Hadik András (kamarás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hadik András
Született 1764. május 12.
 Habsburg Birodalom, Buda
Elhunyt 1840. június 18. (76 évesen)
 Habsburg Birodalom, Marcaltő
Nemzetisége magyar
Házastársa Maria Raszler von Gamerschwang
Gyermekei Ágoston, Teréz, Júlia
SzüleiHadik András, Lichnovszky Franciska
Foglalkozása császári és királyi kamarás, valóságos belső titkos tanácsos és lovassági tábornok
SablonWikidataSegítség
Hadik-huszárok

Gróf futaki Hadik András (Buda, 1764. május 12.Marcaltő, 1840. június 18.) császári és királyi kamarás, valóságos belső titkos tanácsos és lovassági tábornok.

Élete[szerkesztés]

Hadik András és Lichnovszky Franciska hercegnő fia. Bécsben bölcseletet tanult, majd hadi szolgálatba állott. Részt vett a napóleoni háborúkban és fokonként emelkedve, lovassági tábornok, a 6. sz. huszárezred tulajdonosa és végül a bécsi udvari haditanács elnöke lett.

Munkája[szerkesztés]

  • Tentamen quod ex praelectionibus mathematicis tum publicis quam privatis subibit... 1779. Vindobonae. Bucsúszózatát, melyet 1809. decz. 22. a hadsereghez intézett, közölte a Reform (1874. 94. sz. mellékletén).

Fia, Hadik Ágoston gróf 1868-ban a vallás- és közoktatásügyi minisztériumhoz küldte boldogult atyjának kéziratát, mely a föld alakulásra és a hegyek és városok viszonylagos magasságára vonatkozó, egész életén keresztül nagy szorgalommal gyűjtött 4193 adatot foglal magában három dobozban; a minisztérium pedig december 9-én átiratával a Magyar Tudományos Akadémiához küldte azt megőrzés végett.

Források[szerkesztés]