Hótalp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hócipő (sporteszköz) szócikkből átirányítva)
A hótalp használatban
Hagyományos hócipő.

A hótalp,[1] vagy mint korábban nevezték, hócipő[2] egy könnyű fából, vesszőből, háncsból font, a recés labdaütőhöz hasonló, kör vagy ovális alakú talp, a hóban gazdag országokban a vadászok hagyományos[3] lábbelije, amikor magas a hó.

Nagy felületen osztja meg viselője súlyát, és így az nem mélyed el a hóban. Modern változata műanyag és alumínium felhasználásával készül. A hótalppal való séta, túrázás a hótaposás vagy hótalpazás.[4] Célja, hogy megkönnyítse a gyaloglást a havon, így azt gyorsabbá téve.

Kereplye[szerkesztés]

A kereplye mintegy 30–35 cm átmérőjű hótalpként használatos vesszőabroncs, amelyet keskeny bőrszalaggal, zsineggel, dróttal átfonva a lábra erősítenek. Az abroncsba helyenként kifeszített bőrdarabot kötnek, vagy keskeny léceket helyeznek.

A kereplyét a magyarság főként Erdélyben használja. A székelyek télen a kereplyét a bakancsuk alá kötik, hogy a mély hóba bele ne süppedjenek. Ezt a lábbelifajtát a magyarok valószínűleg keleti őshazájukból hozták magukkal, ahol már a történelem előtti időken is használták. Őshazája Szibéria délkeleti vidéke lehet, ahol a hótalp felfedezése révén lehetővé vált, hogy a kőkorszaki vadászok a folyók menti településeiről behatoljanak a távoli erdős vidékekre. A prehisztorikus vadászok könnyű szánt is húztak, maguk után, mely a vadászat során megkönnyítette a terhek szállítását. A kereplye gyékényből font szélesebb változatát használták a mocsaras, lápos területeken való közlekedésre is.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. www.mountex.hu (Hozzáférés: 2010. január 27.) arch
  2. A Pallas nagy lexikona
  3. Szépirodalmi említése: Jules Gabriel Verne: Hatteras kapitány - 52. fejezet
  4. Hótaposás Archiválva 2008. április 3-i dátummal a Wayback Machine-ben (magyarul)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • La Raquette à neige, Jean-Marc Lamory, (Didier Richard, 1995) ISBN 2-7038-0174-2 (franciául)
  • Raquette à neige, FFME, (Atlantica, 2004) ISBN 2-84394-685-9 (franciául)
  • Schneeweiß, Christian: Schneeschuhtouren zwischen Lechtaler und Kitzbühler Alpen, Bruckmann, ISBN 3-7654-3594-5 (németül)
  • Gelder, Birgit: Winterwandern Bayerische Alpen, 50 Wander- und Schneeschuh-Touren zwischen Füssen und Chiemgau – mit Rodeltipps, Rother-Verlag, 2002, ISBN 3-7633-3020-8 (németül)
  • Szépfalusi, Csaba: Winterwandern & Schneeschuhwandern, Pichler Verlag, 2000, ISBN 3-85431-211-3 (németül)

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Schneeschuh hótalp címszót a Wikiszótárban!
Commons:Category:Snowshoe
A Wikimédia Commons tartalmaz Hótalp témájú médiaállományokat.