Haast-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haast-hágó
Földrajzi adatok
OrszágokÚj-Zéland
Legmagasabb pont564 m
Elhelyezkedése
Haast-hágó (Új-Zéland)
Haast-hágó
Haast-hágó
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 44° 06′ 25″, k. h. 169° 21′ 18″Koordináták: d. sz. 44° 06′ 25″, k. h. 169° 21′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Haast-hágó témájú médiaállományokat.

A Haast-hágó az új-zélandi Déli-Alpokon át vezető egyik hegyi útvonal legmagasabb része, Otago régió és West Coast régió határán. Nevét Julius von Haast, 19. századi felfedezőről és geológusról kapta, aki az új-zélandi Canterbury tartományi kormányzat megbízásából tevékenykedett. A hágót már a maori bennszülöttek is ismerték, de nem használták rendszeresen.

Ez a hágó az egyike annak a háromnak, ami keresztezi a Déli-Alpok vízválasztóját; a másik kettő Lewis-hágó és az Arthur-hágó. A hágón át vezető 6-os számú állami főútvonalat (State Highway 6) 1966-ban építették ki[1] és 1995-ben kapott pormentes burkolatot.

Vízesés a Haast-hágóban

562 méteres tengerszint feletti magasságával ez a legalacsonyabb a Dél-Alpokat átszelő hágók között. Környéke azonban ritkán lakott, ezért a forgalom nem sűrű. A tengerparti Haast település és az otagoi Makarora település közötti 80 kilométeren egyáltalán nincs lakott hely. A hágó két oldalán a Tasman-tenger felé a Haast folyó, az ellenkező oldalon a Makarora folyó indul útjára. Az út nagyrészt érintetlen Nothofagus (déli bükkfa) erdőkön át vezet a Mount Aspiring Nemzeti Park területén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Wheel on Each Corner, The History of the IPENZ Transportation Group 1956-2006 - Douglass, Malcolm; IPENZ Transportation Group, 2006, Page 12

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Haast Pass című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.