Halál (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halál
South Park
1. évad, 6. epizód
Eredeti cím Death
Író Trey Parker
Matt Stone
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 106
Első sugárzás 1997. szeptember 17.
Első sugárzás Magyarországon 2000. október 7.
Kronológia
ElőzőSzerelem Fáni és Malac között
KövetkezőRózsaszín szem
A South Park epizódjainak listája

A Halál (Death) a South Park című rajzfilmsorozat hatodik része (az 1. évad 6. epizódja). Elsőként 1997. szeptember 17-én sugározták az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

A Marsh család Marvin Marsh nagypapa születésnapját ünnepli, akinek viszont nincsen túl jó kedve; meg akar halni, de túl öreg, hogy öngyilkos legyen. Unokája, Stan Marsh segítségét kéri, hogy megölje, de ő erről hallani sem akar. Nagyapó dühös lesz, hiszen állítása szerint annak idején ő is végzett a nagyapjával, amikor az megkérte rá.

Ezalatt Kyle Broflovski és öccse, Ike Terrance és Phillip tévéműsorát nézi, de anyjuk, Sheila Broflovski felháborodik a műsor trágár nyelvezete és tartalma miatt. Másnap kiderül, hogy Sheila felhívta az összes szülőt és bojkottra szólította fel őket a műsor ellen. A szülők elutaznak New Yorkba, a „Cartoon Central” székháza elé. Stan eközben több felnőttől is megkérdezi, szabad-e kérésre öngyilkosságban segédkezni, de senki sem akar egyértelmű választ adni neki. Kenny McCormick-ot súlyos hasmenés gyötri, amellyel megfertőzi az egész várost, beleértve a tiltakozó szülőket. Habár ők alantasnak tartják Terrance és Phillip humorát, érdekes módon a „valódi” altesti poénokon mindannyian nevetnek.

A gyerekek a szülők távollétében a Terrance és Phillipet nézik, de Nagyapó továbbra is zaklatja Stant és megmutatja neki, milyen öregnek lenni; bezárja egy sötét szobába, ahol egy Enya zenéjére emlékeztető dalt hallgattat meg vele. Stan ezután beleegyezik a gyilkosságba és megpróbálja megölni nagyapját, de ekkor megjelenik a Kaszás és barátaival együtt üldözőbe veszi Stant.

New Yorkban a tüntetők ultimátumot adnak a tévéseknek, majd amikor szavaik süket fülekre találnak, egy hatalmas csúzlival egymás után a székháznak lövik magukat. A tévétársaság elnöke végül beadja a derekát, de nem az öngyilkos akció, hanem a tüntetők hasmenése által okozott elviselhetetlen bűz miatt. Beleegyeznek, hogy a Terrance és Phillip helyett egy másik sorozatot kezdenek el vetíteni.

South Parkban a Kaszás megérinti Kenny-t, aki azonnal meghal. Nagyapó vitatkozni kezd a Halállal, amiét nem őt vitte el, de ekkor megjelenik az ő nagyapjának szelleme. A kísértet elmondja, hogy ne ölesse meg magát az unokájával – ahogyan annak idején ő is tette – mert így hozzá hasonlóan örökre a pokol tornácán ragad. Azt tanácsolja neki, hogy bármilyen nehéz is számára, de várja meg a természetes halál bekövetkeztét.

A szülők az új tévéműsor nyelvezetét is kifogásolják, ezért ismét New Yorkba mennek egy újabb tüntetésre. Nagyapó pedig Afrikába utazik, ahol állítása szerint évente 400 embert esznek meg az oroszlánok.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kenny azonnal meghal, amikor megérinti a Kaszás, aki mindvégig őt üldözte és nem Stan nagyapját.

Első megjelenések[szerkesztés]

A „Halál” mérföldkőnek tekinthető a South Park történetében, mert több szereplő, visszatérő motívum és geg is először ebben az epizódban jelenik meg.

  • Nagyapó elsőként szerepel a sorozatban és itt vezetik be azt a visszatérő geget, hogy Stant „Billy”-nek szólítja (a DVD kommentár szerint Trey Parkert is így szólította a nagyapja).
  • Kyle anyja, Sheila is ebben a részben debütál, a gyakran tiltakozó nézeteivel együtt. Kyle és Stan anyját itt még egyaránt „Carol”-nak hívják, de később átkeresztelik őket.
  • Egy „McCormick” néven szereplő férfit is mutatnak, akit az elsők közt katapultálnak a székház falának. Ő azonban egyáltalán nem hasonlít Kenny McCormick apjára.
  • Szintén először szerepel a Terrance és Phillip páros.

Utalások[szerkesztés]

  • Amikor Stan Marsh azt mondja, „Még egy szarvast sem tudok megölni”, utalás A vulkán című epizódra, melyben Stan és barátai vadászni mennek Jimbo bácsival, de Stan képtelen állatokra lőni.

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor a rész elején a nagypapinak, kihozzák a tortát és leteszik az asztalra, akkor a párbeszédek közben egy időre eltűnik, majd megint előkerül.

További információk[szerkesztés]

Commons
Commons