Hadtörténeti múzeum (Finnország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Egy szovjet M-10 típusú tarack  a múzeum udvarán
Egy szovjet M-10 típusú tarack a múzeum udvarán
Hely  Finnország, Helsinki
Építész(ek) Evert Lagerspetz
Hasznosítása
Felhasználási terület múzeum
Elhelyezkedése
Hadtörténeti múzeum (Finnország) (Finnország)
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Hadtörténeti múzeum (Finnország)
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 60° 10′ 30″, k. h. 24° 57′ 36″Koordináták: é. sz. 60° 10′ 30″, k. h. 24° 57′ 36″
Hadtörténeti múzeum (Finnország) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hadtörténeti múzeum (Finnország) témájú médiaállományokat.

A Hadtörténeti múzeum a Finn honvédelem erőinek országos hadtörténeti múzeuma. A kiállítási fő teremje Helsinkiben, Kruununhaka nevű városrészben van. A múzeum két nyári kiállítási teremje is a Suomenlinna erődítményén van: Maneesi és a múzeum legnépszerűbb kiállítása, a múzeum tengeralattjáró Vesikko.

1929-ben alapított Hadtörténeti múzeum összegyűjt, őriz, kutat és kiállít a Finn honvédelmi erőve és a finn hadtörténetve tartozó tárgyak és tradíciók. A másik világháború idején a múzeum személyzetét katonai szolgálatra behívoták és a tárgyakat Finnország szerte raktározták. A háború alatt mégis kiállítások rendezetek és azok révén egyéb hadirokkantaknak pénz gyűjtöttek.[1][2]

Jelenleg a múzeum gyűjteményében több mint 200 000 tárgya van, melynek csak a tört része van kiállítva. A gyűjtemény tárgyai a svéd uralkodó kortól fogva modern korig terjednek, de a legjelentősebb rész Finnország függetlensége utánról (1917-től)) származik. A múzeum archív fényképei tudományi és kiadványi cselekvés szolgál.

A múzeum főkiállítása (cím: Maurinkatu 1, Helsinki) a finn hadtörténetet a svéd uralkodó kortól fogva modernkorig előadja. A melletti kiállítás teremben (cím: Liisankatu 1) a finn téli háborúra vonatkozó speciáliskiállítás 2009-ben nyitott.[3]

Nyári kiállítás terem Maneesi és a múzeumtengeralattjáró Vesikko[szerkesztés]

A múzeumtengeralattjáró Vesikko

A Suomenlinna erődítményén a Hadtörténeti múzeum két nyári kiállítás van:

Maneesi nevű kiállítás terem 1989-ben nyitottak 1880-as évekből való tüzérségi raktárépületben. Odabent a másik világháború korai nehéz vegyverzet és a parti tüzérségi vegyverzet van.

A tengeralattjáró Vesikko mostanában az egyedüli maradt hajó az öt finn háborús tengeralattjárók közül. Crichton-Vulcan nevű hajógyár egy holland vállalkozással együttműködött és Vesikkót 1933-ban Turkuban készítette, de az a holland vállalkozás és a Vesikko építési tervei valójában német volt. Vesikko a finn haditengerészetet szolgálta a Téli- és a Folytatólagos háború idején és a Finn-öbölben őrizte és finn konvojokat védett. Vesikko egy ellenségi hajót, a szovjet teherhajót Vyborgot torpedózott meg július 3-án 1941. A párizsi békeszerződés 1947-ben Finnországnak tengeralattjárókot tiltotta meg, és négy finn tengeralattjárót Belgiumban ócskavasra eladottak. Vesikko használhatatlan Finnországban maradt. 1973-ban múzeummá tett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Huusko, Harri, Saari, Anssi, Haavisto, Lauri: Sotamuseo eilen, nyt, tulevaisuudessa. Museo, Ajankohta 2/2011, Vuosikerta 49, pp. 14-17.
  2. Enqvist, Ove, Härö, Mikko: Varuskunnasta maailmanperinnöksi - Suomenlinnan itsenäisyysajan vaiheet. Suomenlinna ry, Uudenkaupungin Sanomat Oy, 1998, p. 63.
  3. Talvisota – 70 vuotta kunniamme päivistä: [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]