Hacker Ervin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hacker Ervin
SzületettHacker János Károly Ervin
1888. március 23.[1]
Pozsony
Elhunyt1945. december 27. (57 évesen)[2]
Miskolc
Állampolgárságamagyar
SzüleiHacker Károly
Fülöp Antónia
Foglalkozása
Tisztségeegyetemi tanár
IskoláiBudapesti Tudományegyetem (–1909, jogtudomány)
SablonWikidataSegítség

Hacker Ervin (Pozsony, 1888. március 23.Miskolc, 1945. december 27.) jogász, egyetemi tanár. A bűnügyi tudományok számos ágával foglalkozott.

Hacker Ervin
Nem található szabad kép.(?)
Hacker Ervin. Jogász professzorok Miskolcon. Szerkesztette Nagy Zoltán. 2021.

Életpályája[szerkesztés]

Hacker Károly ügyvéd és Fülöp Antónia fiaként született. A Pozsonyi Evangélikus Líceum elvégzése után a Pozsonyi Jogakadémián tanult, majd a Budapesti Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1909-ben szerezte meg állam- és jogtudományi doktori oklevelét. 1909–1911 között a hallei, lipcsei, a berlini, és párizsi egyetemeken folytatott kiegészítő tanulmányokat. 1911-től a pozsonyi törvényszéken volt joggyakornok, majd 1914-ben Budapesten ügyvédi vizsgát tett. 1914–1919 között a pozsonyi ítélőtáblán bírósági jegyző rangban volt tanácsjegyző. 1919-től a pozsonyi, majd 1923-tól a pécsi Erzsébet Tudományegyetemen a büntetőjog és büntető eljárásjog, 1925-től az anyagi büntetőjog magántanáraként dolgozott. Közben, Bruckner Győzővel és Schneller Károllyal együtt, 1920–1942 között a Miskolci Jogakadémia tanára lett. Büntetőjogot, büntetőperjogot (alkalmanként jogbölcseletet és magyar magánjogot is) oktatott. Oktatási módszere hallgató centrikus volt, nemcsak büntetőjogi tudását, de élettapasztalatát is átadta a hallgatóknak. Az ő nevéhez fűződik a vetített képes jogi oktatás bevezetése a magyar egyetemeken. Pedagógiai tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy nagyobb hatást lehet elérni, ha nemcsak szavakkal, hanem képi megjelenítéssel is hat az oktató a hallgatókra. Több mint hatezer oktatási segédanyagként szolgáló diapozitívot gyűjtött össze.

Műveiben a bűnügyi tudományok számos ágával foglalkozott, mint például: kriminalisztika, kriminológia, börtönügy. Különösen jelentős a krimináletológia, valamint a nemzetközi bűnügyi összehasonlítás területén végzett tudományos tevékenysége. Hacker önmagát a klasszikus büntetőjogi iskola és a büntetőjogi reformmozgalom (tettes büntetőjogi iskola) között elhelyezkedő un. közvetítő iskola hívének tartotta. A büntetőtudományok különböző részterületeit Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Svájcban tanulmányozta. Tapasztalatainak egy részét a magyar büntetőjogba szerette volna átültetni, más részről a büntetőjog nemzetközivé válás tényének tudatosítását szerette volna eléri. Tanulmányozta a bűnelkövetők, az elítéltek lelkivilágát, életkörülményeit. Reformgondolatokat fogalmazott meg a büntetés végrehajtás terén. Az elsők között fordította a figyelmet a jogi személyek büntetőjogi felelősségre vonása felé. Az egyetlen olyan jogtudósként tartották számon a két világháború között hazánkban, aki folyamatosan végzett bioszociológiai kutatásokat. Hacker Ervin úgy tekintett a büntetőjogra, mint a társadalom összességét érdeklő közös baj leküzdésére.

1943. május 4-től a Debreceni Tisza István Tudományegyetem jogi karának büntetőjogász tanáraként, valamint a Debreceni Tudományos Társaság tagjaként tevékenykedett. 1944 szeptemberétől nem indult meg az oktatás, a fennálló hadi helyzet miatt, így Hacker miskolci otthonába vonult vissza.

1945. december 27-én, hosszas betegség után Miskolcon hunyt el. Munkáiból nagyobb életmű-válogatást tanítványa, Lévay Miklós és szemináriumi hallgatója Gárdus Ferenc jelentettek meg.

Művei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Szabó Pál: A Magy. Kir. Erzsébet Tudományegyetem és irodalmi munkássága (Pécs, 1940).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FamilySearch (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 28.)
  2. http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC05727/05747.htm, Hacker Ervin, 2017. október 9.

Források[szerkesztés]

  • Cséka Ervin: Emlékezés régi debreceni jogászprofesszorokra.= Jogtudományi Közlöny, 2002. LVII. évf. 2. sz., p. 107-113.
  • Hacker Ervin életrajza. Országgyűlési Könyvtár – Magyar Jogi Portál
  • Hamza Gábor, Siklósi Iván: Magyar jogtudósok, 4. kötet, Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, 2014 p. 89-104.
  • Magyar Életrajzi Lexikon 1. kötet. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1967. p. 654.
  • Magyar életrajzi lexikon I–IV. Főszerk. Kenyeres Ágnes. Budapest: Akadémiai.   1967–1994.
  • Hacker Ervin. Pécsi Egyetemi Almanach 1367–1999. (Hozzáférés: 2022. január 28.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Hacker Ervin digitalizált művei az Országgyűlési Könyvtárban

  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap