HMAS Hobart (könnyűcirkáló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HMAS Hobart
HajótípusKönnyűcirkáló
NévadóHobart
ÜzemeltetőA Brit Királyi Haditengerészet zászlaja Brit Királyi Haditengerészet
Az Ausztrál Királyi Haditengerészet zászlaja Ausztrál Királyi Haditengerészet
HajóosztályLeander osztály
Pályafutása
ÉpítőHM Dockyard (Devonport)
Építés kezdete1934. augusztus 15.
Vízre bocsátás1934. október 9.
Szolgálatba állítás1938. szeptember 28.
Szolgálat vége1962.
Sorsa1962-ben szétbontották.
Általános jellemzők
Vízkiszorítás7105 t
Hossz171,3 m
Szélesség17,2 m
Merülés4,7 m
Sebesség32,5 csomó (60 km/h)
FegyverzetEredeti:
  • 8 db 152 mm-es ágyú
  • 8 db 102 mm-es ágyú
  • 4 db 47 mm-es ágyú
  • 8 db 533 mm-es torpedóvető cső (2 x 4)
Repülőgépek1 db Supermarine Walrus hidroplán

Legénység570 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz HMAS Hobart témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A HMAS Hobart az Ausztrál Királyi Haditengerészet egyik Leander osztályú könnyűcirkálója volt a második világháború ideje alatt.

A Hobart volt a második olyan Leander osztályú cirkáló, melyet az ausztrálok számára némileg átalakítottak. A hajó a tasmániai Hobart városáról kapta nevét. A cirkálót eredetileg a Brit Királyi Haditengerészet számára építették HMS Apollo néven, de később az ausztrál haditengerészet megkapta azt, és átkeresztelte HMAS Hobart-ra. A Hobartért cserébe az ausztrálok egyebek mellett a HMAS Albatross repülőgép-anyahajót adták a briteknek.

Az egyetlen látható különbség az ausztrálok számára átalakított és a brit Leander osztályú cirkálók közt az volt, hogy amíg a brit hajóknak egy nagy kéményük volt, addig az ausztráloknak kettő kisebb.

Szolgálata[szerkesztés]

A második világháború kitörésekor a Hobart konvojokat kísért Ausztrália, Szingapúr, Jáva, Ceylon és Bombay között, gyakran a HMS Electra romboló kíséretében. 1940. augusztus 18-án, az olasz támadást követően, a Hobart is részt vett a Nemzetközösség csapatainak Brit Szomáliföldről való evakuálásában. Az ausztrál könnyűcirkáló nem tudott részt venni a Jáva-tengeri ütközetben, ugyanis a tankerhajó amely feltöltötte volna a Hobartot üzemanyaggal súlyosan megsérült, mielőtt kiszolgálhatta volna a cirkálót. Az 1942 májusában zajló Korall-tengeri csatában viszont már a Hobart is részt vett, a John Gregory Crace tengernagy vezette hajóraj tagjaként. A Hobart nem került kapcsolatba egyetlen ellenséges hajóval sem a csata során, de egy amerikai B-17 bombázó tévedésből bombát dobott rá.

A Hobart sérülése az 1943. július 20-i torpedótalálat után.

1943. július 20-án egy japán tengeralattjáró, mely eredetileg a HMAS Australiát akarta megsemmisíteni, eltalálta a HMAS Hobartot. A cirkáló legénységének 13 tagja és egy, a fedélzeten tartózkodó amerikai tiszt életét vesztette a támadásban, valamint további hét fő súlyosan megsérült. A torpedótalálat következtében a Hobart oldalán egy nagy lyuk keletkezett, a hajó eleje és hátulja megrongálódott, mindkét bal oldali hajócsavar leszakadt, számos cső eltört, a válaszfalak egy része átszakadt valamint az elektromos kábelek is sérültek. Ezután az ausztrál cirkáló a Sydney-i Cockatoo Island-i hajógyárba hajózott, hogy sérüléseit kijavítsák, majd felújítsák a hajót.

A Hobart 1944 decemberében állt újra szolgálatba, majd rész vett a Fülöp-szigeteki, borneói valamint Pápua Új-giuneai partraszállásban. A hajó jelen volt 1945. szeptember 2-án a japán kapituláció aláírásakor a Tokiói-öbölben.[1]

A háborút követően a Hobart a tartalék flottához került, majd 1962-ben kivonták a hadrendből. Ugyanebben az évben a cirkálót szét is bontották.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]