
A 13. századi hammameti kaszba (erőd) nem olyan jól megőrzött vagy lenyűgöző, mint a szúszai kaszba, de érdemes megnézni. [4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 3.)
  2. Paul Klee | Hammamet with Its Mosque (angol nyelven). The Metropolitan Museum of Art. (Hozzáférés: 2023. május 3.)
  3. House of George Sebastian (Dar Sebastien) description and photos - Tunisia: Hammamet (angol nyelven). Useful Articles About Traval For Tourists. Description Of The Countries, Health Resorts.. (Hozzáférés: 2023. május 3.)
  4. a b c d e 12 Best Things to Do in Hammamet (angol nyelven). www.planetware.com. (Hozzáférés: 2023. május 3.)