Halper László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halper László
Életrajzi adatok
Született1966. december 12. (57 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok
Kapcsolódó előadó(k)Starting Points, Urban Noises, Off Abbey Road, Abbey Road Acoustic, Band of Gypsys Reincarnation
Hangszergitár
TevékenységZenész, dalszerző

Halper László weboldala
SablonWikidataSegítség

Halper László (Budapest, 1966. december 12. –) gitáros, zenész dinasztia tagja, a Band of Gypsys Reincarnation együttes alapítója.

Életpályája[szerkesztés]

Állítólag édesanyja családjában visszamenőleg 300 évre minden férfi zenész volt. Nagyapja Mágó Károly a híres prímás, akinek 1932-ben Görögországban több lemeze is megjelent a Columbia kiadónál, dédapja tárogató zenész, aki az Állami Operaházban játszott.

Halper László ötévesen kezdett hegedülni, majd 13 éves korában egy fekete bluesgitáros hatására a gitárra váltott. 20 évesen felvették a jazz-konziba, ahol Babos Gyula volt a tanára. 1991-ben friss diplomával Kőszegi Imre zenekarába került, de még ebben az évben folytatta tanulmányait a bécsi amerikai iskolában az American Institute of Music-ban. Itt bekerült a basszusgitár tanár Angus Thomas zenekarába a Culture Kingsbe. Ő olyan világsztárokkal játszott, mint Miles Davis, Buddy Miles. Ezzel párhuzamosan a Starting Points nevű zenekarával koncertezett.

1995-ben tanulmányútra ment Ausztráliába, ahol megismerkedett, valamint együtt játszott Orszáczky Jackie-vel. Sydneyben ismerkedett meg John Scofield-el is. Még ebben az évben (1995-ben) játszott egy CD-n, amelyre a Bluseum kiadó kérte fel, ez volt az első bemutatkozó kiadványuk Bluseum címmel. Saját zenekara mellett 2 évig dolgozott Deák Bill Gyulával is. 2002-ben jelent meg első önálló CD-lemeze Urban Noises címmel. Ezután ezen a néven együttest alapított (Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Paczkó János – billentyűs hangszerek, szemplerek). Az Urban Noises együttessel 2004-ben jelentette meg Gray Days című lemezét, melyen Orszaczky Jackie is közreműködött. A lemezbemutató koncert 2004 nyarán a Millenáris Theátrumban volt. Későbbiekben az Urban Noises két állandó vendéggel bővült – Kathy Horváth Lajoshegedű és a Sierra Leone-i Alfred Sankoh – percussion.

2006-ban alapította Off Abbey Road nevű zenekarát, amellyel – Beatles és Jimi Hendrix számokat játszik jazz feldolgozásban. Tagok: Kőszegi Imredob, Orbán György – bőgő, Lakatos Gyulazongora. Ezzel egy időben hozta létre az Off Abbey Road Acoustic együttest, ebben egy vonósnégyes és Mogyoró Kornél (percussion) játszik.

Legújabb formációja a Band of Gypsys Reincarnation melynek repertoárján elsősorban Jimi Hendrix számok jazz feldolgozása szerepel. A zenekar tagjai Kőszegi Imre – dob, Oláh Péter – bőgő, Lukács Miklóscimbalom és Fekete Istvántrombita.

Rádiózás[szerkesztés]

Rádiózni 2002-ben az egykori Rádió C-ben kezdett mint szerkesztő, műsorvezető. Első sorozatának Zenészlegendák volt a címe, melyben legendás roma zenészeknek állított emléket (többek között Mágó Károly, Bacsik Elek, Banyák Kálmán). A sorozatban bemutatott zenészekről 2004-ben könyvet is megjelentetett azonos címmel. A sorozatban elhangzó legjobb felvételek 2007-ben jelentek meg CD-lemezen Legendás romazenészek felvételei címmel. Egyéb műsorai itt a Zenetárla és a Sun Csak volt.

Jelenleg a Klubrádióban hallható Jazzteszt c. műsora minden vasárnap 20.05-perctől.[1]

Közreműködött a Széttört álmok című könyv megírásában is, amely a Syrius együttes hiteles történetét dolgozza fel.

Zenekarok[szerkesztés]

  • ÉS Együttes – 1988
  • Starting Points 1993–1996
  • Urban Noises
  • Off Abbey Road Acoustic
  • Off Abbey Road
  • Band of Gypsys Reincarnation

Kiadványok[szerkesztés]

Lemezek[szerkesztés]

  • Band of Gypsys Reincarnation
  • Urban noises
  • Gray Days
  • Legendás Roma Zenészek Felvételei
  • Jazz Pop Rock gitárszólók = http://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3730408

Könyv[szerkesztés]

  • Zenészlegendák. Legendás történetek legendás romazenészekről; szerzői, Bp., 2004 (könyvborító)
  • Zenészlegendák. Legendás történetek legendás romazenészekről; 2. bőv., átdolg. kiad.; FROKK, Bp., 2013
  • Zenészlegendák II. Legendás zenészek történetei az Új Rákfogótól a Kis Rákfogóig; FROKK, Bp., 2014
  • Zenészlegendák III. Legendás rockzenészek legendás történetei; FROKK, Bp., 2015

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

  • Interjú a Gitár Magazin 2008. téli számában: 1., 2., 3., 4.