Halászlak (Szarvas)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Halászlak (üdülőövezet) szócikkből átirányítva)
Halászlak
Közigazgatás
TelepülésSzarvas
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűségnéhány száz fő/km²
Földrajzi adatok
Területkb. 1 km²
Elhelyezkedése
Halászlak (Magyarország)
Halászlak
Halászlak
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 32″, k. h. 20° 33′ 54″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 32″, k. h. 20° 33′ 54″

Halászlak egy – Szarvas város külterületén, a Hármas-Körös mellett elhelyezkedő – üdülőövezet. Kezdetben mint kedvelt vadkempingező- és horgászhely vált ismertté, az idő múlásával azonban egyre több vidéki (főként szarvasi, orosházi, budapesti) vásárol itt állandó telket, nyaralót. Ennek következtében jelenleg már majdnem 200 (részben téliesített) hétvégi ház tartozik hozzá.

Fekvése[szerkesztés]

Halászlak Békés vármegyében, Szarvastól légvonalban 5 kilométerre északra, a Hármas-Körös és a Szarvas-Mezőtúr vasútvonal metszésponjától délkeleti irányban, a Körös–Maros Nemzeti Park (azon belül is a Körös-ártér részterület) peremén található.

Megközelítése[szerkesztés]

  • Egyéb járművel vagy gyalog: Szarvasról Békésszentandrás irányába haladva, le kell fordulni a szarvasi arborétum felé, a 4631-es számú, Mezőtúr felé vezető útra. A gátat elérve és arra felhajtva jobbra kell továbbhaladni (esős idő esetén a gátat lezárhatják), míg kb. 3,5 km után elérjük a Szarvas-Mezőtúr vasútvonal vasúti átkelőhelyét, mely után már Halászlak tárul elénk (az út hossza a szarvasi vasútállomástól körülbelül 10 kilométer).
Halászlak, Vasúti híd