Halász József (szociológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Halász József (Gamás, 1874. április 14.Marosvásárhely, 1928. június 9.) magyar szociológus, tanulmányíró, újságíró, banktisztviselő, főispán.

Életpályája[szerkesztés]

Székesfehérváron végezte a Kereskedelmi Akadémiát (1891). Marosvásárhelyen a Székely Bank és Takarékpénztár Rt. alkalmazottja, később az Agrártakarékpénztár Rt. titkára, majd egyik igazgatója. 1918. november 16-tól 1919. január 16-ig, az őszirózsás forradalom idején Maros-Torda vármegye kormánybiztosa. Marxista közgazdász és társadalomkutató, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (SZDP) marosvásárhelyi elnöke.

Az első világháború után a munkásmozgalomban lezajló eszmei tisztázódás idején Lázár Ödön és Simó Géza munkatársa. Egyik kezdeményezője és 1921-ig elnöke a marosvásárhelyi Munkásotthonnak és könyvtárának, valamint az ország első Munkás Szabadiskolájának, ahol rendszeresen felvilágosító előadásokat tartott. Támogatója és szervezője az eszperantista és a feminista mozgalomnak, valamint az alkoholizmus elleni küzdelemnek.

Cikkei jelentek meg a Marosvölgyi Munkás, Megyei Tükör, Előre, Erdélyi Munkás, Világ, Ellenőr, Jóestét című lapokban, a Zord Idő, A Jövő Társadalma és a Korunk támogatója és munkatársa. Molter Károly szerint „nem volt az európai haladásnak olyan mozgalma, melyből az oroszlánrészt ne ő vette volna ki magának, nem volt makacsabb hívője az ember lelki javulásának és pallérozhatóságának ennél az apostoli nevelőnél”.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Molter Károly: Halász József. Tükör, 1928. június 11.
  • Megnyílt a Halász József Munkáskönyvtár. Szabad Szó, 1945. augusztus 15.
  • Antalffy Endre: Halász József. Szabad Szó, 1948. június 7.
  • Bányai László: "Hogy fűtsek, mint szén". Előre, 1968. július 31.
  • Gáll János: Halász József emlékezete. Korunk, 1968/7.
  • Marosi Barna: "Én is ott lennék". A Hét, 1975/2.
  • Erdélyi lexikon. Szerk. Osváth Kálmán. Oradea-Nagyvárad, Szabadsajtó Könyv- és Lapkiadó Rt., 1928.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái I–XIX. Budapest: Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. 1939–2002.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]