Haiti patkányvakond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Haiti patkányvakond
Egy kitömött példánya
Egy kitömött példánya
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Cickányalakúak (Soricomorpha)
Család: Patkányvakondfélék (Solenodontidae)
Nem: Solenodon
Faj: S. paradoxus
Tudományos név
Solenodon paradoxus
(Brandt, 1833)
Elterjedés
Hispaniolan Solenodon area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Haiti patkányvakond témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Haiti patkányvakond témájú médiaállományokat és Haiti patkányvakond témájú kategóriát.

A haiti patkányvakond, vagy más néven hispaniolai patkányvakond (Solenodon paradoxus) a cickányalakúak (Soricomorpha) rendjébe, a patkányvakondfélék (Solenodontidae) családjába és a (Solenodon) nemébe tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Hispaniola szigetének mind a két országában Haitiben és a Dominikai Köztársaságban őshonos.

Alfajai[szerkesztés]

  • Solenodon paradoxus paradoxus
  • Solenodon paradoxus woodi

Megjelenése[szerkesztés]

A haiti patkányvakond hasonlít a cickányra, de jóval nagyobb nála. A haiti patkányvakond szőrzete - kubai patkányvakondhoz viszonyítva - durvább, és valamivel sötétebb. Vörösbarna szőrzet fedi testét, a farka, a lába, az orra és a fülei nem ilyen színűek. Mellső lábai fejlettebbek, mint a hátsólábai, de mindegyiken van karom, feltehetően ásásra használja. Testtömege átlagosan 800 g, a hímek 1 kg-osak is lehetnek. Testhossza 28–33 cm.

Életmódja[szerkesztés]

A két patkányvakondfaj életmódja és szükségletei tekintetében teljesen megegyezik.. A haiti patkányvakond egy üregi állat. Éjjel aktív. A patkányvakond hosszú orrával és mellső lábainak erős karmocskáival a talajból táplálékát. Gerincteleneket is fogyaszt, még nála nagyobb zsákmányállatokat: kétéltűeket, hüllőket, sőt néha kisebb madarakat fogyaszt. Étrendjét gyümölcsökkel bogyókkal is szívesen kiegészíti. A haiti patkányvakond élettartama fogságban 11 év.

Szaporodása[szerkesztés]

Keveset tudunk a haiti patkányvakond párzásáról. Párzási időszaka ismeretlen. A haiti patkányvakond agresszív is tud lenni, a szexuális dominanciáért. A vemhesség 50 napig tart, ennek végén 1-3 kölyöknek ad életet. A kölykök születésükkor átlagosan 100 grammosak. 75 napig szopnak.

Képek[szerkesztés]

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

Az élőhelyének pusztítása fenyegeti, a haiti patkányvakondnak nincs természetes ellensége, a betelepített jávai mongúzok és az elvadult kutyák és macskák a ragadozói. Ezekért az okokért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „veszélyeztetett” kategóriában szerepel.

Források[szerkesztés]