HMNZS Leander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HMNZS Leander
British light cruiser HMS Leander (75) underway at sea in 1945.jpg
Hajótípus Könnyűcirkáló
Üzemeltető A Brit Királyi Haditengerészet zászlaja Brit Királyi Haditengerészet
Az Új-zélandi Királyi Haditengerészet zászlaja Új-zélandi Királyi Haditengerészet
Hajóosztály Leander osztály
Pályafutása
Építő Devonport Dockyard (Plymouth)
Vickers Armstrong (Newcastle-on-Tyne)
Építés kezdete 1928. augusztus 1.
Vízre bocsátás 1929. július 13.
Szolgálatba állítás

HMS Leander:

HMNZS Leander:

Szolgálat vége

HMS Leander:

HMNZS Leander:

Sorsa

HMNZS Leander:

HMS Leander:

Általános jellemzők
Vízkiszorítás 7270 t
9740 t (teljesen)
Hossz 169 m
Szélesség 17 m
Merülés 5,8 m
Sebesség 32,5 csomó (60 km/h)
Hatótávolság 10 600 km 13 csomós sebesség mellett
Fegyverzet
  • 8 db 152 mm-es ágyú
  • 4 db 102 mm-es ágyú
  • 12 db 12 mm-es ágyú
  • 8 db 533 mm-es torpedóvető cső (2 x 4)
Repülőgépek 1 db Supermarine Walrus vagy Fairey Seafox hidroplán
Páncélzat
  • fedélzet: 25 mm
  • ágyútornyok: 25 mm

Legénység 570 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz HMNZS Leander témájú médiaállományokat.

A HMNZS Leander az Új-zélandi Királyi Haditengerészet egyik Leander osztályú könnyűcirkálója volt a második világháború ideje alatt. A kezdetben HMS Leander nevű hajó volt a Leander könnyűcirkáló-osztály névadó hajója.

Története[szerkesztés]

A Leandert 1929. július 13-án bocsátották vízre a Davenport Tengerészeti Támaszponton. A hajó 1931. július 23-án HMS Leander néven állt hadrendbe a Brit Királyi Haditengerészetnél. A HMS Achilleshez hasonlóan, a Leander is a Királyi Haditengerészet Új-Zélandi Hadosztályában teljesített szolgálatot.

1941-ben a Királyi Haditengerészet Új-Zélandi Hadosztályából alakult ki az Új-zélandi Királyi Haditengerészet. A Leander neve is ezután, 1941 szeptemberében változott HMS Leanderről, HMNZS Leanderré.

A második világháború elején a Leander a Csendes- és Indiai-óceánon teljesített szolgálatot. 1941. február 27-én a könnyűcirkáló elsüllyesztette a Ramb I nevű olasz segédcirkálót a Maldív-szigeteknél. 1941. március 23-án a Leander észlelte, majd elfogta a Charles L.D. nevű, Vichy-Franciaország szolgálatában álló szállítóhajót az Indiai-óceánon, Mauritius és Madagaszkár között. Ezt követően a könnyűcirkáló a Földközi-tengeren szolgált, de 1943-ban visszatért a Csendes-óceánra.

1943. július 13-án a HMNZS Leander is tagja volt a Walden Lee Ainsworth ellentengernagy vezette 36. hajórajnak. A hajórajban tíz romboló, valamint három könnyűcirkáló volt, a HMNZS Leander, az USS Honolulu, és az USS St. Louis. Hajnali 1 órakor a szövetségesek hajói észlelték a Jintsu nevű japán könnyűcirkálót. A Jintsu, és a vele tartó öt romboló a Salamon-szigetek egyik szigeténél, Kolombangara-nál tartózkodott. Az ezt követő Kolombangara-i csatában a Jintsu elsüllyedt, de a szövetségesek cirkálói is megsérültek. A Leanderen olyan súlyos sérülések keletkeztek, hogy ezt követően már nem is tudott részt venni a háborúban.

1945-ben a hajót sikerült megjavítani, majd visszakerült a Brit Királyi Haditengerészethez. A Leandert 1950-ben bontották szét.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]