Hívatlanok 2. – Éjjeli préda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hívatlanok 2. – Éjjeli préda
(The Strangers: Prey at Night)
2018-as amerikai film

RendezőJohannes Roberts
ProducerJalen Headchop
Wayne Marc Godfrey
Mark Lane
Robert Jones
Ryan Kavanaugh
Műfaj
ForgatókönyvíróBryan Bertino
Ben Ketai
FőszerepbenBailee Madison
Christina Hendricks
Martin Henderson
Lewis Pullman
ZeneAdrian Johnston
OperatőrRyan Samul
VágóMartin Brinkler
Gyártás
GyártóWhite Comet Films
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő85 perc
Költségvetés5 millió USD (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Aviron Pictures
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2018. március 9.
Magyarország 2018. március 8.
KorhatárUSA R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel29,7 millió USD[2]
Kronológia
ElőzőHívatlanok (2008)
KövetkezőThe Strangers: Chapter 1
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hívatlanok 2 – Éjjeli préda (eredeti cím: The Strangers: Prey at Night) 2018-as amerikai horrorfilm, melyet Johannes Roberts rendezett Christina Hendricks, Martin Henderson, Bailee Madison és Lewis Pullman főszereplésével. A film a 2008-ban bemutatott Hívatlanok című film folytatása, melyet szintén Bryan Bertino és Ben Ketai írt, a rendező pedig Bertino.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. március 9-én mutatták be, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, március 8-án a Freeman Film forgalmazásában.

A film vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, melynek eredményeképpen az átlag pontszáma 5,2 / 10 lett. Egyes értékelő szerint sokkal szórakoztatóbb volt, mint az előző rész, ugyanakkor mások rosszabbnak is tartotta, kliséknek kinevezve. A Metacritic oldalán a film értékelése 48% a 100-ból, ami 25 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Hívatlanok 2 – Éjjeli préda 38%-os minősítést kapott, 95 értékelés alapján.[4] Világszerte több mint 29,5 millió dollárt tudott gyűjteni, amely jó eredmény az 5 milliós költségvetésével szemben.

A film forgatása 2017 júniusában kezdődött Covingtonban (Kentucky) és 2017. július 10-én ért véget.

Dicsvértessék.
– Mottó

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az elhagyatott lakókocsiparkba, három álarcos gyilkos – Maszkos lány, Maszkos nő és Maszkos férfi – érkezik meg. Maszkos nő megöli az egyik lakót, majd lefekszik az ágyába, az asszony alvó férje mellé.

Mike és a felesége, Cindy családi kirándulást szerveznek gyermekeikkel, Luke-al és Kinsey-el a nagynénjük és nagybátyjuk saját lakótelepparkjába, mielőtt Kinsey bentlakásos iskolába menne. Amikor megérkeznek, az éjszaka folyamán bekopogtat hozzájuk az álarc nélküli Maszkos lány és megkérdezi Cindytől, hogy Tamara otthon van-e, utána elmegy. Később, Kinsey és Luke egy nyitott ajtajú lakókocsit vesznek észre a közelben. Odabent, megtalálják nagynénjük és bátyjuk brutálisan megcsonkított holttestét.

Visszamennek a családi lakókocsihoz, ám Maszkos lány másodszor is meglátogatja őket, de a válasz után ismét elmegy. A furcsa találkozás után, Mike és Cindy összetalálkoznak a gyerekekkel, akik halálra vannak rémülve. Luke megmutatja apjának a holttesteket, míg Cindy és Kinsey visszatérnek a lakókocsiba, hogy használják mobiltelefonjukat, amik már össze vannak törve. A lakókocsiban felbukkan maszkos lány és leszúrja Cindyt, mielőtt segít Kinseynek kimenekülni a tetőablakon keresztül.

Mike és Luke megtalálják a holttesteket, ezt követően a hangpostát meghallgatva rájönnek, hogy Cindy már korábban szólt a nagybátyjukhoz való menetelről, így a gyilkosok az üzenetet meghallgatták, és csak arra vártak, hogy megérkezzenek. A duó megtalálja Cindy holttestét, Kinsey viszont eltűnt. Az apa-fiú páros elindul kisteherautójukkal a megtalálására, de az egyik gyilkos balesetet okoz nekik. Mike súlyosan megsebesül, majd elmondja fiának, hogy találja meg minél hamarabb a nővérét. Ahogy Luke elindul, a Maszkos férfi megöli Mike-ot egy jégvágóval.

Kinsey-t másodszorra is megtámadja Maszkos lány, aki megszúrja őt, mielőtt Luke megmentené. Luke elrejti nővérét a közeli ház tornáca alatt, míg ő segítséget hív az egyik bolt telefonjáról, de Maszkos nő megtámadja. A fiú felülbírálja, és halálra szúrja őt. Ezután a feldühödött Maszkos férfi megtámadja Luke-ot és háton szúrja, majd hagyja meghalni a vízben. Kinseynek sikerül megmentenie, majd azonnal segítséget keres. Egy seriff érkezik meg a helyszínre, akit Maszkos lány rögtön meg is öl. Kinsey a seriff puskáját használva végez Maszkos lánnyal; amíg Maszkos lány a vérben fulladozik, megkérdezi tőle, miért támadták meg őket. Maszkos lány válasza: "Miért ne?", végezetül Kinsey rálő még egyet. Kinsey elindítja a seriff SUVjét, ám a Maszkos férfi megérkezik a teherautójával. A lány használja az öngyújtóját a benzinszivárgás meggyújtására, és mindkét jármű felrobban.

A Maszkos férfi túléli, és lángba fulladt teherautóval folytatja az üldözést. Megtámadja a megégett férfi, majd végül "meghal" súlyos sérülései miatt. Kinsey meglát egy közelgő teherautót, de azok megpróbálnak elmenekülni, amikor meglátják a Maszkost. Kinsey felmászik a menetben lévő autóra és egy baseballütővel végez a Maszkossal.

Néhány órával később, Kinsey egy rémálomból ébred fel, Luke kórházi ágyba mellett. Ahogy önt egy csésze vizet magának, az ajtó túloldalán egy ismerős dörömbölést hall meg.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Strangers 2. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  2. Hívatlanok 2. Box Office Mojo. [2018. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  3. Hívatlanok 2: Éjjeli préda. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  4. HÍVATLANOK 2: ÉJJELI PRÉDA. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. augusztus 3.)
  5. ISzDb – Hívatlanok 2 (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)

További információk[szerkesztés]