Hajsza a föld alatt (film, 1974)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajsza a föld alatt
(The taking of Pelham One Two Three)
1974-es amerikai film

Mr.Blue és a metrókocsi vezetője
Mr.Blue és a metrókocsi vezetője
Rendező Joseph Sargent
Producer Gabriel Katzka,
Edgar J. Sherick
Alapmű Taking of Pelham One Two Three
Műfaj
 • heistfilm
 • filmadaptáció
 • akciófilm
 • bűnügyi film
 • thrillerfilm
Forgatókönyvíró Peter Stone
Főszerepben Walter Matthau,
Robert Shaw
Zene David Shire
Operatőr Owen Roizman
Vágó Gerald B. Greenberg,
Robert Q. Lovett
Jelmeztervező Anna Hill Johnstone
Díszlettervező Hervert F. Mulligan
Gyártás
Gyártó Palomar Pictures,
Palladium Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar szinkron
Forgatási helyszín New York
Játékidő 104 perc
Képarány 1 : 2.35
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató USA1974. október 2.
magyar 1979. június 28.
Díj(ak) BAFTA Film Award jelölés
Korhatár 16
További információk
a New York-i 6-os számú metróvonal

A Hajsza a föld alatt (The taking of Pelham One Two Three) egy 1974-ben készült amerikai bűnügyi film, mely John Godey azonos című regénye alapján készült. Főszereplői Walter Matthau és Robert Shaw. A regényt 2009-ben újra megfilmesítették.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy téli napon négy külön állomáson négy férfi száll fel a New York-i metró Pelham és a Brooklyn Bridge között járó 6-os számú vonalára. Látszólag egymástól függetlenek, mind a négy szemüveges, bajszos, hasonló kalapot és télikabátot viselnek. Egymást csak álneveiken szólítják (Mr. Blue, Mr. Green, Mr. Grey, Mr. Brown). A banda vezére Mr. Blue., Mr. Green náthás, folyamatosan tüsszög.

Az egyik megállóban előveszik fegyvereiket, majd átveszik a szerelvény irányítását. Behajtanak az alagútba, megállnak, lekapcsolják az első kocsit, melynek utasait túszul ejtik. Nem tudják, de az egyik utas szabadnapos rendőr. A forgalom az egész vonalon megbénul.

Az irányítóközpontban észlelik a leállást, de okát nem tudják, a vonat vezetőjét hibáztatják. 14 óra 10-kor Mr. Blue rádión bejelenti igényét, egymillió dollár pontosan egy órán belül, vagy 14 óra 13 perckor megkezdi a túszok kivégzését, percenként egyet. A rablókkal a kapcsolat tartása és az akció irányítása Zachary Garber, a metrórendőrség hadnagyának a feladata. Hamarosan elszabadul a pokol. Az egyik forgalmi felügyelő a figyelmeztetés ellenére odamegy a vonathoz, hogy majd ő rendet tesz, erre Mr. Grey lelövi. A polgármester eleinte nem akar fizetni, de végül politikai okokból belemegy, a város kifizeti a váltságdíjat. A rendőrség különleges egysége ezalatt megszállja az alagutat, de egyelőre nem támadnak.

A bandán belül is ellentétek vannak. Mr. Blue azelőtt zsoldosvezér volt, kőkemény, de nem öncélúan kegyetlen. Mr. Brown egykori hűséges embere, megbízható és fegyelmezett, Mr. Green viszont csak egy amatőr, azért vették be, mert egykor metróvezető volt, tudja a kocsit irányítani. A többiekkel ellentétben Mr. Grey már egy új típusú, gátlástalan gengszter, öncélúan kegyetlen, fegyelmezetlen, Mr. Blue sem bízik benne. A feleslegesen lelőtt forgalmi ellenőr is az ő áldozata.

Az idő rohamosan fogy. A pénzt a bankban már összekészítették, éppen időre oda is értek volna vele, de a szállító rendőrautó balesetbe kerül és felborul. A pénzt rendőrmotorral viszik tovább, de már nem érnek oda időben. A gengszterek már készülnének az első túsz lelövésére, mikor Zachary blöfföl egy nagyot, azt hazudja, a pénz már megérkezett a metróállomásra. Megbeszélik, a pénzt öt perc múlva két gyalogos rendőr dobja be a metrókocsiba. Már viszonylag békésen lezajlana az akció, mikor az alagútban lévő egyik rendőr rálő az Mr. Brownra, ezután komoly lövöldözés tör ki, de nincs sérült. Megtorlásul Mr. Blue lelő egy túszt, a vonat fiatal kalauzát.

