Hal Sparks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hal Sparks
Hal a Pókember 2 premierjén - 2004. szeptember 22., Los Angeles
Hal a Pókember 2 premierjén - 2004. szeptember 22., Los Angeles
Életrajzi adatok
Születési név Hal Harry Magee Sparks III
Született 1969szeptember 25. (48 éves)
USA Cincinnati, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Aktív évek 1985 –
Híres szerepei Fiúk a klubból: Michael Novotny

Hal Sparks weboldala
Hal Sparks az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hal Sparks témájú médiaállományokat.

Hal Sparks amerikai színész, énekes, komikus. Leginkább talán Michael Novotny néven válhatott ismertté, mintsem eredeti nevén; ezt a nevét viselte ugyanis a Fiúk a klubból sorozatban.

A kezdetektől 2000-ig[szerkesztés]

1969. szeptember 25-én született az Ohio állambeli Cincinnatiben. Anyakönyvezve Hal Harry Magee Sparks III néven lett, de mivel ez nem tetszett neki, ezért a középső neveit elhagyta. A Kentucky állambeli Peaks Mill városában nevelkedett és nőtt fel.

Komikus karrierjét igen korán elkezdte: Már tinédzser korában egy neves chicagói társulat tagja volt és 17 éves korában (1985-ben) a Chicago Sun-Times magazintól elnyerte a Legvidámabb fiatal Chicagóban címet. Ezt a komédiázást egészen a főiskola végéig folytatta. Az iskola befejezése után Los Angelesbe utazott, ahol részt is vett mindjárt két filmben is: a Louis és Clark - Superman legújabb kalandjai, valamint a Dr. Queen c. filmekben. Mindez 1993-ban történt. A Superman filmben egy Witness nevezetű gördeszkás, míg a Dr. Quinn filmben egy indián ügynököt alakít. Filmes karrierje többek között ezzel vette kezdetét. Az 1998-ban készített Cheap Teatrix c. filmben is szerepelt, de az itteni részvétele eltörpül a többi mellett. 1999 és 2000 között visszaevezett a komikusi pályára és egy beszélgetős műsor (Talk-show) házigazdája lett.

Michael Novotny[szerkesztés]

2000-ben útjára indult a Fiúk a klubból c., azóta nagy sikereket elérő sorozat, mely hét barát kalandos, ám mindennapinak nem éppen nevezhető kalandjait mutatja be, Pittsburgh városában. Elmondása szerint, amikor felkínálták számára a szerepet, mindenféle ellenvetés nélkül elfogadta azt; így született meg Michael Charles Bruckner Novotny. A sorozat öt évadot élt meg. Végig a stáb tagja volt. A világ leginkább ezen sorozaton keresztül ismerhette meg.

Sikerei 2005-től napjainkig[szerkesztés]

2005-ben mind a készítők, mind pedig a színészek nagy része azt mondták, hogy ők már nem csinálják tovább a Fiúk a klubból sorozatot, így a rajongók által nagyon várt hatodik évadot a sorozat már nem élhette meg. 2006 decemberében debütált saját rock együttesével. Ebben az a legérdekesebb, hogy a bemutatkozással együtt rögtön piacra is dobták első lemezüket, mely a Zero 1 nevet viseli. Az együttes tagjai Hal mellett: Robert Hall és Miles Loretta. Természetesen nem hagyta abba sem színészi, sem pedig komikusi karrierjét: Még a napokban is veszt rész televíziós talk-show felvételeken és 2005 óta is szerepelt nem egy filmben; nem mint fő-, hanem mint mellékszereplő. A legutóbbi szereplése a Fall Out Boy együttes Beat It c. videoklipjében történt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]