Hadik-kormány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadik-kormány
Időhossznem alakult meg
KormányfőHadik János (miniszterelnökként)
ÁllamfőIV. Károly (magyar királyként)
Államformakirályság

Előző kormány
Következő kormány

Hadik János volt Magyarország történelmének legrövidebb ideig regnáló miniszterelnöke, ténylegesen mindössze 17 órán át volt hatalmon, 1918. október 30-án délelőtt 10 órától október 31-én hajnali három óráig, amikor az őszirózsás forradalom hatására lemondani kényszerült. Bár a miniszterelnök letette esküjét, mivel kormányának névsorát csak másnapra kívánta véglegesíteni, a Hadik-kormány meg sem alakulhatott.

Története[szerkesztés]

gróf Hadik János

1918. október 29-én, a forradalmi mozgalmak előretörésének megakadályozására, az uralkodó és a homo regiusként Budapesten tartózkodó Habsburg József főherceg – az általános várakozással ellentétben – nem Károlyi Mihály grófot, hanem Hadik Jánost nevezte ki miniszterelnökké. Wekerle Sándor 1918. október 30-án délelőtt 10 órakor búcsúzott a miniszterelnökség tisztviselőitől,[1] Hadik János pedig ekkor vette át a miniszterelnökség vezetését. Este 10-ig folytatta kormányalakítási tárgyalásait melynek eredményeképp hét tárcára sikerült minisztert találnia: Rakovszky István a király személye körüli miniszter, Návay Lajos belügyminiszter, Grünn János pénzügyminiszter, Fenyő Miksa kereskedelemügyi miniszter, Nagyatádi Szabó István földművelődésügyi miniszter, Huszár Károly vallás- és közoktatásügyi miniszter, báró Kürthy Lajos pedig közélelmezési miniszter lett volna. Az igazságügyi tárcát Bizony Ákosnak ajánlotta fel, aki másnapra ígért választ. A honvédelmi állás betöltését Hadik ugyancsak másnapig függőben tartotta.

A nap folyamán azonban Budapesten tüntetés kezdődött, amely felkelésbe csapott át. A felkelők megakadályozták egy menetszázad frontra küldését, kiszabadították a politikai foglyokat, elfoglalták a katonai térparancsnokságot, valamint a fontosabb középületeket és elfogták a katonai parancsnokot. Október 30-ról 31-re virradó éjszaka a felfegyverzett tömegek elfoglalták a főváros stratégiailag fontos pontjait.

Az események miatt Hadik János október 31-én hajnali 3 órakor megbízatását visszaadta, kormányának kinevezésére már nem kerülhetett sor, így Hadik közzététel nélkül kinevezett, de már esküt nem tett miniszterelnökként gyakorlatilag egy napig – pontosabban 17 órán át – gyakorolta hivatali jogkörét. Október 31-én győzött az őszirózsás forradalom, Hadik miniszterelnöki megbízatása megszűnt, és József főherceg homo regiusIV. Károly király jóváhagyásával – Károlyit nevezte ki miniszterelnöknek. Károlyi tehát Hadik utódja volt a miniszterelnöki székben, a kormányok sorában azonban a Károlyi-kormány a Wekerle-kormányt követte.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wekerle tulajdonképpen már október október 23-án lemondott az országgyűlés utolsó ülésén (Csonka 2018)

Források[szerkesztés]