Hadik kávéház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hadik kávéház
A Hadik kávéháznak otthont adó épület 2013-ban
A Hadik kávéháznak otthont adó épület 2013-ban
Cím 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.
Építési adatok
Megnyitás 1906
Hasznosítása
Felhasználási terület étterem
Elhelyezkedése
Hadik kávéház (Budapest)
Hadik kávéház
Hadik kávéház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 03′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 03′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hadik kávéház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hadik kávéház történelmi nevezetességű vendéglátóhely Budapest XI. kerületében, a Bartók Béla út 36. szám alatt.

Története[szerkesztés]

1906-tól 1940-ig működött. Elődjét Seemann Károly alapította, nevét későbbi tulajdonosától, Kaiser Adolftól kapta, aki 1922-ben vette át a kávézót és a közelben lévő Hadik laktanyáról Hadik Kávéháznak keresztelte el. A kávéház ekkor élte fénykorát. Bár a kávéjáról az a hír járta, hogy eléggé rossz, a hely így is legendássá vált, elsősorban azoknak köszönhetően, akik ide jártak. A '20-as években megfordult itt Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Déry Tibor és még több nevezetes író, költő, művész. A tulajdonosok közé sorolható még Somló Vilmos, akitől 1918-ban Szívós Zsigmond vette meg. A második világháború alatt a kávéház bezárt és csak 2010-ben nyílt meg újra.

Karinthy korszaka[szerkesztés]

Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka legendás alakok a Hadik életében. Itt töltötték mindennapjaikat barátaik és más szerzők társaságában. Karinthy a kávéházakban dolgozott. Munkásságát akár eszerint is csoportosítani lehet. „...szerzőnk életművének első vagy Hadik-csoportjába tartozik pl. A Capillária, Tanár úr kérem stb.; a második vagy Centrál-csoportba sorolandók pl. A Minden másképpen van, a Krisztus és Barrabás és utoljára, de nem utolsósorban – az Utazás a koponyám körül; végül a harmadik vagy New York-csoport jellegzetes művei az Így írtok ti, a Görbe tükör, a Budapesti emlék, az Együgyű ábécé és az ezekhez hasonlók. ”[forrás?] További törzstagok: Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Heltai Jenő, Rejtő Jenő, Ascher Oszkár, Hunyady Sándor, Turcsányi Elek és mások. A kávéházban sakk-kör is működött, aminek Karinthy volt az elnöke.

Erről a korszakról, a Hadik kávéházról és köréről könyv is született Egy foglalt páholy története címen 1942-ben, melynek szerzője Németh Andor. A címbeli páholy nem színházi, hanem kávéházi páholyra utal, ami kényelmes pamlagokkal U-alakban övezett asztal, amely szükség esetén további asztalokkal és székekkel bővíthető. A páholyokat nem zárja el egymástól magas válaszfal, a terület mindenki számára áttekinthető.

Napjainkban[szerkesztés]

A Hadik kávéház emléktáblája

Az egykor volt Hadik Kávéházat két részre bontották, megmaradt a Hadik Kávéház és mellette a Szatyor Bár és Galéria. Karinthy Frigyes nevezte el szatyornak a Hadik pincehelyiségét, meglátva a falak gyékényborítását. "A Hadik Kávéház a maga klasszikus enteriőrével az idősebb korosztály igényeit próbálja kielégíteni, a Szatyor Bár és Galéria viszont kortárs választ kíván adni a nyolcvan évvel ezelőtti bohém világnak" - foglalta össze a két hely célját Bosznai Tibor, a létesítmények művészeti vezetője a kávéház megnyitóján 2010-ben. A bár kialakítására Babos Zsili Bertalan képzőművészt kérték fel, ő további 18 művészt vont be a munkálatokba, aminek során közösségi térré, kávéházzá formálták ezt a hatalmas teret. A Hadik kávéházban zongoraesteket, dzsesszkoncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat tartanak. Az újranyitáskor, 2010-ben alakult meg a Hadik Irodalmi Szalon Juhász Anna irodalmár vezetésével (társ: Bonta Gáspár), ami egy olyan irodalmi, kulturális műhely, ahol havonta könyvek, évfordulók, irodalmi témák köré szervezve beszélgetnek a kortárs művészeti élet jelesei. A szalon 2017-ben Highlights of Hungary díjban részesült, megszűnéséig[1] – amelyet 2019. november 2-án jelentett be Juhász Anna – a főváros egyik leglátogatottabb irodalmi sorozata volt, több tízezer vendéggel.

Irodalom[szerkesztés]

  • Hadik. In: Erkei Edit (szerk.): Kávéház-sirató. Törzshelyek, írók, műhelyek. (Officina Nova, é.n.) 97–110. o.
  • Szentes Éva – Hargittay Emil: Irodalmi kávéházak Pesten és Budán (Universitas, 1998) ISBN 9789639104129

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]