Halper László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halper László
Életrajzi adatok
Született 1966 (53 éves)
Pályafutás
Műfajok
Kapcsolódó előadó(k) Starting Points, Urban Noises, Off Abbey Road, Abbey Road Acoustic, Band of Gypsys Reincarnation
Hangszer gitár
Tevékenység Zenész, dalszerző

Halper László weboldala

Halper László (Budapest, 1966. december 12. –) gitáros, zenész dinasztia tagja, a Band of Gypsys Reincarnation együttes alapítója.

Életpályája[szerkesztés]

Állítólag édesanyja családjában visszamenőleg 300 évre minden férfi zenész volt. Nagyapja Mágó Károly a híres prímás, akinek 1932-ben Görögországban több lemeze is megjelent a Columbia kiadónál, dédapja tárogató zenész, aki az Állami Operaházban játszott.

Halper László ötévesen kezdett hegedülni, majd 13 éves korában egy fekete blues gitáros hatására a gitárra váltott. 20 évesen felvették a jazz-konziba, ahol Babos Gyula volt a tanára. 1991-ben friss diplomával Kőszegi Imre zenekarába került, de még ebben az évben folytatta tanulmányait a bécsi amerikai iskolában az American Institute of Music-ban. Itt bekerült a basszusgitár tanár Angus Thomas zenekarába a Culture Kingsbe. Ő olyan világsztárokkal játszott, mint Miles Davis, Buddy Miles. Ezzel párhuzamosan a Starting Points nevű zenekarával koncertezett.

1995-ben tanulmányútra ment Ausztráliába, ahol megismerkedett valamint együtt játszott Orszáczki Jackie-vel. Sydneyben ismerkedett meg John Scofield-el is. Még ebben az évben (1995-ben) játszott egy CD-n, amelyre a Bluseum kiadó kérte fel, ez volt az első bemutatkozó kiadványuk Bluseum címmel. Saját zenekara mellett 2 évig dolgozott Deák Bill Gyulával is. 2002-ben jelent meg első önálló CD-lemeze Urban Noises címmel. Ezután ezen a néven együttest alapított (Kosztyu Zsolt - basszusgitár, Paczkó János - billentyűs hangszerek, szemplerek). Az Urban Noises együttessel 2004-ben jelentette meg Gray Days című lemezét, melyen Orszaczky Jackie is közreműködött. A lemezbemutató koncert 2004 nyarán a Millenáris Theátrumban volt. Későbbiekben az Urban Noises két állandó vendéggel bővült - Kathy Horváth Lajos - hegedű és a Sierra Leone-i Alfred Sankoh - percussion.

2006-ban alapította Off Abbey Road nevű zenekarát, amellyel - Beatles és Jimi Hendrix számokat játszik jazz feldolgozásban. Tagok: Kőszegi Imre - dob, Orbán György - bőgő, Lakatos Gyula - zongora. Ezzel egy időben hozta létre az Off Abbey Road Acoustic együttest, ebben egy vonósnégyes és Mogyoró Kornél (percussion) játszik.

Legújabb formációja a Band of Gypsys Reincarnation melynek repertoárján elsősorban Jimi Hendrix számok jazz feldolgozása szerepel. A zenekar tagjai Kőszegi Imre - dob, Oláh Péter - bőgő, Lukács Miklós - cimbalom és Fekete István - trombita.

Rádiózás[szerkesztés]

Rádiózni 2002-ben kezdett a Rádió C-ben, mint szerkesztő, műsorvezető. Az első sorozatának Zenészlegendák volt a címe, melyben legendás roma zenészeknek állított emléket (többek között Mágó Károly, Bacsik Elek, Banyák Kálmán, stb) . A sorozatban bemutatott zenészekről 2004-ben könyvet is megjelentetett azonos címmel. A sorozatban elhangzó legjobb felvételek 2007-ben jelentek meg CD-lemezen „Legendás romazenészek felvételei” címmel. Közreműködött a „Széttört álmok” című könyv megírásában is, amely a Syrius együttes hiteles történetét dolgozza fel.

A Rádió C-ben jelenleg a Zenetárlat című műsora hallható vasárnap esténként 8-kor, valamint hétfőtől péntekig a Sun Csak című műsort vezeti és szerkeszti 13-tól 14.30-ig.

Zenekarok[szerkesztés]

 • ÉS Együttes - 1988
 • Starting Points 1993-96
 • Urban Noises
 • Off Abbey Road Acoustic
 • Off Abbey Road
 • Band of Gypsys Reincarnation

Kiadványok[szerkesztés]

Lemezek[szerkesztés]

 • Band of Gypsys Reincarnation
 • Urban noises
 • Gray Days
 • Legendás Roma Zenészek Felvételei

Könyv[szerkesztés]

 • Zenészlegendák - Legendás történetek legendás romazenészekről, 2004 (könyvborító)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

 • Interjú a Gitár Magazin 2008. téli számában: 1., 2., 3., 4.
 • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap