Ugrás a tartalomhoz

Habarcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csurla (vitalap | szerkesztései) 2021. február 18., 14:00-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (→‎Források)
Habarcs téglák között

A habarcs vagy malter építészeti szakkifejezés. Téglák, kövek, falazásra használt anyagok kötőanyaga.

Az ókori habarcs

Egyiptomban már i. e. 3000-ben, a piramishoz szalmával kevert sarat, gipsz-, ill. mészhabarcsot használtak a téglák összekötéséhez. Ugyanekkor Kínában már a Nagy Fal építésekor cementszerű anyagot használtak. A görögöknél i. e. 800-ban Krétán és Cipruson olyan mészből kevert habarcs volt elterjedve, ami keményebb volt, mint később a rómaiak tégla- és mészport tartalmazó habarcsa. Ez utóbbi legfejlettebb változata a puccolán (pozzuoli habarcs) volt, ami a Vezúv Pozzuoliban bányászott vulkáni hamujáról kapta a nevét. Ebben a hamuban jól hidratálható alumínium- és szilícium-vegyületek vannak — csakúgy, mint a mai cementporokban. Rómaiak ezt a habarcsot használták az utak mellett még a fürdők, a Bazilika, a Colosseum, a Pantheon és a vízvezetékek építésére is. Vitruvius 27-ben írt építészeti könyvében tárgyalja a habarcs tulajdonságait; a „De architectura libri decem” című könyvet 1414-ben találták meg egy svájci kolostorban. Kínában ragacsosrizs-habarcsot alkalmaztak, melynek kötése erősebb a hagyományos habarcsénál.[1]

A mai kőművesek habarcsa

A habarcs a falazás egyik segédanyaga. A falat ma már vázkerámia elemekből építik, de hosszú ideig, mi elsősorban a rómaiakat említjük Európában, a kiégetett tégla elemeket illesztették egymás mellé, miközben habarcsot tettek a sorok alá és fölé, gyakran pedig a téglatestek közé is.

A habarcs másik fölhasználási területe a vakolat készítése. Mindkét esetben a habarcs mész, homok és víz keverékeként készül. Jó minőségű építkezéshez mindhárom alkotórésznek jó minőségűnek kell lennie.

A mész (vagy mészhidrát), régen az oltott mész megnevezéssel szerepelt. A homok leginkább folyami homok kell, hogy legyen, de fontos, hogy kicsi legyen az agyagtartalma. Legjobb, ha a folyami vagy a tavi homokot a habarcs készítése előtt átszitálják.

Összefoglalva a habarcs "homokból és oltott mészből készült, hézagolásra és vakolásra való kötőanyag".[2] Szokásos recept: 10 liter víz, 3 lapát mész, 3 lapát cement, 16 lapát homok tejföl sűrűségűre keverve.

Alkalmazásai

Nemcsak az épített falfelület lesimítására, hanem annak díszítésére is a habarcs szolgál akkor, ha a falra freskót festenek. Ilyenkor a habarcs negyedik összetevője lehet a festék.

Kapcsolódó fogalmak

  • Habarcsmunkás: aki a habarcsot hordja például egy építkezésnél.
  • Habarcskocsi: habarcs szállítására való kocsi.

Kapcsolódó szócikkek

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a habarcs címszót a Wikiszótárban!

Jegyzetek

  1. MITŐL OLYAN STRAPABÍRÓK AZ ÓKORI KÍNAI ÉPÜLETEK?. Index.hu. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  2. Magyar értelmező kéziszótár. 2. kiadás. Budapest: Akadémiai. 1975. ISBN 963-05-0731-5   493. oldal

Források