Hajrá Magyarország! Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Hajrá Magyarország! Pártot[1] 2017 februárjában alapították. Kőszegi székhelyű, magát demokrata pártnak valló törpe párt.[2] A 2018. évi magyarországi országgyűlési választáson kívánja megmérettetni magát.

Alapítója és elnöke Racker Béla kőszegi politikus és vállalkozó. Racker Béla korábban a vas megyei MDF politikusa volt. 2002 és 2006 között a Vas megyei közgyűlés tanácsnoka, 2006-tól a kőszegi önkormányzat tagja. 2008-ban az Dávid Ibolya elmozdítására tett sikertelen kimenetelő MDF elnökválasztást követően, többed magával kilép az MDF-ből, amivel a szombathelyi, és vas megyei szervezet megszűnését indítja el. 2010-től nincs választott tisztsége.

Alelnökök[szerkesztés]

  • Árva Ferenc, vállalkozó, korábban nem volt vállalt tisztsége pártokban.
  • Nagy Gábor László, a korábbi szombathelyi MDF elnökségi tagja, a vas megyei IDF elnöke 2008-ig. Korábban, az MDF delegáltjaként a szombathelyi városi önkormányzat sport- és kulturális bizottságának tagja volt.

2018. évi programjuk[3][szerkesztés]

A többi, hasonló párthoz híven a jövedelem, az európai uniós létminimum, az egészségügy kérdésköre és az oktatás köré gyűjtötték a program főbb jellemzőit. Leginkább a szegényebb társadalmi rétegek figyelmére összpontosít a 13. és 14 havi jövedelem ígéretével, de az ingyenes VÉNY-re kapható gyógyszerekkel is ebbe az irányba kampányolnak.

Úgy tűnik, hogy a 2017 év végét és 2018 év elejét meghatározó kormányzati kommunikáció bizonyos elemeit nem utasítják el, amit jellemzően a nagyobb ellenzéki pártok igen. Bár a Soros terv létével szkeptikusak, de nem akarnak bevándorlókat, derül ki egy facebook[4] bejegyzésre írt válaszukból. Hűen hirdetik, azt ami a JOBBIK retorikájában is többször felmerül, hogy a párt "...kiáll a haza védelmében."

Független és megalapozott, de gyorsabb döntő bíróságokat, a törvényeknek megfelelő döntéseket akarnak. Le kell számolni a behajtók, a végrehajtók, a bankok és más szolgáltatók hatalmával, írják a program bevezetőjében.

Kissé a kormányzati kommunikációval ellentétesen, vagy talán pontosan azért, beemelték a civil szervezetek segítését is: "A ténylegesen karitatív szervezetek segítése, a társadalmi – kis közösségi – kezdeményezések segítése, a vidék felzárkóztatása, kulturális és anyagi téren is."

Élethosszig tartó tanulás támogatása -Az iskolai nevelésben a technológiai eszközök minél szélesebb ismertetése, használata. A felsőoktatás kiszélesítése, és ingyenes kollégium lakhatás. Ezek a pontok is szociálisnak tekinthetők. Ugyanakkor egyfajta technokrata kezdemény is fellelhető a program további elemzésével, az író így fogalmaz: "Az iskolai nevelésben a technológiai eszközök minél szélesebb ismertetése, használata elengedhetetlen. A felnövekvő nemzedékek informatikai tudása már meghaladja a jelen felnőtt generációkét, de még koránt sem céltudatosan van ez technológiai tudástöbblet használva. A pedagógiai módszerek nem illeszkednek ennek a különbségnek a csökkentéséhez sem, ugyanakkor eszközök és megfelelő módszertan már rendelkezésre áll."

Források[szerkesztés]

  1. Facebook [1]
  2. Népszava a kamupártokról [2]
  3. Program [3][halott link]
  4. [4]