Halasi Fekete Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halasi Fekete Péter
Született 1572–1577 körül
Kiskunhalas
Elhunyt 1642
Karcagújszállás
Nemzetisége magyar
Házastársa Éles Anna
Gyermekei Mihály, Zsuzsanna, Sándor, Péter és Anna
Foglalkozása hajdú kapitány

Halasi Fekete Péter (Kiskunhalas, 1572–1577 körül – Karcagújszállás, 1642) Bocskai István fejedelem Szoboszlóra telepített 800 lovashajdújának kapitánya, a város első főhadnagya. Előneve arra utal, hogy Halasról (Kiskunhalas) származott. A törökök által megszállt kiskunsági városból talán már elődei elmenekültek.

Hajdú kapitány[szerkesztés]

A Bocskai felkelést követően 1605-ben már egy erős lovas hajdúcsapat kapitánya volt, aki Várad védőit és Bihar vármegye lakóit is félelemben tartotta. Bocskai "angyalainak", mintegy 800 főnyi lovas hajdúnak lett parancsnoka. Ezeknek a lovasoknak egy része telepedett le 1606-ban Szoboszlóra.

Szoboszló[szerkesztés]

Halasi Fekete Péter maga is részese lett azoknak a juttatásoknak, melyekben a letelepülők részesültek. Szoboszlón háza volt és rendelkezett az ahhoz tartozó földekkel, jogokkal. Ő lett a város első főhadnagya. Megválasztására 1612-ben kerülhetett sor, amikorra felépült a város és megtörtént annak tizedek szerinti felosztása.

Hadjáratai[szerkesztés]

Halasi Fekete Péter Bocskai István halála után hajdúival az erdélyi fejedelmek küzdelmeiben, különösen Bethlen Gábor hadjárataiban vett részt. Szolgálataiért jelentős földbirtokokat kapott. Nagymértékben gyarapították vagyonát azok a birtokok, melyekhez házassága által jutott.

Családja[szerkesztés]

Felesége Éles Márton leánya, Anna szintén kun származású. Szentmiklósi Éles Márton és csapata is Halasi Fekete Péter parancsnoksága alatt szolgált.

Halála[szerkesztés]

Halasi Fekete Péter 1642-ben éppen Szoboszlón tartózkodott, amikor arról kapott híradást, hogy Hegyesbori (Karcag határában) birtokát törökök dúlják. Fegyvert fogott 40-50 lovasával Szoboszlóról indult el a törökök elkergetésére. A túlerőben lévő törökök elleni összecsapásban megsebesült. Hajdúi Karcagújszállásra vitték, ahol sebeibe belehalt. Ekkor, 1642 tavaszán 65-70 éves lehetett. Vagyonán az 1642. május 24-én Szoboszlón kelt egyezséglevelük szerint öt gyermeke osztozott meg. Gyermekei: Mihály, Zsuzsanna, Sándor, Péter és Anna. A fiúk leszármazottai a ma is élő Halasi Fekete családok.

Ma[szerkesztés]

Nevét ma Hajdúszoboszlón egy tér őrzi.

Források[szerkesztés]

  • Erdei Gyula: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló (2001)