Hakaurészeneb (Elephantiné)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hakaurészeneb
raxakA
Z2
sn
b
Hakaurészeneb szobra a Hekaib-szentélyből

Hakaurészeneb (ḫˁ-k3.w-rˁ-snb) ókori egyiptomi hivatalnok volt a XIII. dinasztia idején, Elephantiné polgármestere és a papok elöljárója.

Talán elődje, Ameniszeneb fia volt, de ez nem bizonyított. Anyja neve Szatethotep volt. Hakaurészeneb főleg onnan ismert, hogy szentélyt és két szobrot állíttatott a VI. dinasztia idején élt és később helyi szentként tisztelt Hekaib kultuszhelyén. Polgármesteri címe mellett királyi pecsétőr és Hnum papjainak elöljárója volt.

Ameniszenebnek és neki ugyanazon a dokumentumon maradtak fenn pecsétlenyomataik Elephantinéban, ami arra utal, egyidőben töltötték be hivatalukat; polgármesternél ilyenre korábban nem volt példa.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chakaureseneb című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Detlef Franke: Das Heiligtum des Heqaib auf Elephantine. Geschichte eines Provinzheiligtums im Mittleren Reich (= Studien zur Archäologie und Geschichte Altägyptens. vol. 9). Heidelberger Orientverlag, Heidelberg 1994, ISBN 3-927552-17-8, pp. 41–42.
  • Labib Habachi, Gerhard Haeny, Friedrich Junge, Dieter Johannes: The Sanctuary of Heqaib (= Elephantine. vol. 4 / Archäologische Veröffentlichungen. (AV) [Deutsches Archäologisches Institut. Abteilung Kairo] Band 33). von Zabern, Mainz 1985, ISBN 3-8053-0496-X, pp. 55–57.