Halvásárcsarnok (Hamburg)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halvásárcsarnok
TelepülésAltona
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • piac
  • műemlék Németországban
  • rendezvényhelyszín
Elhelyezkedése
Halvásárcsarnok (Németország)
Halvásárcsarnok
Halvásárcsarnok
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 32′ 41″, k. h. 9° 57′ 06″Koordináták: é. sz. 53° 32′ 41″, k. h. 9° 57′ 06″
Térkép
Halvásárcsarnok weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Halvásárcsarnok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Halvásárcsarnok az Elba felől

A Halvásárcsarnok Hamburg városának egyik nevezetes épülete. Az 1886-ban épített csarnokban régen halárveséseket tartottak, ma rendezvényteremként működik.

Története[szerkesztés]

A Halvásárcsarnok a Nagy-Hamburg-törvény életbe lépése előtt Altona városhoz tartozott. A 16. században Dánia kiterjesztette befolyását az Elba alsó folyása mentén. A dánok meg akarták erősíteni befolyásukat a nekik ellenszegülő Hamburg környékén, ezért Altona várost önálló vásártartási joggal ruházták fel. A 16. század közepétől kezdve Altona városa Hamburg minden ellenkezése ellenére heti halpiacot tartott az Elba partján, ami konkurenciája volt a hamburgi vásároknak.

A Hamburg belvárosából St. Pauliba kitelepített halpiac közvetlenül az altonai halpiac szomszédságában kapott helyet. A hamburgiak még egy saját halárverési csarnokot is felépítettek. A halárverések hamarosan elterjedtek lettek. A halászhajók egyszerre nagy mennyiségű halat rakodtak ki, amelyeket liciteken értékesítettek. A halárverés oly' sikeres módszer volt, hogy hamarosan az altonai piac szereplői is áttértek a kereskedelemnek e formájára.

Altona 1886-ban fejezte be a Halvásárcsarnok építését. A csarnok az antik Róma piacaira emlékeztetvén egy háromhajós csarnokot formáz. A csarnokhoz móló is tartozott, ahol egyszerre nyolc halászhajót rakodhattak ki.[1] Az altonai Halvásárcsarnokot a kor legmodernebb technikájával látták el, így a csarnok forgalma hamarosan felülmúlta a szomszédos hamburgi konkurensét. 1934-ben a hamburgi és az altonai halpiacot egy cégbe vonták össze.[2] Mindkét vásárcsarnok súlyosan megrongálódott a második világháború alatti légitámadásokban, a háború után csak az üzletmenet helyreállításához szükséges javításokat tették meg. A Halvásárcsarnok 1948-ban nyitott ki újra.[3] Az 1970-es években a halászflotta áttelepült Cuxhaven és Bremerhaven kikötőibe, így a hamburgi árverések egyre ritkábbak lettek, majd elmaradtak.[4] Az 1976-os vihardagály után az egykori hamburgi vásárcsarnokot lebontották, így mára csak a korhűen helyreállított altonai Halvásárcsarnok látható az Elba partján. A helyreállítást Europa Nostra-díjjal jutalmazták. Az újranyitás óta már nem haltőzsde működik az épületben. A Halvásárcsarnokot 3500 fős rendezvényteremként és kultúrközpontként használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Halvásárcsarnok története Archiválva 2007. december 19-i dátummal a Wayback Machine-ben; Elérés: 2008. április 20.
  2. A hamburgi halvásárok története; Elérés: 2008. április 20.
  3. A Halvásárcsarnok története[halott link]; Elérés: 2008. április 20.
  4. Hamburg város honlapja; Elérés: 2008. április 20.

További információk[szerkesztés]