Hal Sparks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hal Sparks
Hal a Pókember 2 premierjén - 2004. szeptember 22., Los Angeles
Hal a Pókember 2 premierjén - 2004. szeptember 22., Los Angeles
Életrajzi adatok
Születési név Hal Harry Magee Sparks III
Született 1969szeptember 25. (48 éves)
USA Cincinnati, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Iskolái New Trier High School
Aktív évek 1985 –
Híres szerepei Fiúk a klubból: Michael Novotny

Hal Sparks weboldala
Hal Sparks az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hal Sparks témájú médiaállományokat.

Hal Sparks amerikai színész, énekes, komikus. Leginkább talán Michael Novotny néven válhatott ismertté, mintsem eredeti nevén; ezt a nevét viselte ugyanis a Fiúk a klubból sorozatban.

A kezdetektől 2000-ig[szerkesztés]

1969. szeptember 25-én született az Ohio állambeli Cincinnatiben. Anyakönyvezve Hal Harry Magee Sparks III néven lett, de mivel ez nem tetszett neki, ezért a középső neveit elhagyta. A Kentucky állambeli Peaks Mill városában nevelkedett és nőtt fel.

Komikus karrierjét igen korán elkezdte: Már tinédzser korában egy neves chicagói társulat tagja volt és 17 éves korában (1985-ben) a Chicago Sun-Times magazintól elnyerte a Legvidámabb fiatal Chicagóban címet. Ezt a komédiázást egészen a főiskola végéig folytatta. Az iskola befejezése után Los Angelesbe utazott, ahol részt is vett mindjárt két filmben is: a Louis és Clark - Superman legújabb kalandjai, valamint a Dr. Queen c. filmekben. Mindez 1993-ban történt. A Superman filmben egy Witness nevezetű gördeszkás, míg a Dr. Quinn filmben egy indián ügynököt alakít. Filmes karrierje többek között ezzel vette kezdetét. Az 1998-ban készített Cheap Teatrix c. filmben is szerepelt, de az itteni részvétele eltörpül a többi mellett. 1999 és 2000 között visszaevezett a komikusi pályára és egy beszélgetős műsor (Talk-show) házigazdája lett.

Michael Novotny[szerkesztés]

2000-ben útjára indult a Fiúk a klubból c., azóta nagy sikereket elérő sorozat, mely hét barát kalandos, ám mindennapinak nem éppen nevezhető kalandjait mutatja be, Pittsburgh városában. Elmondása szerint, amikor felkínálták számára a szerepet, mindenféle ellenvetés nélkül elfogadta azt; így született meg Michael Charles Bruckner Novotny. A sorozat öt évadot élt meg. Végig a stáb tagja volt. A világ leginkább ezen sorozaton keresztül ismerhette meg.

Sikerei 2005-től napjainkig[szerkesztés]

2005-ben mind a készítők, mind pedig a színészek nagy része azt mondták, hogy ők már nem csinálják tovább a Fiúk a klubból sorozatot, így a rajongók által nagyon várt hatodik évadot a sorozat már nem élhette meg. 2006 decemberében debütált saját rock együttesével. Ebben az a legérdekesebb, hogy a bemutatkozással együtt rögtön piacra is dobták első lemezüket, mely a Zero 1 nevet viseli. Az együttes tagjai Hal mellett: Robert Hall és Miles Loretta. Természetesen nem hagyta abba sem színészi, sem pedig komikusi karrierjét: Még a napokban is veszt rész televíziós talk-show felvételeken és 2005 óta is szerepelt nem egy filmben; nem mint fő-, hanem mint mellékszereplő. A legutóbbi szereplése a Fall Out Boy együttes Beat It c. videoklipjében történt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]