Ház a Kísértet-hegyen (film, 1959)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ház a Kísértet-hegyen
(House on Haunted Hill)
1959-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőWilliam Castle
Producer
 • William Castle
 • Robb White
Műfaj
ForgatókönyvíróRobb White
Főszerepben
 • Vincent Price
 • Alan Marshal
 • Elisha Cook, Jr.
 • Carolyn Craig
 • Armelia Carol Ohmart
 • Julie Mitchum
 • Richard Long
 • Leona Anderson
OperatőrCarl E. Guthrie
VágóRoy V. Livingston
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő75 perc
Költségvetés200 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 1959
 • 1959. január 14. (San Francisco)[1]
 • 1959. február 17. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)[1]
 • 1959. október 27. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/2797/J)
Bevétel2 500 000 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ház a Kísértet-hegyen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ház a Kísértet-hegyen (eredeti cím: House on Haunted Hill) 1959-ben bemutatott amerikai horrorfilm. Robb White forgatókönyve alapján William Castle rendezte, a főbb szerepekben Vincent Price és Carol Ohmart látható.

Az 1959-ben bemutatott, azóta közkinccsé vált filmet jól fogadta a kritika és a horrorfilmes műfaj klasszikusaként tartják számon.[2][3] 1999-ben készült egy azonos című modern feldolgozása, Geoffrey Rush és Famke Janssen főszereplésével.

Rövid történet[szerkesztés]

A történet főszereplője az excentrikus milliomos Frederick Loren, aki feleségével, Annabelle-lel együtt öt embert hív meg egy partira, egy állítólag kísértetjárta házba. Loren fogadást ajánl a vendégeknek: aki eltölt egy éjszakát a házban, tízezer dollárral lesz gazdagabb.

Cselekmény[szerkesztés]

Frederick Loren (Vincent Price) különc milliomos. Negyedik feleségével, Annabelle-lel (Carol Ohmart) kibérel egy kísértetjárta házat, ahol partit rendez. Öt embert hív meg, tízezer dollárt ajánlva fel mindegyiküknek, amennyiben zárt ajtók mögött eltöltenek egy éjszakát a baljós hírű épületben. A vendégek között található Lance Schroeder pilóta (Richard Long); Ruth Bridges újságíró (Julie Mitchum); Dr. David Trent (Alan Marshal), a hisztéria szakértője; Nora Manning (Carolyn Craig) Loren egyik cégének alkalmazottja és Watson Pritchard (Elisha Cook), a ház tulajdonosa. Egyik vendég sem ismeri egymást vagy a házigazdákat, kizárólag az a tény köti össze őket, hogy mindannyian kétségbeesetten rá vannak szorulva a pénzjutalomra.

A Loren házaspár feszült viszonyban áll egymással, mert a férj gyanítja, a pénzsóvár Annabelle korábban már megpróbálta őt megmérgezni a vagyonáért, de a nő ezt hevesen tagadja. Watson szerint a házban valóban az ott meggyilkolt emberek (halott bátyját is beleértve) szellemei kísértenek. Körbevezeti a vendégeket az épületben, megmutatva nekik a pincében egy savval teli tartályt is, amelyet egy korábbi lakó a felesége megöléséhez használt. Lance és Nora a többiektől lemaradva önálló kutatásba kezd, Lance beszorul egy szobába és valaki leüti, míg Norát egy rémalak ijeszti meg.

Annabelle négyszemközt figyelmezteti Lance-t arra, hogy Frederick mesterkedik valamiben és az asszony azt gyanítja, férjének köze lehetett második és harmadik felesége halálához, miután első házastársa eltűnt. A vendégekkel közlik a fogadás szabályait és fegyvereket osztanak szét köztük. További kísértetekkel találkozva a rémült Nora távozni akar, de a gondnokok a megbeszélt, éjféli időponthoz képest öt perccel korábban már bezárták az ajtókat.

Lance és David sikolyt hall és felfedezi Annabelle felakasztott holttestét, a furcsa körülmények miatt öngyilkosság helyett viszont emberölésre gyanakodnak. Nora elmondja Lance-nek, szemtanúja volt, hogy egy ismeretlen személy fojtogatja a nőt. Annabelle korábbi figyelmeztetése miatt mindketten Frederickre gyanakodnak. A túlélés érdekében Lance és David úgy dönt, mindenki maradjon a szobájában és behatolás esetén azonnal lőjön – az ártatlanoknak így nem lesz okuk elhagyni szobájukat, míg a gyilkos, ha véghez akarja vinni tervét, egyértelműen leleplezi magát.

Annabelle kísértete a pincébe űzi a szobájába bezárkózott Norát. Lance fogságba esik egy titkos ajtó mögött, miközben David titokban találkozik Annabelle-lel: az orvos és a nő szeretők és közösen rendezték meg utóbbi halálát. Céljuk az volt, hogy pszichológiai manipulációval Norát Frederick meggyilkolására késztessék, így nem őket terheli a vád a férj haláláért. A rémült Nora a pincében valóban le is lövi a házigazdát, akinek testét David látszólag a savmedencébe löki.

Annabelle a pincébe megy, meggyőződni férje haláláról. A savból azonban egy csontvázalak emelkedik ki és Frederick hangján gyilkossággal vádolja meg a nőt, aki ijedten hátrálva a savmedencébe zuhan és szörnyethal. Az árnyékból ezután Frederick lép elő, kezében a csontvázat irányító szerkezettel. Nora, Watson és Ruth kiszabadítja Lance-t, majd Fredericktől megtudják az igazságot. A házigazda vaktöltényt tett a fegyvereikbe, Annabelle és David pedig gyilkosságot tervezett ellene, de ő túljárt az eszükön és mindketten a savmedencében végezték. Frederick így elkerülheti a gyilkosság vádját, mert tettét a bíróság előtt önvédelemmel magyarázhatja. Watson továbbra is meg van győződve arról, hogy a házban kísértetek járnak, immár David és Annabelle lelke is csatlakozott hozzájuk és ő maga lesz a következő áldozat.

Szereplők[szerkesztés]

Frederick Loren (Vincent Price), a film főszereplője

A teljes film[szerkesztés]

A teljes film eredeti angol nyelven

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. július 17.)
 2. 'House on Haunted Hill' screening set in Vacaville. Daily Republic, 2017. október 6. [2021. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 10.)
 3. Heim, Bec: 'House on Haunted Hill': All the classic horror movies to see now (angol nyelven). Film Daily, 2020. március 26. (Hozzáférés: 2021. január 15.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a House on Haunted Hill című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]