A pénz átvétele után még meg kell szökniük. Végig szabad pályát és zöld jelzést követelnek a folyó partján lévő megállóig, majd azt meg nem várva az alagútban lévő kommandósokra hivatkozva elindulnak. A rendőrök azt hiszik, valahol a folyóparton akarnak átszállni, esetleg egy hajóra. Mivel a pálya szabaddá tétele még nem történt meg, tilos jelzést kapnak, de tervük éppen erre épül. A szabad jelzésig tartó pár perc alatt kiiktatják a kocsi biztonsági berendezéseit. Az ezután vezető nélkül is működő kocsit elindítják, de előtte leszállnak róla. Leveszik a sapkákat, szemüveget, álbajuszt, céljuk, hogy egy vészkijáraton megszökjenek. Mr. Grey nem engedelmeskedik Mr. Blue parancsának, nem adja le gépfegyverét, ezért Mr. Blue lelövi.

Az összes rendőr a felszínen követné a száguldó metrót, de Zachary gyanút fog, visszaindul az utolsó megállási helyre, az alagútba. A banda távozása után a kocsin rejtőzködő civilruhás rendőr leugrik utánuk, majd lelövi Mr. Brownt, Mr. Blue viszont őt lövi meg. Odamegy hozzá, hogy agyonlője, de ekkor odaér Zachary, rá célzott pisztollyal. Mr. Blue megpróbálja megvesztegetni, de nem sikerül. Rájött, hogy vesztett. Ezután, hogy elkerülje a letartóztatást és az életfogytiglant, öngyilkos lesz, ráteszi lábát a metró nagyfeszültségű vezetősínére. A folyóig zöld jelzést kapott, teljes sebességgel száguldó, túszokkal teli metrókocsi végül megáll az első piros jelzésnél, a kiiktathatatlan biztonsági féknek köszönhetően. A lelőtt kalauz kivételével az összes túsz megúszta az ügyet. A kocsin utazó, az egész támadást végigalvó részeg nő is felébred a fékezésre.

Mr. Green, a metrót vezető bandatag még szabad. Zachary háttérben indított nyomozása során (mint az utóbbi időben elbocsájtott alkalmazott), többek mellett ő is gyanúba kerül, ezért meglátogatják. Mivel a pénzt már eldugta, a kérdésekre is meg tud felelni, a rendőrök elmennek. Mikor becsukja utánuk az ajtót eltüsszenti magát, ezzel ő is lebukott.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Bemutatók[szerkesztés]

A filmet 1974 szeptemberében mutatták be a San Sebastiani filmfesztiválon, Spanyolországban. USA mozibemutatója 1974. október 2-án volt. A magyarországi mozibemutatóra közel öt évvel később került sor, 1979. június 28-án. Televízióban többször vetítették, több magyar szinkron is készült. A magyar DVD a Fantasy Film kiadásában, a Hollywood Movie Classic sorozatban jelent meg, eredeti hanggal és az RTL klub féle magyar szinkronnal.

Korhatár[szerkesztés]

Noha a film erőszakosságában nem hasonlítható a későbbi idők filmjeihez, az erőszakot naturalisztikusan és valósághűn mutatja be. A filmben szabadszájú párbeszédek hallhatók, elejtett utalások történnek rasszizmusra, nőellenességre, a választóik életét semmibe vevő politikusi magatartásra. Mindezek miatt a filmet nálunk 16 éven felülieknek szólóan forgalmazták.

Díj jelölések[szerkesztés]

 • David Shire zeneszerző - Anthony Asquith Award for Film Music, jelölés a film zenéjéért
 • Martin Balsam - BAFTA Film Award, legjobb mellékszereplő jelölés
 • Peter Stone - WGA Award Best Drama Adapted from Another Medium, legjobb regényadaptáció jelölés

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

 • A film jelenetei New York utcáin és a metróban lettek forgatva. Az irányítóközpont stúdióban lett felépítve.
 • Egymillió dollár akkoriban hatalmas pénznek számított.
 • A maga idejében ez egy igen erőszakos filmnek számított.
 • A metró tömeges graffitizése és rongálása a film készítésének idejében még nem kezdődött el.
 • A film készítésének időpontjában New York államban nem volt halálbüntetés, illetve kivégzés.

További információk[szerkesztés]