Húsvéti nyúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Húsvéti Nyúl szócikkből átirányítva)
A Húsvéti nyúl múzeum (Osterhasen-museum) kirakata Münchenben
A húsvéti nyúl „tojásai”

A húsvéti nyúl vagy húsvéti nyuszi, a húsvét ünnephez kötődő figura, a Mikuláshoz (és a Magyarországon vele egybemosott Télapóhoz valamint a Jézuskához) hasonlóan a gyermekfolklór része: a gyermekek „hisznek” a húsvéti nyúlban, aki tavasszal, általában húsvétkor titokban, mint a Mikulás vagy Jézuska, ajándékot hoz nekik.

Tipikusan nyugat- és közép-európai hagyomány, Magyarországon is régi tradíció. Itthon és többek közt az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. A húsvéti nyúl egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat.

Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.[1][2]

Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le őket.

A keresztény kultúrkörben elterjedt szokás a húsvéti nyulat ábrázoló képeslapok küldése. Húsvét előtt az áruházakban slágertermék a színesbe csomagolt csokoládé nyúl és tojás és a plüssnyulak. Magyar nyelvterületen a régebbi húsvéti locsolóversek gyakori szereplője.

A fészekrakás valószínűleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.

A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi nap-éj egyenlőség idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.

A húsvéti bilby[szerkesztés]

Húsvéti nyúljelmezes a Pennsylvania állambeli Hamburgban, 2007. április

Ausztráliában, ahol a nyúl behurcolt állat és kártevőnek tartják, a húsvéti nyulat mérsékelt sikerrel próbálták meg lecserélni a húsvéti erszényesnyúllal (bilbyvel), egy nyúlhoz hasonló őslakó erszényes állatfajjal.[3][4] Bár az ausztrál áruházakban húsvét környékén tipikus látvány a csokoládé húsvéti bilby,[5] a nagyon ritkán a gyerekek szeme elé kerülő, kihalás fenyegette bilby nem tudta „leváltani” húsvéti állatként a nyulat. A behurcolt és elszaporodott nyulakat Új-Zélandon is szinte természeti csapásnak tartják, és tűzzel-vassal irtják.[6]

Húsvéti erszényesnyúl csokoládéból

Nyúli húsvét[szerkesztés]

A magyar (győr-moson-sopron vármegyei) Nyúl községben a névazonosság külön ünneplésre ad alkalmat: húsvétkor hagyományosan két napig tartó rendezvénysorozatot szerveznek, amelynek része a „FUTaNYÚL” futóverseny.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A húsvéti nyúl is felelősség, avagy mitől nyúl a nyúl?. https://ng.hu/
  2. Húsvéti szimbólumok eredete, kronika.ro
  3. Foundation for Rabbit-Free Australia. [2008. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 23.)
  4. Meet the bilby, Australia's own 'Easter bunny'. National Geographic. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  5. Greater Bilby. Australian Government. [2007. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 7.)
  6. The spread of rabbits in New Zealand. teara.govt.nz. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Easter Bunny
A Wikimédia Commons tartalmaz húsvéti nyúl témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]