Hadtörténeti múzeum (Finnország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Egy szovjet M-10 típusú tarack  a múzeum udvarán
Egy szovjet M-10 típusú tarack a múzeum udvarán
Település Helsinki
Hely  Finnország, Helsinki
Építész(ek) Evert Lagerspetz
Hasznosítása
Felhasználási terület múzeum
Elhelyezkedése
Hadtörténeti múzeum (Finnország) (Finnország)
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 10′ 30″, k. h. 24° 57′ 36″Koordináták: é. sz. 60° 10′ 30″, k. h. 24° 57′ 36″
Hadtörténeti múzeum (Finnország) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hadtörténeti múzeum (Finnország) témájú médiaállományokat.

A Hadtörténeti múzeum a finn honvédelem erőinek országos hadtörténeti múzeuma. Fő kiállítási fő helye Helsinkiben, a Kruununhaka nevű városrészben van. A múzeumnak van két nyári kiállítási külső helyszíne is Suomenlinna erődítményénél: Maneesi és a múzeum legnépszerűbb kiállítása, a Vesikko múzeum-tengeralattjáró.

1929-ben alapított Hadtörténeti múzeum összegyűjt, őriz, kutat és kiállít a finn honvédelmi erőve és a finn hadtörténetve tartozó tárgyak és tradíciók. A másik világháború idején a múzeum személyzetét katonai szolgálatra behívoták és a tárgyakat Finnország szerte raktározták. A háború alatt mégis kiállítások rendezetek és azok révén egyéb hadirokkantaknak pénz gyűjtöttek.[1][2]

Jelenleg a múzeum gyűjteményében több mint 200 000 tárgya van, melynek csak a tört része van kiállítva. A gyűjtemény tárgyai a svéd uralkodó kortól fogva modern korig terjednek, de a legjelentősebb rész Finnország függetlensége utánról (1917-től)) származik. A múzeum archív fényképei tudományi és kiadványi cselekvés szolgál.

A múzeum főkiállítása (cím: Maurinkatu 1, Helsinki) a finn hadtörténetet a svéd uralkodó kortól fogva modernkorig előadja. A melletti kiállítás teremben (cím: Liisankatu 1) a finn téli háborúra vonatkozó speciáliskiállítás 2009-ben nyitott.[3]

Nyári kiállítás terem Maneesi és a múzeumtengeralattjáró Vesikko[szerkesztés]

A múzeumtengeralattjáró Vesikko

A Suomenlinna erődítményén a Hadtörténeti múzeum két nyári kiállítás van:

Maneesi nevű kiállítás terem 1989-ben nyitottak 1880-as évekből való tüzérségi raktárépületben. Odabent a másik világháború korai nehéz vegyverzet és a parti tüzérségi vegyverzet van.

A tengeralattjáró Vesikko mostanában az egyedüli maradt hajó az öt finn háborús tengeralattjárók közül. Crichton-Vulcan nevű hajógyár egy holland vállalkozással együttműködött és Vesikkót 1933-ban Turkuban készítette, de az a holland vállalkozás és a Vesikko építési tervei valójában német volt. Vesikko a finn haditengerészetet szolgálta a Téli- és a Folytatólagos háború idején és a Finn-öbölben őrizte és finn konvojokat védett. Vesikko egy ellenségi hajót, a szovjet teherhajót Vyborgot torpedózott meg július 3-án 1941. A párizsi békeszerződés 1947-ben Finnországnak tengeralattjárókot tiltotta meg, és négy finn tengeralattjárót Belgiumban ócskavasra eladottak. Vesikko használhatatlan Finnországban maradt. 1973-ban múzeummá tett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Huusko, Harri, Saari, Anssi, Haavisto, Lauri: Sotamuseo eilen, nyt, tulevaisuudessa. Museo, Ajankohta 2/2011, Vuosikerta 49, pp. 14-17.
  2. Enqvist, Ove, Härö, Mikko: Varuskunnasta maailmanperinnöksi - Suomenlinnan itsenäisyysajan vaiheet. Suomenlinna ry, Uudenkaupungin Sanomat Oy, 1998, p. 63.
  3. Talvisota – 70 vuotta kunniamme päivistä: [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]