HNoMS Pol III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HNoMS Pol III
HajótípusŐrhajó
ÜzemeltetőA norvég haditengerészet zászlaja Norvég Királyi Haditengerészet
Pályafutása
ÉpítőAkers Mek. Verksted (Oslo)
Építés kezdete1926
Vízre bocsátás1926 júliusa
Szolgálatba állítás1926
Szolgálat vége1940. április 8.
Sorsa1940. április 8-án legénysége elhagyta, de később felújították és még mindig szolgálatban van
Általános jellemzők
Vízkiszorítás214 t
Sebesség11 csomó (20 km/h)
Fegyverzet
  • 1 db 76 mm-es ágyú
  • 2 db gépágyú

Legénység15 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz HNoMS Pol III témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A HNoMS Pol III a norvég Királyi Haditengerészet egyik őrhajója volt, mely 1940 áprilisának elején az Oslo-fjordban járőrözött. A Pol III egy kisméretű hajó volt, melyet eredetileg halászhajónak építettek, így mindössze 214 tonna vízkiszorítású volt. A hajó akkor szerzett magának hírnevet, mikor a Weserübung hadművelet kezdetén bátor, de esélytelen kísérletet tett egy egész német hajókötelék megállítására.

Szolgálati története[szerkesztés]

1940. április 8-án a Pol III észlelte az észak felé tartó 5. német harccsoportot. Annak ellenére, hogy a németek jelentős túlerőben voltak – ebben a csoportban volt többek közt a Blücher és a Lützow nehézcirkáló, az Emden könnyűcirkáló, 3 torpedónaszád és 8 aknászhajó – a Pol III szembeszállt velük. Figyelmeztető lövések leadása után, a norvég hajó megtámadta az Albatros nevű, német rombolót. Mikor a norvég hajó számára nyilvánvalóvá vált, hogy a német hajók már biztosan nem fordulnak vissza, jelzőfényeket lőtt fel, hogy figyelmeztesse a norvég parti lövegeket a közeledő veszélyre, majd belerohant az Albatros oldalába. Az Albatros legénységének nyilvánvaló volt, hogy a norvég hajó komolyan gondolta a támadást, és olyan sokáig próbálja feltartani a német hajókat, amíg csak teheti. Az Albatros, légvédelmi ágyúját használva tüzet nyitott a Pol III-ra. Az ellenséges tűz során a norvég hajó kapitánya, Leif Welding-Olsen megsérült, a hajón pedig tűz ütött ki. A hajó legénysége elhagyta a lángoló őrhajót, majd német hadifogságba került. Leif Welding-Olsen a hatalmas vérveszteség miatt legyengült, így nem tudott beszállni a mentőcsónakba és megfulladt. Ezzel ő vált a norvég-német háború első norvég áldozatává.

Néhány órával később a német hajóraj az Oscarsborg erődnél meghátrált, ugyanis az erőd ágyúi elsüllyesztették a Blücher nehézcirkálót.

Másnap, április 9-én a Pol III-at Tønsbergbe vontatták. Április 14-én, számos javítás után, a német Kriegsmarine lefoglalta a hajót. A háború után a Pol III a norvég aknaszedő flotta részévé vált, majd eladták. Később a Pol III-nak számos tulajdonosa és neve lett, a motorját kicserélték, szerkezetét felújították. A Pol III a mai napig használatban van, igaz, a sorozatos átépítések miatt gyakorlatilag ez már teljesen más hajó mint 1940-ben volt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]